Брак и свобода

• 18 997
  • 630
  •   1
Отговори
# 120
Хайде сега, ами ако й купуваше и предлагаше сам екскурзии и билети, за да си освободи време за любовницата...

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 17:53 от Tina*

# 121
Лъвица, не е нужно точно за почивка да става дума, човек, ако си е избухлив, цуплив, заядлив, това ще лъсне и в много други ситуации, и няма да се чудиш откъде идва това. А и много ме съмнява след 30 години, авторката за първи път да прави нещо за себе си...

# 122
Авторката много добре знае, защо мъжът и се държи така. На сто въпроса отговори, но не и на това, кое го е накарало да каже прословутата реплика. А тя не е случайна. И води до всичко последвало.

# 123
Скрит текст:
А може и да се е издразнил, защото не е свикнал тя да прави нещо за себе си. Или защото той не може да си позволи същото.

Ако беше толкова просто, тя казала и той веднага реагирал остро, авторката нямаше да се чуди на реакцията му, защото нямаше да му е за първи път за 30 години. Такива избухливи не се крият десетилетия наред.
Тук нещо не е поднесено както трябва, и нещата са ескалирали.
И на мен ми се струва, че за 30 години добри отношения сега изведнъж да се запъва. Просто някак спонтанно през февруари да се запълни двойна стая с колежката не ми е някак ок. Случва се разбира се.
Не влагам никакъв упрек, но нещо нито е спонтанно, нито е наложително.
Ми не е наложително, ходи й се.

Мъжът е казал, че навсякъде досега е ходил с нея и не е очаквал, че тя ще тръгне с приятелка. Ако това е вярно, може би е отказвал на колеги, приятели и сега го е яд за пропуснатите шансове. Ако е зрял мъж, ще си каже къде го стяга чепикът точно и няма да се държи като хлапе. Ако тя иска да узнае изобщо, разбира се.

Но според мен gataka иска да разбере редно ли е да отиде на екскурзия напук на мъжа си и неговото неодобрение, а не че не й е ясно защо не е съгласен.

# 124
Принципно би ми било все тая моята, ако някъде иде без мен. Тя и сега си ходи с приятелки насам- натам за по няколко дни, пък аз така или иначе не обичам да пътувам освен в редки случаи, когато ме удари на приключенство и сам си казвам. Не виждам що който и да било мъж би се засегнал, ако жена му изкарва пари (ще да са некви страшни комплекси), но със сигурност е зверски грозно да изръсиш "аз му покривам недостатъчния приход". По- скоро ей тва, ако го чуя и директно ще си хвана шапката.

# 125
За парите като фактор има някои неясни детайли - имат ли общ бюджет, нейният по-висок доход абсолютно ли не става повод за някакво напрежение или подмятане досега, като семейство позволяват ли си достатъчно почивки където пожелаят. Да не би да ходят най-много примерно до Гърция, а сега бам тя да тръгва за Бали, и оттам мъжът да е крив. Концертите може и да са в БГ и да са финансово по-малко перо.
Все пак по-интересно ми е друго извън парите. Да не е от този тип много семейно ориентиран, с малко или без приятели и собствени занимания, който е вкопчен основно в жена си и иска все да са заедно? Това съм го изпитала на гърба си, домошар и дръпнат /с никого не се събирахме, освен за гости на родителите си там винаги готов/. Няколко години приятелка с деца в Европа ни кани 2 момичета на гости и разходка, не съм била в държавата и има какво да видя. Веднъж уцелваме много евтини билети и решаваме. Имам спестени мои пари, за 1 седмица ставаше дума. И бяхме в лека криза и без това. Уж да защо не отиди, после смени плочата, все едно го изоставям завинаги. За мен има нещо сбъркано в такава степен очакване да сте дупе и гащи. Та за тоя типаж не знам ревнуват ли или просто ги дразни, но когато и да поискаш да отидеш някъде сама винаги може да намерят кусур, да те вкиснат и да ти вменят вина.

