Брак и свобода

• 18 973
  • 630
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте ! Отвори ми се възможност да ида на екскурзия до по - далечна дестинация .Просто колежката ми има нужда от другарче. Приех , че даже и си платих самолетния билет! Съпругът ми , обаче , се засегна доста и в момента са ни влошени отношенията! Неговата позиция е , че съм избрала сама да похарча някакви пари за себе си, а не с него. И понеже той никога не бил постъпвал така , не го очаквал от мен ! По отношение на финансите , аз съм с по - високата заплата вкъщи и винаги съм споделяла всичко със семейството си, включително покривам и недостатъчния принос от негова страна. Не знам как да постъпя и моля за съвет.
Не бих платила екскурзия с колежка без да съм говорила преди това с мъжа ми и то не заради парите, а чисто точно заради това усещане, че решавам, плащам и отивам без дори да го обсъдя/известя. Може би нямате ангажименти с деца, но това е другата причина, поради която бих обсъдила.
Това не е отнемане на свободата, а просто съобразяване, че вече не съм само АЗ, а сме НИЕ. Лично на мен би ми станало неприятно ако разбера, че мъжът ми си е резервирал и уговорил нещо без дори да ми спомене
Ще се самоцитрам. Сега прочетох, че тя му е казала, но той е отговорил, че не е той, който ще ѝ казва как да харчи парите си. Става дума за по-далечна дестинация, вероятно и по-скъпа. Някак ми се струва, че рядко изпадат такива случайни работи за запълване на двойна стая през февруари. Означава и отпуска. Допускам, че на човека му е станало кофти, че няма да види тая далечна дестинация с жена си, а тя ще отиде по женски и ще похарчи повечко пари. Да, всеки има нужда да прави понякога неща само за себе си и другият няма право да го спира. Пак съм на мнение, че на мен ще ми стане кофти мъжът ми да запълни двойна стая спонтанно през февруари на Карибите примерно. При такъв отговор от негова страна аз не бих отишла на почивка с колежката другарче. Някак моето другарче си ми е по-ценно.

# 106
Интересно авторката как би се почуствала,ако мъжът и отиде с колеги и без нея в Тайланд например....
Моят мъж го викаха на такъв трип, мъжка компания колеги, самоорганизирани. Наясно съм с всички “приключения” , които предлага тази дестинация, ами не отиде, срам ли го е или го е страх не разбрах. Пък и никой не го кара насила, ако искаш ходиш. Обаче, и аз да не ходя с приятелки, защото той иска да търка дивана, пък аз искам да видя Сицилия, ми не.
След 3-4 десетилетия семеен живот, възрастни деца и уреден живот има място и за индивидуални приключения.
Отделно, че идват и болести, често тежки и няма нужда да се губи време в ненужни емоции.

# 107
Абсолютно неадекватна реакция от мъжа според мен.
Всъщност може да каже "не ми е приятно, не съм съгласен, предпочитам да отидем някъде двамата и да ги изхарчим тези пари заедно, ревнувам." По-добре от "не мога да ти кажа как да си харчиш парите" и сега да й развали почивката и цялата година до тази почивка (отказва да ходи с нея на концерт). Това е чиста проба манипулация.
Някой го сравни с женското "както решиш". Ами да, аз като съм казвала "както решиш" на мъжа ми, той си е решавал и после като се цупя ми е казвал да се науча да общувам. Smiley

# 108
Мхм, всички са супер широкоскроени, докато тяхното другарче не им извърти пододбен номер. После следват драми. Винаги. Под една или друга форма.

"не мога да ти кажа как да си харчиш парите"

Най-вероятно това е казано след някакъв разговор, в който тя е казала, че изкарва повече пари, примерно. Както и тук написа.

# 109
  • София
Как изобщо се стига до "прави каквото искаш с твоите пари"? Може би, ако някой преди това е казал "парите са си мои, ще правя каквото искам". Така има някаква логика.
Малко неадекватно ми изглежда да е казала просто, че иска да отиде на почивка с колежката, и да последва такъв отговор.
Още повече, че и тук употребява изрази, като "недостатъчния принос от негова страна".
Авторката, за мен, не е жертва в тази ситуация.

А може и да се е издразнил, защото не е свикнал тя да прави нещо за себе си. Или защото той не може да си позволи същото.

