На море в Гърция 2024 - III

• 50 365
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
Септември до кога горе долу е топла водата по Северна Гърция?

# 76
  • Варна
Аз имам да попитам няколко неща за Ситония, много ще съм благодарна да ме насочите докато опитвам да чета из темите с търсачката. Но тръгваме след 1 ден и вече трябва да питам. Simple Smile
1. Най-важното са ми препоръки за плажове, които си заслужава да посетим за малкото време, през което ще сме там предвид критериите ни. Ще отседнем в къща до плаж Каламици и ще сме там 5 нощувки, с деца на 2  и 6 години. Кои плажове най-много си заслужават да посетим предвид местоположението и престоя ни с деца: живеем във Варна, искам максимално кристална и красива вода(да не става рязко дълбоко), заливи без много вероятност за вълни и красива зеленина наоколо. Нямам претенции за пясъка и наличието на камъчета, не сме фенове на платените зони и бийч барове не за друго, а някак предпочитам няколко см повече усамотение на свободната зона, ако е възможно. Как да се изразя: да почувствам максимално екзотиката на този район на Гърция ми се иска и да се нарадваме на водата, на красива природа и вкусна храна(ако има и опция за естествена сянка съвсем супер). Всякакви класации чета и ще чета, но имам нужда от мненията на опитните. Не сме посещавали района. Не вярвам да успеем повече от 2-3 дни да посветим на различни плажове, но ако има и някой препоръчан в близост до Каламици, ще е супер. Но реално идеята ни е да видим най-доброто от Ситония като природа доколкото е възможно с два броя деца и за толкова време(или поне да придобием някаква хубава представа).
2. При наема на лодка от Вурвуру за посещение на плажовете на Диапорос(и нямам идея какво друго може да се види), при спирането на лодката дали е възможно да се достигне брега спокойно с деца на такава възраст? Т.е. трябва ли да се спира на по-дълбоко или може на по-плитко и да ги пренесем до брега? Прави ли някаква приемлива сянка това навесче на лодките? Кои плажове при такава обиколка са ви впечатлили най-много? Приемам всякакви съвети и ако имате конкретно добри отзиви от фирми, от които сте наемали лодки(видях от първа страница и някои от разни групи).
3. Последно. Simple Smile Собственикът на къщата ни е изпратил препоръчителен маршрут по пътя от  страната на Никити. Реално има ли някаква драматична разлика между пътя от страната на Сарти и от другата страна на Никити(реално като разстояние е почти еднакво доколкото виждам)? И въобще има ли някакви особености по маршрута след Маказа до Ситония? Ние обикновено се движим по маршрута, който препоръча Google maps.
Приемам и препоръки за вкусна храна в района на Каламици и край плажовете, които ще препоръчате. Благодаря на всички, които ще се включат!

# 77
  • София
Съжалявам за тъпия въпрос, но коя страна на Тасос е с пясъчен плаж и без гадове( таралежи и всякакви които могат да причинят щети), че умирам от страх? Имам страшна фобия..
Още не сме запазили нищо… гледахме първия ръкав и харесахме най-долу около Посиди 2 опции и 2 на Тасос…

# 78
  • София
Аз съм вадила мисля от SDI, а може и да бъркам. Какви документи искат Фибанк? Започвам малко по малко да подготвям тазгодишната почивка на Крит Heart Eyes Вълнувам се много, мечта ми е от доста време. Та в тази връзка ако някой може да препоръча рент а кар фирма на острова Heart Eyes

Ариа, ние резервирахме кола за Крит от mustang-crete. Тук намерих препоръка за тази фирма,  ние пътуване на 25 и тогава ще мога да кажа повече.
Аз също много се вълнувам, но и се притеснявам, с три малки деца..
Най-голямото ми притеснение е да не стане проблем с настаняването, като четох премеждията на миленка.

# 79
  • Варна
За плажовете в Тасос може да погледнете в темата:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1578552.msg48198905#new
Аз съм била на острова над 4-5 пъти и никога не съм попадала или чувала  да има морски таралежи на плажовете, които съм посещавала. Но аз не ходя да плувам край скали и не влизам много навътре в морето, все пясъчно дъно е било. Децата играят на плиткото, мъжът ми рядко влиза да плува навътре.
За времето през септември мисля мярнах в темата от 2023 и 2022 година през този месец опит на почиващи. Миналата година в началото на септември имаше бури и след тях водата се поохлади на Тасос. Върнахме се на 15.09, бяхме седмица на Тасос, буквално 1-2 дни след края на бурите отидохме и беше много приятно все още за плаж.