# 126
Авторката много добре знае, защо мъжът и се държи така. На сто въпроса отговори, но не и на това, кое го е накарало да каже прословутата реплика. А тя не е случайна. И води до всичко последвало.
Напротив , каза, че тя изкарва повече пари и плаща почивки, концерти и други подобни.
Също каза, че първо му е казала, тогава е резервирала.
Тука изобщо не опира кой как е скроен. Мъжът просто го е яд - че вади малко, че ще бъде заведен на концерт за чужда сметка, че жена му има личната възможност да иде на мега яката почивка, а той не.
Също, не виждам абсолютно нищо чудно или злобно във факта, че 50+годишни хора са напълно наясно с финансовата динамика в собственото си семейство. При конфигурация като тяхната е ясно, че единият плаща за сметка на другия. Не е в това въпросът обаче. Проблемът е, че е общоприето мъжът да е плащащият, но той , по думите на авторката, не е от дълго време. Изглежда от достатъчно дълго, че да натрупа гняв и неудовлетвореност. Изобщо не е задължително авторката да е казала или направила нещо конкретно. Мъжът си знае, че не може да плати и това го вбесява.

# 127
Разбира се , че му казах ! Отговорът беше , да не очаквам от него да ми казва как да си харча парите.
Нарциса, как от цитираната реплика се разбира кога и как му е казала?

# 128
  • София
Лъвица, не е нужно точно за почивка да става дума, човек, ако си е избухлив, цуплив, заядлив, това ще лъсне и в много други ситуации, и няма да се чудиш откъде идва това. А и много ме съмнява след 30 години, авторката за първи път да прави нещо за себе си...

Не е нужно да е избухлив и цуплив, а просто да му нацели слабото място, което досега не е имало повод да се обади. По същата логика, ако тя е казала първо нещо за парите, не следва ли той да я е предизвикал с нещо, след като толкова години финансите не са били казус? Разговорът не знаем как точно е протекъл, така че допълнителните реплики, и в двете посоки, са си чисти спекулации от наша страна. Авторката със себе си и с него трябва да си изясни какво е предизвикало цялата ситуация. Защото зад неговите действия видно стои някаква доста силна емоция.

# 129
Не иска да я “пуска”, въпреки, че е казал “прави каквото искаш”, нацупил се е и е очаквал, естествено, да се откаже, както обикновенно. Обаче, за пръв път авторката е направила нещо за себе си правилно и сега се колебае, жалко.
Порасналите деца са я поощрили и са се зарадвали за майка си, еми всеки да си прави изводи…

# 130
Е, той ако е такъв комплексар, какъвто го описахте, това щеше да си личи при всяка възможност. Явно досега не е бил толкова чувствителен на тема пари.
А и това, че той изкарва по-малко, означава единствено, че изкарва по-малко, а не че е някакъв скъсаняк с 5лв. в джоба.

# 131
  • София
Не е нужно да е скъсаняк. Въпросът е той как се чувства. А е факт, че тя е плащала досега. Което значи, че може да е приел сегашното й "своеволие" за някакъв знак. Неслучайно отказва да ходи на друго, общо събитие, с купени от нея билети. Случва се нещо на този фронт.

Авторката на въпрос дали са го коментирали преди да купи билета:

Разбира се , че му казах ! Отговорът беше , да не очаквам от него да ми казва как да си харча парите.

# 132
Не мога да си представя да реагирам с обида и отказ на всичко платено от друг, ако това не ми е било набутано в лицето с цел да ме уязви и накара да се чувствам зле.
По-скоро ще ме спечелят обратно с обещания за общи пътувания и концерти след самостоятелната екскурзия.

# 133
  • Melmak
Има значение кое как е поднесено. Изглежда, че авторката спестява детайли.

След 30 годишен брак ако самостоятелните пътувания не са типични, не знам авторката защо се изненадва от реакциите на мъжа си.

И аз не бих била очарована мм да ми сервира, че отива на Бали, защото приятел му е казал, че го кани да шерват стая. И че с неговите пари ще си прави каквото иска. Ми хубаво, ама като се върне да не се изненадва ако съм на Карибите.

# 134
  • София
А защо авторката да му го набутва в лицето? Нали досега не е имало проблеми с това, че тя изкарва повече? От описания разговор ми звучи, че тя го е питала има ли против, и той е изтърсил репликата с това как няма да й казва как да си харчи парите. Нещо го е жегнало, но какво и защо е въпросът? Според неговите собствени думи:

"Неговата позиция е , че съм избрала сама да похарча някакви пари за себе си, а не с него. И понеже той никога не бил постъпвал така , не го очаквал от мен !"

Общи условия

Активация на акаунт