САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 812 845
  • 20 444
  •   1
Отговори
# 285
Често ме питат, как преди ‘89 са се справяли в източна Европа с наркоманията, аз, вярно, дете съм била, но спомени за наркомани, безработни и бездомни, нямам.

Спомням си, че и в Калифорния и в Ню Йорк (доста по малко) и в Квебек, наличието на бездомници с ментални проблеми, ми направи доста силно впечатление, защото ми се видяха значително повече, на това, на което съм свикнала. При нас получават социални жилища и издръжка. Колко се поправят, нямам идея. Чувала съм, че се започва от училищата със “зарибяването”, така че, да му мислят засегнатите. Но ми се струва, това, че все пак има социална политика за подпомагане в западна Европа, на значително по-добро ниво от САЩ, допринася бездомничеството да е по-малък проблем, или поне не толкова очеваден.

# 286
За Франция, Париж мога да кажа - имат социални помощи, жилище и безплатни консумативи.

# 287
преди '89 та нямаше безработни- иначе лагери
наркомани имаше- на отчет
психичната грижа, макар по онези представи, я имаше, и сме говорили по въпроса из други теми- беше  грижа на държавата, и след промените я прехвърлиха на общините, които нямаха пари, и пуснаха леките случаи на улицата

# 288
Покрай всички за връзване са попадали и  без нужда от това.  Не  е решение  и всеки да е вътре оградите. Нямаше и инвалиди , бяха скрити от хорски очи да не дразнят с недъгавост.
 Някой писа, че са изнесли производства и безработните залитат към наркотици, от мъка и безизходност. Една от причините - промени. И ние още не сме адаптирани да се грижим за себе си сами, а в началото бе шок,  не ни дават,  и дайте да дадем са живи и как така  сами. Държавата държеше всичко или почти всичко в ръце.
 Не знам за щатите ,но там миграцията е силна, не всеки се справя  с живота и  успява, та и улиците са пълни, както и европейските - казват, че Париж в центъра е ужасен. Та се местят в предградия , бягат от център  по-съобразителните. И не само те. Преди време разваляха едни огради в Южна Америка някъде,  не трябвало да се отделят богатите и осигуряват  спокойствие.  Избива социалното равенство тук-там. Но и  тук има затворени комплекси.
 Няма много разлики в света , изравнява се.           
 Горна Оряховица  и Търново имаха казус за  бабичка ,дето не стои  настанена в дом и покрив, не било хубаво и  на улицата  бяга, сякаш там е по-хубаво. Купува праз от магазина и го продава на улицата - продава  силно казано, съжаляват я  да купят благотворително.
 Сложна е човешката природа.

# 289
Според мен, общества с разнородно население (защото е младо и хората са с различни култури и произход), често се основават на съревнование и съперничество - това за Америките, където все още културно са “миш маш” и на двата континента. В Европа също е тръгнало натам, но понеже има все още остатъчни вековни традиции на базата на подобни културни ценности, има повече сътрудничество и оттам съпричастност към сънародника, да речем, временно несправящ се с ежедневните си проблеми. Оттам и социална политика на поддръжка за по-слабите.

За съжаление, точно тези традиции започнаха да ерозират, колкото повече достъп имат други култури, порядки, разбирания и пр. до западното благосъстояние и уреденост. Пример, в моя евро ъгъл, когато започнах да карам колело около 2010, беше доста спокойно и почти не се нарушаваха правилата за движение. Напоследък деливърута и всякакви подобни включая рикши?! (основно карани от бразилци) пресичат на зелено, жълто, червено, въобще, каквото им падне, може би защото така са свикнали от където идват. Между впрочем същото правят и повечето таксиджии, малко от които са местни. Сигналът е - тук има правила, които за мен не важат. Останалите пък минават на - “щом за него не важат, и аз няма да спазвам”, та така малко по-малко, се губи неписаният консенсус по отношение на неписаните културни правила и привички на геоместоположението. Не че е нещо ново, но просто за съжаление става повсеместно.

# 290
В Швеция, синът ми разказва, са го глобили 300 евро ,че е застанал с велосипед до или пред знак, може да се прикрива  и той  колко е сгафил, но е  трябвало на разстояние  преди. Това въздържа  нарушения.
 Но пък те си вземат болничен 5 дни на едната честна дума ,без лекар. Каза ,че от нашествениците,  пришълците , се научили да лъжат и  си вземати  без нужда. И кражби не е имало ,както тук беше ,не заключваш, на улицата стои, но са почнали и те.
 Та наистина ги " цивилизоваме" като отидем, не те нас.
 Какво да правиш.
 Всичко тича при тях, не при нас примерно.

# 291
и ние взимаме, 3 дни, на честна дума, чрез електронно приложение
е и? те са неплатени, и ограничени на 2 х годишно

# 292
А в САЩ президента може да е на системи, даже може и да е умрял и пак се води на работа. Единствено баба Елизабет Номер Две в едно европейско царство имаше подобни бенефити. Ама пък другите на тръстиката имат една много квадратна здравна система.

# 293

За  " е, и?" Трябва да питам, да не сгреша , как точно е там.
 Но съм сигурна как са се променили с новите заселници и приели от тях да хитруват.

# 294
А в САЩ президента може да е на системи, даже може и да е умрял и пак се води на работа. Единствено баба Елизабет Номер Две в едно европейско царство имаше подобни бенефити.
Бе диктатор, royal или ам президент - вече няма оттърваване, ще управляват до 100. Путин на тоя принцип чак във втората половина на 21 в най-много да успеят да го разкарат.

# 295
Наистина ли в Португалия болничните са неплатени? При нас са платени, различни правила в зависимост от компания, работа и тн. Някои са платени на 100%. По принцип около 3 дни можеш да вземеш болничен без документ.

# 296
Бе диктатор, royal или ам президент - вече няма оттърваване, ще управляват до 100.
Вече сме част от експеримента Universe 25 (или така наречения Мишешка утопия). И резултатите се повтарят като през 1968-1972.

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 00:28 от Абуто

# 297
  • Sunshine state
Наистина ли в Португалия болничните са неплатени? При нас са платени, различни правила в зависимост от компания, работа и тн. Някои са платени на 100%. По принцип около 3 дни можеш да вземеш болничен без документ.
При вас може да са, но sick days имаш много ограничено и не навсякъде са платени. За maternity leave хич няма да отварям дума. Дори на доста места не са, та не знам защо те учудва, че в Португалия не са. САЩ пък е толкова не социална откъм бенефити, че няма накъде повече.
Абуто, много точни коментари. 👍🏻

# 298
  • Под сянката на разлистените кактуси
Кажете повече за Мишешката утопия, и Гугъл не щя да помогне!

# 299
казала съю доста ясно, че първите 3 дни са неплатени
ако те оперират- от първия ден получаваш
ако си в определени групи- раково болни, сърдечно болни, диабетици- пак от първия ден
но, нормален случай на болнични- първите 3 не получаваш, затова , на добра воля, можеш да си самоизпишеш

Общи условия

Активация на акаунт