# 110
Интересно авторката как би се почуствала,ако мъжът и отиде с колеги и без нея в Тайланд например....

Бих се радвала за него , естествено ! Не бих поискала неща за себе си , които не съм готова да дам на него като възможност !

# 111
Това пък ми е много странно, защото няколко пъти се спомена, че го било яд, как в семейство с над 30 години брак единият може да си позволи почивка, а другият не може?

П.С. gataka, всъщност ако той ти беше казал право куме в очи "не съм съгласен да ходиш", как би реагирала и щеше ли да си купиш пак билета?

# 112
Само паричната страна на нещата ли ви вълнува, никой не обръща внимание не комуникацията Thinking Имал - похарчил свободно, приключен въпроса.

# 113
А може и да се е издразнил, защото не е свикнал тя да прави нещо за себе си. Или защото той не може да си позволи същото.

Ако беше толкова просто, тя казала и той веднага реагирал остро, авторката нямаше да се чуди на реакцията му, защото нямаше да му е за първи път за 30 години. Такива избухливи не се крият десетилетия наред.
Тук нещо не е поднесено както трябва, и нещата са ескалирали.

# 114
Според мен едва ли става въпрос за пари. След 30 години семеен живот нещата са се напаснали до съвършенство, по отношение на парите, съдя по моя семеен живот. По-скоро нашите отгледани през социализма мъже са свикнали да се съобразяваме с техните желания. Отиваме където на тях им е интересно, пък ти “разрешава” харчи си за каквото искаш, примерно. Или, ако на него не му е интересно и сега не иска,и ти трябва да не ходиш, когато си реши, ще отидем и ще си купиш…., там каквото искаш. И това омръзва след N на брой години. Младите двойки няма да разберат.
Крив и доминиращ тип е съпруга, познавам такъв, вкъщи ми е. И да, не е за първи път, свикнал е да командва.

# 115
Интересното е какво е казано преди "Ти решаваш как да си харчиш парите". Дали е преди "да си купя билета" или след това. После е важна и дестинацията. Едно е да отидеш някъде на екскурзия дето се ходи по манастири, църкви и музеи, и съвсем друго е някъде на бял пясък февруари (с колежка, което не значи непременно приятелка).
Просто за мен са влезли и двамата с рогата в началото на разговора и сега е "купи, пики, без коз, всичко коз, контра, реконтра".
И нещо друго - това, че единият в семейството изкарва повече пари не значи, че винаги е било така. Не значи и че утре няма нещо да се промени. Затова влизаме в брака за да сме едно, иначе всеки по отделно ако ще гледаме кой кого да цака, щото е финансово по-силен.

# 116

Ако беше толкова просто, тя казала и той веднага реагирал остро, авторката нямаше да се чуди на реакцията му, защото нямаше да му е за първи път за 30 години. Такива избухливи не се крият десетилетия наред.
Тук нещо не е поднесено както трябва, и нещата са ескалирали.
И на мен ми се струва, че за 30 години добри отношения сега изведнъж да се запъва. Просто някак спонтанно през февруари да се запълни двойна стая с колежката не ми е някак ок. Случва се разбира се. Не влагам никакъв упрек, но нещо нито е спонтанно, нито е наложително.

# 117
  • София
Елунария, авторката казва, че досега екскурзиите винаги са били общи и за първи път се случва тя да похарчи за себе си. Напълно е възможно да не е бил изправен пред такава ситуация преди и явно е приел, че тя пари само за себе си няма да харчи (тук цитирам първия пост).

Манди, и аз не виждам причина той да не може да си позволи, което не значи, че в неговата глава не е точно така, защото все пак досега тя е плащала екскурзиите.

На мен ми мирише на наранена мъжка чест.

# 118
Първо детайлите се губят, всички знаем след 30 г. брак какво е.
Хората са около 60.
Тя си е купила билети и тогава го е уведомила. Сигурна съм. Това е моментът- решението е без питане.
Тя е началник някакъв някъде и е изкомадвала и двамата в емоциите си са реагирали остро.
Ще се оправите. Не се коси.

# 119
Не би следвало да се цупи, Вие не сте негова собственост,  а отделна личност. Би следвало да се зарадва, че ще имате такава емоция. Ако Ви обича достатъчно, но май…

Общи условия

Активация на акаунт