Брак и свобода

• 18 730
  • 630
  •   1
Отговори
# 345
Ами ако ти каже , че не е съгласен след като му споделиш, какво следва?

Какво може да следва? Очевидно ще следват разправии за свободолюбивите, и вкъщи вместо Бали за послушните.

# 346
  • София
В идентична с тази на авторката ситуация, ще подкрепя мъжа си - определено звучи, като заслужена почивка. А и попринцип смятам, че мъжът ми заслужава да направи нещо за себе си.
Това пък какво общо има - пред кого трябва да направиш нещо, за да заслужиш Бахамите, пред Господ ли?

Е ти пък веднага намери как да изкривиш казаното Joy

Тогава го пращай някъде на екзотика, а не чакай сам да се организира Simple Smile

Ако това ще реши проблема, съм за Joy Ама сега ще се намери някой да каже, коя съм аз да го пращам... Понякога просто няма угодия Wink

# 347
Ами ако ти каже , че не е съгласен след като му споделиш, какво следва?

Какво може да следва? Очевидно ще следват разправии за свободолюбивите, и вкъщи вместо Бали за послушните.
Ами именно! Така че понякога е по-добре да избегнеш разправиите за глупости! Като сте на различно мнение, няма значение дали ще питаш или споделиш.Има галантен начин да поднесеш и формация и галантен такъв-да не се съгласиш.😃 И пак се стига до същото

# 348
Скрит текст:
В идентична с тази на авторката ситуация, ще подкрепя мъжа си - определено звучи, като заслужена почивка. А и попринцип смятам, че мъжът ми заслужава да направи нещо за себе си.
Това пък какво общо има - пред кого трябва да направиш нещо, за да заслужиш Бахамите, пред Господ ли?
Аз като съм ходил по света, по хотелите пълно с хора, които на рецепцията не ги питат "абе ти заслужил ли си да почиваш тука" ами ги питат само "имаш ли пари да си платиш" Simple Smile
В случая жената е работила, спестила е пари, значи е заслужила - туйто. Има право да отиде. Казала на мъжа си, той рекъл "прави каквото знаеш", сега се сърди като дете. Ми да си стои в къщи и да се сърди. Да беше казал "абе не можеш ли да отделиш още малко пари та да дойда и аз" - ако му позволява мъжкото достойнство, след като сам не изкарва достатъчно.

Общо взето обобщи и приключи темата Simple Smile

# 349
Когато някой ти е близък – споделяш с него, а не го питаш или му съобщаваш като на прислуга – заминавам.
А ако споделиш и той каже "не съм съгласен", а ти искаш да отидеш - какво тогава, викаш добре - няма да ходя? И оставаш неудоволетворена.
Възникне ли такава ситуация, явно единият ще остане недоволен - въпросът е кой да е от двамата.

Аз като ходя някъде, първо питам децата искат ли. Примерно на море или на ски - обикновено искат, вземам и тях, и жена ми, ако иска. Понякога примерно жена ми казва "тоя уикенд не ми се пътува, ти върви". Понякога ходя сам с децата, а пък ако е нещо, което и те не искат - ходя 2-3 пъти в годината и сам някъде. Понякога не е за уикенд, а за седмица. Гледам тогава първо децата как ще се гледат тогава, при баба си ли ще са, на лагер ли ще са, и т.н. Ако логистично всичко е ОК - отивам.
Жена ми и тя така. Няколко пъти е ходила на екскурзии с нейни приятелки за по седмица - някъде, където на мен не ми се ходи, но тя иска. Няма проблем - казва ми, планираме, и отива. И без това сутрин аз храня и водя децата и вечер ги вземам, не ми пречи като я няма, все ще ги изхраня и изпера за няколко дена и сам. Голямото вече и само се оправя, скоро и малкото ще почне само, и тогава ще сме още по-свободни. Пък авторката и мъжа й с пълнолетни деца какви проблеми имат не знам.

Не ми е ОК ако река да тръгна някъде и гледането на децата е организирано, ама жена ми щото се цупела и да не ида. Като се цупи какво - няма да ми даде пари следващия път да ида ли? Ако иска да идва с мене, ако не иска - да си седи в къщи. Но не е ОК да каже примерно "аз няма да дойде с тебе на риба, ама и ти недей ходи без мене".

# 350
  • София
Абе хора, жената му казала ПРЕДИ да купи билета, тоест не го поставила пред свършен факт. Как пък не го разбрахте до сега. Той е също е могъл да коментира темата с нея в този момент, да изрази притесненията си, да предложи други варианти и евентуално да стигнат до консенсус. Той и е казал да си харчи парите както иска, и СЛЕД ТОВА авторката си купува билет. Неговото мнение е било поискано преди вземането на решението, при което той е пасувал. Сега кой му е крив?

