САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 775 704
  • 19 498
  •   14
Отговори
# 19 440
Ситуацията в САЩ става все по-страшна.
Най-притеснителното за мен е това, че цяла една трета от населението май изобщо не разбира защо това, което се случва в момента, и вътре в страната, и във външната политика, е неприемливо. Глави дълбоко заровени в пясъка.

Явно дори това, че министърът на държавна сигурност обяви, че американските граждани вече са длъжни да носят документи, удостоверяващи гражданството им, не е достатъчно да събуди някои хора. Това е нечувано тук. Никога не е имало изискване да носиш лични документи просто докато си вървиш по улицата. Никога, откакто държавата съществува. Няма изобщо изискване да си направиш лични документи, освен ако не си шофьор и съответно ти трябва шофьорска книжка. Но тук няма и никога не е имало изискване да имаш лична карта.

Отстрани може да изглежда ужасно комична цялата ситуация, но аз действително се страхувам за семейството и приятелите си.

# 19 441
Този израз с палачинката го измисли единия ми син преди много години Simple Smile) По някакъв повод казах ''като фурнаджийска лопата'' и той ме попита да обясня. И като обясних той каза ''мамо, това е като палачинка''. И от тогава го казвам чат-пат. Но да, смисълът е същия.

Яна, за страх си е. Изобщо не е комично това, което става. Сестрата на моя съпруг живее със семейството си в САЩ от много години. Единият е със зелена карта, а другият с американски паспорт. Започнали са сериозно да обмислят да се местят тук, макар че вероятно ще изгубят много пари в процеса.

# 19 442
Най-притеснителното за мен е това, че цяла една трета от населението май изобщо не разбира защо това, което се случва в момента, и вътре в страната, и във външната политика, е неприемливо. Глави дълбоко заровени в пясъка.

Явно дори това, че министърът на държавна сигурност обяви, че американските граждани вече са длъжни да носят документи, удостоверяващи гражданството им, не е достатъчно да събуди някои хора. Това е нечувано тук. Никога не е имало изискване да носиш лични документи просто докато си вървиш по улицата. Никога, откакто държавата съществува. Няма изобщо изискване да си направиш лични документи, освен ако не си шофьор и съответно ти трябва шофьорска книжка. Но тук няма и никога не е имало изискване да имаш лична карта.

Отстрани може да изглежда ужасно комична цялата ситуация, но аз действително се страхувам за семейството и приятелите си.
Ситуацията е трагикомична. Тъкмо слушам разискване да се премахне liability на stone companies по повод силикоза.
Дискусията за Гренландия е абсурдна. Изобщо, всичко е като в някаква алтернативна вселена. Всеки ден е нова изненада…

# 19 443
Има хора със зелена карта, които също са били депортирани. А от индианците искали да се удостоверяват с Tribal Identification Card - актрисата Илейн Майлс представила такъв документ на агент на ICE, а той нарекъл картата ѝ фалшива. CNN имат репортаж за тази случка - https://www.youtube.com/watch?v=aX4c1Ki_vSU.

# 19 444
Така е като се събират ''агенти'' от кол и въже, затвори и размирици в столицата.

Мачадо е казала, че е дала медала от Нобеловия комитет на Тръмп. Норвежките форуми горят от възмущение.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 00:39 от Fenris

# 19 445
Има хора със зелена карта, които също са били депортирани. А от индианците искали да се удостоверяват с Tribal Identification Card - актрисата Илейн Майлс представила такъв документ на агент на ICE, а той нарекъл картата ѝ фалшива. CNN имат репортаж за тази случка - https://www.youtube.com/watch?v=aX4c1Ki_vSU.

Те щом и коренното население на Америка не могат да разпознаят, какво остава за другите. Звучи много смешно, но всъщност е много тъжно.

# 19 446
  • София
Аз,за съжаление, съм на мнението на Мьос. Ако функционираше нормално нещо в САЩ, до сега да са разкарали оранжевия. Явно е по-дълбоко и по-опасно всичко случващо се.

# 19 447
  • В заешката дупка
За гренландците реалността със сигурност не изглежда комична. Изглеждаше комично в началото. Ако някой е следял репортажите преди и сега оттам  - ще забележи разликата в настроението на хората. Имам колежка гренландка. Тя вече не иска да следи новините и да мисли за случващото се, само се моли всичко това да се окаже един лош сън.

