САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 773 853
  • 19 448
  •   4
Отговори
# 19 440
Ситуацията в САЩ става все по-страшна.
Най-притеснителното за мен е това, че цяла една трета от населението май изобщо не разбира защо това, което се случва в момента, и вътре в страната, и във външната политика, е неприемливо. Глави дълбоко заровени в пясъка.

Явно дори това, че министърът на държавна сигурност обяви, че американските граждани вече са длъжни да носят документи, удостоверяващи гражданството им, не е достатъчно да събуди някои хора. Това е нечувано тук. Никога не е имало изискване да носиш лични документи просто докато си вървиш по улицата. Никога, откакто държавата съществува. Няма изобщо изискване да си направиш лични документи, освен ако не си шофьор и съответно ти трябва шофьорска книжка. Но тук няма и никога не е имало изискване да имаш лична карта.

Отстрани може да изглежда ужасно комична цялата ситуация, но аз действително се страхувам за семейството и приятелите си.

# 19 441
Този израз с палачинката го измисли единия ми син преди много години Simple Smile) По някакъв повод казах ''като фурнаджийска лопата'' и той ме попита да обясня. И като обясних той каза ''мамо, това е като палачинка''. И от тогава го казвам чат-пат. Но да, смисълът е същия.

Яна, за страх си е. Изобщо не е комично това, което става. Сестрата на моя съпруг живее със семейството си в САЩ от много години. Единият е със зелена карта, а другият с американски паспорт. Започнали са сериозно да обмислят да се местят тук, макар че вероятно ще изгубят много пари в процеса.

# 19 442
Ситуацията в САЩ става все по-страшна.
Най-притеснителното за мен е това, че цяла една трета от населението май изобщо не разбира защо това, което се случва в момента, и вътре в страната, и във външната политика, е неприемливо. Глави дълбоко заровени в пясъка.

Явно дори това, че министърът на държавна сигурност обяви, че американските граждани вече са длъжни да носят документи, удостоверяващи гражданството им, не е достатъчно да събуди някои хора. Това е нечувано тук. Никога не е имало изискване да носиш лични документи просто докато си вървиш по улицата. Никога, откакто държавата съществува. Няма изобщо изискване да си направиш лични документи, освен ако не си шофьор и съответно ти трябва шофьорска книжка. Но тук няма и никога не е имало изискване да имаш лична карта.

Отстрани може да изглежда ужасно комична цялата ситуация, но аз действително се страхувам за семейството и приятелите си.
Ситуацията е трагикомична. Тъкмо слушам разискване да се премахне liability на stone companies по повод силикоза.
Дискусията за Гренландия е абсурдна. Изобщо, всичко е като в някаква алтернативна вселена. Всеки ден е нова изненада…

# 19 443
Има хора със зелена карта, които също са били депортирани. А от индианците искали да се удостоверяват с Tribal Identification Card - актрисата Илейн Майлс представила такъв документ на агент на ICE, а той нарекъл картата ѝ фалшива. CNN имат репортаж за тази случка - https://www.youtube.com/watch?v=aX4c1Ki_vSU.

# 19 444
Така е като се събират ''агенти'' от кол и въже, затвори и размирици в столицата.

Мачадо е казала, че е дала медала от Нобеловия комитет на Тръмп. Норвежките форуми горят от възмущение.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 00:39 от Fenris

# 19 445
Има хора със зелена карта, които също са били депортирани. А от индианците искали да се удостоверяват с Tribal Identification Card - актрисата Илейн Майлс представила такъв документ на агент на ICE, а той нарекъл картата ѝ фалшива. CNN имат репортаж за тази случка - https://www.youtube.com/watch?v=aX4c1Ki_vSU.

Те щом и коренното население на Америка не могат да разпознаят, какво остава за другите. Звучи много смешно, но всъщност е много тъжно.

# 19 446
  • София
Аз,за съжаление, съм на мнението на Мьос. Ако функционираше нормално нещо в САЩ, до сега да са разкарали оранжевия. Явно е по-дълбоко и по-опасно всичко случващо се.

# 19 447
  • В заешката дупка
За гренландците реалността със сигурност не изглежда комична. Изглеждаше комично в началото. Ако някой е следял репортажите преди и сега оттам  - ще забележи разликата в настроението на хората. Имам колежка гренландка. Тя вече не иска да следи новините и да мисли за случващото се, само се моли всичко това да се окаже един лош сън.

Отвратително е как за тази администрация хората са …. едно нищо. Мексиканци, гренландци, американци - все тая. Смразяващо е, че няма кой да я спре.

# 19 448
  • Сан Франциско

Мачадо е казала, че е дала медала от Нобеловия комитет на Тръмп. Норвежките форуми горят от възмущение.

Да, ама Нобеловият Комитет тъкмо й каза, че тя може да му сложи медала в ръката (физическия предмет), но според техните правила - веднъж даден, той не може да се даде, предаде, нарече и т.н. на друг човек. Тръмп може да си чешИ егото, колкото ще и да се перчи пред огледалото като лошата кралица от Снежанка, ама медалът не е негов и никога няма да бъде.

https://www.cbc.ca/news/world/machado-trump-nobel-peace-prize-9.7047391

Аз пък съм изтървала, че сега трябва да си нося документи за гражданство на улицата.

Общи условия

Активация на акаунт