Случаят “Рафа”

• 37 577
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 345
Прочетох за случая в тази тема, не бях го чувала. Не съм чела цялата тема, много е дълга, прочетох за какво става въпрос. Според мен, децата на тази възраст са много лабилни и много лесно могат да бъдат манипулирани и подведени. Не разбрах с какво се занимават родителите на момчето, за да могат да си позволят да живеят, където искат по света. Но, определено, не мога да приема такава намеса на бабата и желание да откъсне детето от родителите му. Много е лесно да убедиш някого, особено на тази възраст, че с него се отнасят несправедливо и ще му осигуриш по-добър жисот. Всяка баба обича да се намесва. От най-ранна възраст - детето не е облечено, ще изстине, детето не е яло, детето не е спало, въобще все им се струва, че се пренебрегват ценните им съвети. Според мен тази баба просто е по-енергична и упорита, успяла е да накове детето срещу родителите му. Институциите според мен, като всички държавни чиновници (които у нас са безобразно много на глава от населението) вятър ги вее, не искам повече да пиша за тях, ще ми дадат доживотен бан.

# 346
  • в очите на дъщеря ми
Ама, точно! Като се видя общия тон/мнение се видя и необходимостта от намесване на конституцията 🤣🤣🤣...най-ужасяващото, обаче е бруталното незачитане и пренебрегване на чувствата и емоциите на едно човешко същество, на едно дете. Това е отвратително!

# 347
Astrella, точно. Питам аз защо не се отнемат децата на тия тука, които така се пенят и ги оставят сами по улиците да пресичат от първи клас? По закон, нямате право да оставяте едно дете само и за секунда даже, преди 14-годишна възраст. Хайде, закони има, до 14 години детето е малолетно и нямате право. Питам, защо в училище деца гладуват и нямат пари дори за един дюнер, това нормални родители ли са, способни да се грижат за децата си? Питам, нормално ли е да оставиш едно дете с още 30 в група, да му причиняваш всички болести умишлено, да го обездвижваш за 10 часа дневно? Като пищят и ги влачите до “ прекрасните” градини, това какво е? Ами детето очевидно не иска да ходи в тази среда, защо не се съобразявате с него? Ооооо, извинявайте, нямате пари да го нахраните и трябва да го зарежете при чужди хора още на годинка. Това родителски капацитет ли е? Питам, нормално ли е да не можеш да му предложиш спокойна семейна среда и то да ти гледа грозните скандали с бащата ежедневно? Освен спокойствието на майката, нищо друго нередно не видях при нея. Няма закон до колко пъти годишно да пътува едно дете. А майките-кариеристки, на които детегледачки или родата им отглеждат децата, за да го играят много успешни, докато не са до тях, какви са? Много ли си изпълняват родителските задължения, питам само. Някои по няколко деца зарязват даже. Сираци с живи родители, това какво е? Какво сте се разбунтували тук? Ако ви питам дали 12-13 годишните ви деца ги поглеждате за повече от час вечер, скапани след работа, какво ще ми отговорите? Ако ви питам дали до тази възраст сте им дали необходимото внимание и колко вие сте се грижили за тях сумарно през годините, лично вие с мъжете си, какво ще ми отговорите? Защото тук е пълно с такива “ родители”, които още от яслена възраст си зарязват реално децата и хич не им пука, че нито общуват с тях, нито са способни да им покрият минимума - да ги облекат с качествени дрехи, да ги нахранят с хубава храна, да ги разходят навън, да им осигурят забавления,  да им осигурят различна от бъкана с вируси среда, да се грижат наистина за тях. Вие също не зачитате чувствата на детето, което не иска да ходи на детска градина, да става по нощите, да му крещят там, да му съсипвате имунитета с всички вируси, с които го заразявате, заради липсващата здравословна среда. Това какво е, нормално отглеждане на дете ли е?

# 348
  • София
Всяка баба се намесва, но не всяко дете изпада в истерия на летището и предпочита да живее в защитено жилище или при бабата.
Понеже съм гледала донякъде сходна история от първи ред - гимназиалното гадже на сина ми замина с родителите си да живее във Франция и го преживя много тежко, защото не искаше да се разделя с приятелите си тук. И там имаше сълзи и драми при тръгване и връщане, но колкото и да й беше гадно, никога не се е стигало до такива ексцесии. Просто нормално тъгуващо дете, което с времето си намери приятели и среда и на новото място и сега си идва през летата, забавлява се със старите приятели и си се връща спокойна при новите. Защото успяха да й създадат стабилност и спокойна среда на новото място.
Всяко дете иска спокойна среда, стабилна, в която може да създаде връзки, контакти и приятели.

# 349
  • Beyond the stars
Rumi11111 очевидно имате дълбоки травми от детските заведения, не виждам какво общо имат с темата и по какъв начин доказват липса или наличие на родителски капацитет. Цивилизованият свят към днешна дата така функционира, излезли сме отдавна от времената, когато са живели няколко поколения и са се раждали достатъчен брой деца, които да се гледат едни други. Също отдавна сме излезли от идеята за жената-боса и бременна до печката.
Тази злоба към жените и кариерите им е необяснима. Ако жената с кариера е специалистът-лекар, който е жизнено важен за някой ваш близък? Предполагам тогава няма да имате проблеми с бавачките й.