# 80
  • София
Eos, това ми е първият случай на проблем с резервация за 12 години почивки в Гърция. Наистина е много неприятно, но не се случва често. В повечето случаи хората ме посрещат по име, без да е имало предварителна кореспонденция.

# 81
Мен честно казано не ме притеснява настаняването. Повече ме притеснява да не попаднем на някаква кола, която има проблеми Joy и да не можем да идем никъде.

# 82
  • София
Ако колата има плоблеми, ще ви я сменят, не е толкова страшно. Само имайте предвид  че малките коли са маломощни и със зор качват баирите. А и багажниците са много малки, в нашата Киа Пиканто не се събираха 2 малки куфарчета за ръчен багаж.

# 83
  • София
Ако колата има плоблеми, ще ви я сменят, не е толкова страшно. Само имайте предвид  че малките коли са маломощни и със зор качват баирите. А и багажниците са много малки, в нашата Киа Пиканто не се събираха 2 малки куфарчета за ръчен багаж.
Аз онзи ден смених колата от intermediate с full size, точно защото се притесних, няма да ни се събере багажът. Но сега като се замисля, ние сме с два големи куфара + 2 големи раници, дано да се съберат в багажника.
Аз също мисля, ме нямат интерес да дадат неизправна кола, дано да няма изненади.

# 84
Дами, някой наемал ли е лодка на Закинтос? Ако всичко се развие по план, там ще празнувам рожден ден, та ми се иска да е нещо подобно. В краен случай обиколка на острова с корабче.

# 85
Въпросите са много, не съм сигурна, че ще успея да покрия всички.
1) На Ситония вълни има рядко, освен на Сарти и големия плаж на Сикия. По-трудно е да се намерят неустроени плажове без барове, шезлонги и навалица. Все още са останали някои между Неос Мармарас и Торони, но всяка година нещата се променят и не мога да кажа как ще е тази. Вижте Агия Кириаки, Стиладарио, Аретес, Тристиника, Дестеника. В този район препоръчвам и псаротаверна "Панос".
На петте плажа на Скала Сикия мисля, че навсякъде наслагаха плътно чадъри вече, иначе всички са плитки и хубави, като Криарици е най-хубав.
Иначе най-красивата синя вода в района е на
1. Лагониси
2. Ковиу
3. Портокали
- в този ред, но първия и последния препоръчвам да се избягват през сезона поради адска и неприятна навалица и комерсиализация. На Ковиу не съм ходила от години и не знам как е положението. Кариди на Вурвуру също препоръчвам да го пропуснете, въпреки популярността му сред българите.
3) Да, пътят през Никити е по-добър и по-бърз. Но не е фатално и по другия да минете, просто малко повече завои има.
2) На въпросите за лодката не мога да отговоря конкретно, тъй като не съм ходила на Диапорос, но от опита ми на други места - този тип малки лодки газят плитко и няма проблем дори за малки деца. Навесчето пази сянка, ама не много, носете си шапки и избягвайте най-горещите часове на обед.

# 86
  • Пловдив
Ако колата има плоблеми, ще ви я сменят, не е толкова страшно. Само имайте предвид  че малките коли са маломощни и със зор качват баирите. А и багажниците са много малки, в нашата Киа Пиканто не се събираха 2 малки куфарчета за ръчен багаж.
Така е, но аз занапред ще проверявам има ли фарове,че беше кофти изненада посред нощ да няма, щот нали в Гърция денем сме без. Нищо чудно и компанията да не са знаели, ако предните не са им казали.
По повод размера - винаги взимаме малка кола /тип Ярис/, хваща голям куфар, 2 малки и 4 раници. По гръцките острови има доста места, където нито можеш да паркираш, нито даже да минеш с голяма кола. Често се случва да коментираме, че ако сме с нашата си кола, абсурд да заходим/преминем. Тъй че мощни- немощни - само малки коли ✌️