Отвратително е как за тази администрация хората са …. едно нищо. Мексиканци, гренландци, американци - все тая. Смразяващо е, че няма кой да я спре.

# 19 448
  • Сан Франциско

Мачадо е казала, че е дала медала от Нобеловия комитет на Тръмп. Норвежките форуми горят от възмущение.

Да, ама Нобеловият Комитет тъкмо й отговори, че тя може да му сложи медала в ръката (физическия предмет), но според техните правила - веднъж даден, той не може да се даде, предаде, нарече и т.н. на друг човек. Тръмп може да си чешИ егото, колкото ще и да се перчи пред огледалото като лошата кралица от Снежанка, ама медалът не е негов и никога няма да бъде, дори и да е увесен на пуешкия му врат.

https://www.cbc.ca/news/world/machado-trump-nobel-peace-prize-9.7047391

Аз пък съм изтървала, че сега трябва да си нося документи за гражданство на улицата.

# 19 449
Той ще го изложи в Овалната зала да го гледат всички, но няма да стане нобелов лауреат наистина.
Според мен не биваше да й се дава наградата като се знаеше колко се възхищава на Тръмп.

# 19 450
  • София
Жалко, че не могат да й го отнемат. Тя направо посрами комитета.
Колкото и да не ми се вярваше в началото, вече съм доста по-притеснена, че оранжевият иди&&&от ще разпали война в Европа. А това което ме притеснява допълнително и, че европейските лидери ще му клекнат по някакъв начин.

# 19 451
  • Ю Ес ъф Ей
Скрит текст:

Оня ден отивам до супера и понеже акцентът ми личи отдалече се чудя дали да взема само паспорта с мен или направо да напъхам акта за натурализация във вътрешния джоб за по-сигурно.

Барби Ноем както обикновено си няма представа за какво говори. Най-добрия отговор е да се игнорира. Засега.
Мисля, че REAL ID доказва легален статут в повечето щати и гражданство в някои щати. Минесота е един от последните.

Най ме е страх от некомпетентни задници. Като смесиш некомпетентност с власт се получава това:
https://www.youtube.com/watch?v=9ws1r6CaSXs

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 06:05 от Татко Непохватко

# 19 452
@Daylili, като пребиваваща в САЩ, би ли могла да ми отговориш на въпроса, който зададох по рано.
Спомням си че преди има няма една година, ти казваше, че вече се диша леко и във въздуха се носи свободата. И се радваше, че са започнали да депортират. Така ли си го представяше депортирането. Ок ли си с действията на ICE?
Ок ли с с непрестанния наратив за превземане на Гренландия? Дали би могла да обясниш каква е нуждата, ползата и нормалността на това действие?

# 19 453
Добре, аз друго се чудя. Ice пита ли изобщо за документи, защото аз с друго впечатление съм останала.

Иначе е страшно, да, и си признавам с ръка на сърцето, че ако засягаше само и единствено американците, нямаше да ми пука толкова, защото си е отражение на тяхната култура и светоглед и си е тяхна отговорност да се отърват от този. Само че, уви, засяга целия свят и това го прави страшно за всички ни.

Когато нямаш грам аргументи подигравките и неуместното чувство за превъзходство ти остават последен пристан.

# 19 454
Кой питаше защо се случвало. Ето един пример на принципа "следвай парите".

Затворите, макар да са много по-страшни местата, в които пращат задържаните уж-нелегални имигранти, се държат основно от 2 корпорации. Държавата плаща между 160-200 долара приблизително на ден. За задържан. В момента задържани са около 68 000, 75% без обвинение или присъда. (Около 3 млрд годишно). По-интересното е, че в договора има клауза за минимално количество легла, за които държавата плаща дори и да не са заети. Та държавата предпочита все пак да са пълни, за да не изглежда, че плаща за нищо.

Сега се замислете колко огромни корпорации има в САЩ, които печелят много от сегашната ситуация и въпросът "как изобщо е възможно и защо го позволяват" хайде няма да казвам, че става излишен, но придобива съвсем различен смисъл.

мъск, започнал първия си бизнес като нелегален имигрант междудругото (сергей брин, да не споменавам мелания, също започнали като нелегални, само три примера), скоро ще е трилионер (!!!) ако вече не е, само срещу няколко милиона, вложени в тръмп. За него знаем, за другите също можем да разберем, но не е толкова широко известно да речем.
Всичко върви по план. Не тоя на хората обаче.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 07:50 от Ули

Общи условия

Активация на акаунт