# 350
Rumi11111, винаги така е било - един случай подеме вълната - вдигне се много шум, държавата ще се скъса от работа, граничният контрол направо се сбърква. След три дни забравено.
В същото време вътре в държава - каша, каша.
Дотук не виждам никакво правово основание гранична полиция да спре едно разплакано дете да напусне станата с родителите си. Освен, ако не излезнат с наистина основателна причина - ако не, това е абсолютно нарушаване на техните права и се надявам да си понесат отговорността където трябва.
Знам, че емоцията е много силна, но ако искаме да сме една нормална и европейска държава, то сме длъжни да се съобразяваме с всичко закони. А не - каквото сърце и сабя покаже!

# 351
Можеш да живееш цял  живот на едно място и пак да нямаш приятели. Моята майка ми разказваше как дядо ми се е местил с тях през година две. Той беше учител и не се задържаше много на едно място, почти всяка учебна година е бил на ново място. Майка ми все казваше как са се местили - натоварен камион с багаж, баба ми и дядо ми в кабината, тя върху багажа. Е, майка ми имаше приятели в цяла България.

# 352
  • France
Толкова деца има около мен, които тъгуват, но не ги отнемат. Защо?
Може би защото имат стабилност и образование, както и защото не ги посборват разни приятели на мама. Това са двете точки, които явно са неоспорими за да нашите социални, известни с мудността си, да се задействат.

# 353
  • Beyond the stars
Rumi11111, винаги така е било - един случай подеме вълната - вдигне се много шум, държавата ще се скъса от работа, граничният контрол направо се сбърква. След три дни забравено.
В същото време вътре в държава - каша, каша.
Дотук не виждам никакво правово основание гранична полиция да спре едно разплакано дете да напусне станата с родителите си. Освен, ако не излезнат с наистина основателна причина - ако не, това е абсолютно нарушаване на техните права и се надявам да си понесат отговорността където трябва.
Знам, че емоцията е много силна, но ако искаме да сме една нормална и европейска държава, то сме длъжни да се съобразяваме с всичко закони. А не - каквото сърце и сабя покаже!

Детето на 14, учудващо има права. Има правото да потърси и да му бъде осигурена защита от държавата.

# 354
От раздухването на случая някой има интерес и това не е детето. То ще е с травми занапред, за съжаление. Но, както беше писал някой назад - не се потрисат службите, Белобрадовата, съда и т.н от циганските гета, защо ли?!
Няма и да разберем. Всъщност ще разберем, каквото се реши да се поднесе на обществото, за да се извлекат определени ползи.
За мен първия проблем са нестабилните родители.

# 355
  • София
Руми, няма абсолютно никакъв закон, според който не можеш да оставиш 14 годишно дете само, що за глупости Simple Smile Целият ви пост олеква след такава щуротия.
Единственото, което пише в закона, е, че до 12 години не могат да са сами, ако с това се застрашава живота им.

# 356
  • Beyond the stars
Можеш да живееш цял  живот на едно място и пак да нямаш приятели. Моята майка ми разказваше как дядо ми се е местил с тях през година две. Той беше учител и не се задържаше много на едно място, почти всяка учебна година е бил на ново място. Майка ми все казваше как са се местили - натоварен камион с багаж, баба ми и дядо ми в кабината, тя върху багажа. Е, майка ми имаше приятели в цяла България.

Което е по-скоро изключение.
Дете съм на полковник, до ден днешен имам проблем със създаването на трайни приятелства. И не, нямам такива из цяла България.

# 357
Добро утро!
Със сутрешното кафе виждам, че два аватара обърнаха темата на :
Щом социалните не закачат ромите и щом има майки , които оставят 14-годишните си деца да пресичат улицата сами, значи детето и да яде бой от приятелите на майката остава с нея.
Много странна антилогика.
Но се очакваше да има такива включвания. Не за първи път се вижда такова нещо. Даже включванията ще зачестят.
Здраве да е.
Аз вчера вечерта последно по тая тема се смях, че майката се бунтувала, че детето е записано на училище в София, където учели и ромски деца.
То иначе в Парагвай само бели арийци има по училищата.
Циркът е пълен, важното е Хюман дизайнерския бизнес да върви.
Хайде, избройвайте се всичките дизайнерки във форума, поне да ви знаем кои сте.

# 358
За мен приятелствата са нещо относително и не бих си подчинила живота за приятелство. Казвам го от пиедестала на една определена възраст. Гордеех се с приятелства на 50+ години. Е, такива номера не съм имала и от врагове. Така че, да, хубаво е да имаш приятели, хубаво е да са проверени с годините и да имаш пълно доверие, но хората се променат, обстоятелствата се променят, научила съм се да разчитам на себе си.

Последна редакция: нд, 23 юни 2024, 16:21 от Poni69

# 359
Poni69, не е само едната баба. Всъщност са и двете баби от двата рода, не е ли странно да се обединят около една идея. Обикновено всеки тегли чергата към себе си. Ако да речем, на едната баба ѝ е фикс идея, на другата защо ѝ е?! Защо не казва: "Остави ги младите да си живеят както искат!", а подкрепя противоположната позиция. Значи нещо не е както трябва у тези родители.
 В последствие, втората баба се оттегля от "арената", защото пада, вече се придвижва с бастун и явно не може да бъде толкова активна. Майката на детето почти се израдва от този факт (има публикация как говори за това), било един враг по-малко.
Много информация има спестена по този случай.

Общи условия

Активация на акаунт