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 17:18 от jul

# 87
Аз имам да попитам няколко неща за Ситония, много ще съм благодарна да ме насочите докато опитвам да чета из темите с търсачката. Но тръгваме след 1 ден и вече трябва да питам. Simple Smile
1. Най-важното са ми препоръки за плажове, които си заслужава да посетим за малкото време, през което ще сме там предвид критериите ни. Ще отседнем в къща до плаж Каламици и ще сме там 5 нощувки, с деца на 2  и 6 години. Кои плажове най-много си заслужават да посетим предвид местоположението и престоя ни с деца: живеем във Варна, искам максимално кристална и красива вода(да не става рязко дълбоко), заливи без много вероятност за вълни и красива зеленина наоколо. Нямам претенции за пясъка и наличието на камъчета, не сме фенове на платените зони и бийч барове не за друго, а някак предпочитам няколко см повече усамотение на свободната зона, ако е възможно. Как да се изразя: да почувствам максимално екзотиката на този район на Гърция ми се иска и да се нарадваме на водата, на красива природа и вкусна храна(ако има и опция за естествена сянка съвсем супер). Всякакви класации чета и ще чета, но имам нужда от мненията на опитните. Не сме посещавали района. Не вярвам да успеем повече от 2-3 дни да посветим на различни плажове, но ако има и някой препоръчан в близост до Каламици, ще е супер. Но реално идеята ни е да видим най-доброто от Ситония като природа доколкото е възможно с два броя деца и за толкова време(или поне да придобием някаква хубава представа).
2. При наема на лодка от Вурвуру за посещение на плажовете на Диапорос(и нямам идея какво друго може да се види), при спирането на лодката дали е възможно да се достигне брега спокойно с деца на такава възраст? Т.е. трябва ли да се спира на по-дълбоко или може на по-плитко и да ги пренесем до брега? Прави ли някаква приемлива сянка това навесче на лодките? Кои плажове при такава обиколка са ви впечатлили най-много? Приемам всякакви съвети и ако имате конкретно добри отзиви от фирми, от които сте наемали лодки(видях от първа страница и някои от разни групи).
3. Последно. Simple Smile Собственикът на къщата ни е изпратил препоръчителен маршрут по пътя от  страната на Никити. Реално има ли някаква драматична разлика между пътя от страната на Сарти и от другата страна на Никити(реално като разстояние е почти еднакво доколкото виждам)? И въобще има ли някакви особености по маршрута след Маказа до Ситония? Ние обикновено се движим по маршрута, който препоръча Google maps.
Приемам и препоръки за вкусна храна в района на Каламици и край плажовете, които ще препоръчате. Благодаря на всички, които ще се включат!
Параход е отговорила по останалите въпроси, включвам се с малко инфо за наема на лодка.
Има много фирми за наемане на лодки на Вурвуру и региона, ние сме доволни от Queen boat rent. При наемането на лодката ви дават карта с местата, където може да отидете с лодката и има очертана ивица в която може да се движите. Има много уникални малки плажчета около Диапорос, до които може с лодката ( ако внимавате да не закачи перката) да стигнете директно до сушата. На Синята лагуна, не е подходящо за деца - там е доста дълбоко и лодките се паркират една до друга. Важно е да бъдете внимателни на отбелязаните на картата плитчини, защото при повреда на перката или предпазителите на перката глобите са доста серииозни - пластмасов предпазител струва над 250 евро (от опит го казвам). Отделно от наема се заплаща горивото, което се изразходва. Като цяло, преживяването е страхотно и си заслужава.

# 88
  • СОФИЯ
Дами, някой наемал ли е лодка на Закинтос? Ако всичко се развие по план, там ще празнувам рожден ден, та ми се иска да е нещо подобно. В краен случай обиколка на острова с корабче.
Аз. Резервацията препоръчвам напр 2 дни преди, зависи и от кое селище де. Също уточнете начинът на достъпване. При нас беше през вода и после качване, наложи се да купя аква обувки за майка ми, 75 г. Твърдеше че ще го направи с маратонките, но беше ясно че няма как.
Не знам от и до къде планувате, но при Навагио си е открито море и доста клати. Препоръчвам по възможност по-голям морски съд.
Абсолютно лаик по въпроса, само от опит.

# 89
  • Sofia
Тъй че мощни- немощни - само малки коли ✌️

Ааа, не, за Гърция само 4 x 4 проходими джипове, че иначе, ще си останем на някой камънак. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт