САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 790
  • 17 833
  •   3
Отговори
# 17 205
Trickle down икономиката вече се доказа, че не работи, щото се получи ей това.

# 17 206
Според теб, 80% данъци върху доходите, ще генерират ли повече приходи в държавата от 10%? Sunglasses

# 17 207
Лозунгите са ясни.
Империалистите пият кръвта на бедните работещи, социализмът е чудо невиждано, единствен изход от "скъпотията".

Това може да работи "за пропаганда" и в САЩ, където през плет не са виждали социализъм.
Ама да се опитвате на възрастни българи да си пробутвате пишман идеологиите, няма как да сработи.
Ние социализма сме го преживели от 1ва ръка. Както и последиците от него.
И канадски социален социализъм сме виждали и преживели.
Тия картинки с чаши и вино ще работят за 5 годишни. Или някой, дето акълът му е на 5.

# 17 208
А по други неща не водят ли? Или удобно се пропуска. Ама хич няма евтина пропаганда, когато се изтъква само негативното, нали.

Не, не е ядрена физика да плащаш колкото потребяваш. Само че не за това става дума. А за това, че като дял от доходите бедните могат съвсем спокойно да плащат повече данъци от богатите. Нещо, което ти изрично написа, че няма как да го бъде. Само, че това може да го бъде и още как, нищо че не ти пасва на наратива. Simple Smile

П.С. По-добре не споменавай повече, че си математик и икономист.

Водят и в други класации, разбира се.
По боеве между африкански банди, по изнасилване на бели момичета от араби и негри, по брой квартали в Малмьо, в които полиция не смее да стъпи.
Даже на Южна Африка ѝ водят в тези класации.

# 17 209

Защо бедните да плащат повече данъци?! И колко е това "повече"? Как го изчисляваш?
Ами, как.
Гол цървул, цял живот не работил, дал 10лв за цигари, платил 10000% данъци.
Трябва да ги плащам аз. Че не пуша, кой ме пита.

Koлко пишман математици и икономисти са нужни да сметнат обема на един човешки стомах, примерно, т.е. колко храна горе-долу е нужна и може да изяде един човек. И от там: примерно беднякът с 1000 лв доход да е купил храна за 500 лв, в тях ДДС да е 83 лв, а милионерът да е купил качествена храна за 5000 лв с ДДС 833 лв - дооообре.
Само че ако при доход 1000 лв платиш                                ДДС   83 лв, това са   8,3 %
Ако при доход                1 000 000 лв платиш огромното   ДДС 833 лв, това са  0,0833 %

Така, че от бедните се изземва много повече данък от дохода им, и е логично най-бедните в собствен ущърб  да се съгласяват на "пликове".

Иначе в Турция ДДС на храната е 1%, в Румъния чак миналия месец се видяха в тежка криза и увеличиха ДДС на храната от 9% на колосалните 11%.

Тук е 20% храната.

# 17 210
Много странно, защо тези глупави шведи и норвежци и ... не дойдат да си живеят в България, с 10% данък, а се мъчат в тия северни държави с 40-50% данък, много странно ...

# 17 211
Да, това имам предвид. По-бедните харчат по-голям дял от доходите си за потребление и за косвени данъци. Това, че косвените данъци са регресивни по своята същност, е добре установен и емпирично потвърден икономически факт. Социалните осигуровки с таван също действат регресивно над определено ниво на доход. Някои други такси и данъци също може да са регресивни.

За ДДС-то може и да си прав(а), обаче за тавана на социалните осигуровки не си. Ако отпадне таванът на социалните осигуровки това ще ги превърне в допълнителен данък, защото никой не вярва, че ако му вземат десет пъти повече осигуровки от средната такава, един ден ще взема десет пъти по-голяма пенсия. Реално ще му вземат десет пъти повече, а един ден я му дадат тройна пенсия, я не. Тоест осигуровки без таван са скрит данък и грабеж.

А призивите за социалност и да се взема повече от "богатите" за да се дава на бедните (които ако крият доходи не са чак толкова бедни) води до липса на инициативност и мотивация за повишаване на доходите. Социализмът затова се срина - кой е луд да работи, ако заплатите са все еднакви по щатна таблица? Забогатяват тези страни, където предприемчивостта и гоненето на високи доходи се стимулира. Така богатите страни станаха богати и пак така днес, понеже стават все по-социални, влизат в криза. Ми как няма като има един доста сериозен процент хора на хранилка, които може да живеят бедно, ама изцяло наготово и без никакъв принос за обществото - емигранти, професионални безработни...

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 19:33 от Черна станция

# 17 212

А призивите за социалност и да се взема повече от "богатите" за да се дава на бедните (които ако крият доходи не са чак толкова бедни) води до липса на инициативност и мотивация за повишаване на доходите. Социализмът затова се срина - кой е луд да работи, ако заплатите са все еднакви по щатна таблица? Забогатяват тези страни, където предприемчивостта и гоненето на високи доходи се стимулира. Така богатите страни станаха богати и пак така днес, понеже стават все по-социални, влизат в криза. Ми как няма като има един доста сериозен процент хора на хранилка, които може да живеят бедно, ама изцяло наготово и без никакъв принос за обществото - емигранти, професионални безработни...

Ами, все социализъм ви е в устите, но мръсната работа все някой трябва да я върши, все още няма навсякъде машини и роботи, нито пък за всички дейности.
Примерно, боклуджията ще му писне, ще се преквалифицира на по-висок доход, да речем бияч в кръчма, а кой ще кара камиона? Или гробокопачът ще си вземе багера и ще отиде да копае на строежите за новите строителства. Още дълго ще има нископлатени професии, без които не можем. Така, че по-леко със социализма и мързела.
п.п. новодошлите "лекари" и "инженери" са ново явление, което злоупотребява в космически мащаби, друга бира са.

# 17 213
Пазарът определя заплащането. И не мисля, че боклукчии и гробокопачи са зле платени. Ако прочете, аз конкретно посочих тоталните деребеи - висящите изцяло на социални помощи мигранти и професионални безработни.

# 17 214
Ако отпадне таванът на социалните осигуровки това ще ги превърне в допълнителен данък
Напълно съм съгласен само с една малка корекция. Падането на тавана на осигуряване ще е кредит който ще тежи на на следващите поколения. Пряко и косвено

# 17 215
Ако отпадне таванът на социалните осигуровки това ще ги превърне в допълнителен данък
Напълно съм съгласен само с една малка корекция. Падането на тавана на осигуряване ще е кредит който ще тежи на на следващите поколения. Пряко и косвено

Или пък не? Ако системата изгърми и следващото поколение не издържи на натоварването и НОИ фалира, прецакано ще е днешното поколение, плащало много.

# 17 216
  • В заешката дупка
Обременеността от социалистическото ни минало, кара някои хора да залитат във фанатични крайности. САЩ, между другото, също има социална политика, а богатите плащат повече в общата купичка от бедните. Идеята, че едно общество може да просперира без солидарност и социална отговорност на държавата е толкова утопична, колкото вярата в комунизма. Дори класическите икономисти като Адам Смит и Пигу казват, че някакво преразпределение е нужно - не за „равенство“, а за да има социална стабилност и ефективност на пазара. После има надграждане и от другите школи.

За социалните осигуровки и косвените данъци. Аз въобще не съм коментирала кое е справедливо или не. През цялото врем става дума за регресивната същност на косвените данъци и осигуровките с таван.  Иначе ако тръгнем по линията “плащам, ама не ползвам и ме ограбват” то мъжете не ползват много отпуска за бащинство, някои хора пък нямат деца, едни боледуват повече, други по-малко и т.н.

Да, това имам предвид. По-бедните харчат по-голям дял от доходите си за потребление и за косвени данъци
Това е нежелан ефект от ниските доходи, не е проблем данъчната система като такава. Положителен ефект ще има само при относително високо заплащане на труд.

Данъчната система по своята същност влияе върху разпределението. Тя “решава” кой тип доходи и разходи се облагат и с какви ставки. Ако косвените данъци имат по-голяма тежест върху бедните, това не е просто „ефект от бедността“, а характеристика на системата. Иначе идеята да чакаме ниските доходи да станат толкова високи, че този нежелан ефект да стане минимален, е като както чакахме едно време комунизма. Wink

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 19:34 от ЧеКа

# 17 217
Идеята, че едно общество може да просперира без солидарност и социална отговорност на държавата е толкова утопично, колкото вярата в комунизма.  Дори класическите икономисти като Адам Смит и Пигу казват, че някакво преразпределение е нужно - не за „равенство“, а за да има социална стабилност и ефективност на пазара.

Именно, НЯКАКВА социалност и солидарност трябва да има. Но с граница, а не да се иска все повече и повече.

# 17 218
Тука стана такова математическо надлъгване,че нямам думи... Абе направо да закрием пенсионните фондове,социалното министерство и всеки да яде и пие,и спестява както реши за добре. Щото парите за пенсии например,можело инфлацията да ги изяде в бъдеще...

# 17 219
Докато някои плюят по социалистите по дефолт,  Мамдани взима Ню Йорк.
Цялата му кампания, маркетингова стратегия и подход заслужават награда.
Да не говорим, че направи Куомо за смях по време на дебата. Дано идва ново поколение демократи, че тези сегашните спят дълбок зимен сън.

Не се излагайте да цитирате престъпността в Южна Африка, идея нямате за какво става дума там.
Шведските банди могат да им дишат прахта само на тамошните бандюги. И не говоря наизуст по статистика прочетена някъде си, говоря от личен опит.
И не преминахме ли през частта с плюенето по лошата Европа?! Тази тема все пак е за САЩ. Joy

Общи условия

Активация на акаунт