# 351
Истината е, че теоретично и на книга тя има право да отиде някъде и сама на почивка/екскурзия. Проблемът се крие в:
- как е изкомуникирано всичко това;
- къде точно е почивката, за какъв период от време, за колко пари и т.н.;
- ходят ли заедно на такива места;
- каква е динамиката в отношенията им, има ли други скрити проблеми и т.н.
И много други елементи от контекста на събитието, които само авторката знае.
Не е едно също примерно да ходи с мъжа си на Китен на море, а пък сега да отива на Малдивите без него.
Казусът според мен много зависи от контекста. Без подобни подробности всичко е само предположения и съчинения.

# 352
Много на дълбоко се търсят причините, няма нужда. По екскурзиите 55+, хем организирани и хем евтини са предимно жени. Тук там има семейни двойки. На мъжете около 60 г. не им се ходи, не било интересно, ама защо сега да се давали пари за екскурзия, вместо за лозето, къщата и там кой каквито битовизми го гонят. Или жените споделят, или се чува мрънкане от мъжете. Жените на тези години вече прясно пенсионирани, отгледали деца се втурват да правят това, за което не са имали време, мъжете обратно, тестостерона пада, простата алармира, за кръвното да не говорим. И става “аз не ща да мърдам, ама и ти недей”.

# 353
  • София
Абе хора, жената му казала ПРЕДИ да купи билета, тоест не го поставила пред свършен факт. Как пък не го разбрахте до сега. Той е също е могъл да коментира темата с нея в този момент, да изрази притесненията си, да предложи други варианти и евентуално да стигнат до консенсус. Той и е казал да си харчи парите както иска, и СЛЕД ТОВА авторката си купува билет. Неговото мнение е било поискано преди вземането на решението, при което той е пасувал. Сега кой му е крив?
Точно. Тя го е обсъдила/уведомила преди купуването на билета, получила е отговор "Парите са твои, прави каквото решиш" и е направила точно това. Явно той не е очаквал, че няма да му иска разрешение, а ще има обсъждане/уведомление. Страх го е било да каже директно "не ти давам" и сега се цупи мъжествено.
А те даже нямат малки деца, на които трябва да се организира гледането им.

# 354
Ъхъ. А как се връзва отказът му да правят каквото и да е с нейните пари? На мен ми се връзва само, ако някой е изкарал картата "парите са си мои".

# 355
  • София
На мен ми се връзва като част от цупенето. На нейно място бих го питала с усмивка преди всяко събитие дали иска да дойде с мен и ако откаже, бих се опитала да намеря друг.

# 356
"Той може и да изкарва добри пари е абсолютна стойност, но тези пари пак в абсолютна стойност да не стигат за същата далечна дестинация, както биха стигнали парите на жена му."

Точно това може да е обидно, защото един вид тя парадира пред него с по-големи възможности. Ми не е нормално партньорите в едно семейство, при това от 3 десетилетия заедно да имат различен жизнен стандарт.
Каквито са възможностите за единия, такива трябва да са и за другия. Не може да делят един покрив и общ семеен живот, но да са с различен стандарт на живот. При това щом са от 30г. заедно в брак т.е. от 1992г. е много вероятно в началото, докато тя се е утвърждавала в професията си и са отглеждали децата си той да е бил с по-големите доходи в семейството. Много е грозно сега да се говори за финансов принос, защото дори и в бизнес партньорството има не само финансов принос, а бракът е нещо много по-сложно от бизнес партньорство. Този брак не е от 3г., а от 30г. и е минал през периоди на инфлация, деноминация, икономически кризи и със сигурност не са били в тази финансова конфигурация през всички тези години от 1992г. до днес.
Ние не знаем дали не е имало период в който да са разчитали всички само на неговия "нисък" доход.
За да е тя такъв успешен професионалист сега със сигурност заслуги има и той с подкрепата, която й е оказал през годините. Ако не беше така тя нямаше да го нарече прекрасен човек.
А ако не вярвате на думите й, че този мъж е прекрасен човек, тогава как вярвате на всичко останало което е написала - че му е казала за екскурзията преди да купи билета, и че не е натяквала че тя има по-големи приходи и парите са си нейни.
Всъщност може да го е уведомила преди купуването на билета, но без да е споделила и обсъдила с него намеренията си, а само да го е уведомила че ще го направи без значение мнението му по въпроса, което е същото като да го уведоми след купуване на билета. Може в този период от време да има и някакъв семеен повод с негови близки или приятели на който да е важно за него да отидат двамата, а тя да е казала че екскурзията е по-важна, а това е обидно защото излиза че интереса на колежката е по-важен от неговите чувства.

# 357
Не ми се връзва 50+ годишен мъж да е толкова цуплив и сръдлив, защото жена му решила да ходи на почивка. Но без проблем мога да си представя, че липсващите детайли в разказа на авторката, са причината той да е обиден и да реагира по този начин.

# 358
  • София
На мен ми се връзва, след като й е за пръв път.

# 359
Освен, ако не е получил някой инсулт наскоро, човек не се променя така за един ден, заради една ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт