Случаят “Рафа”

• 37 670
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 45
В началото,  още когато беше пресен случаят, разказаха как на летището детето само е поискало помощ от граничните власти, че излизането от страната не е по негово желание. С днешна дата вече тезата е как са спрени и детето е насилствено отнето още там. Някои неща и за агресивният семеен приятел също претърпяха трансформация. Но именно за мен ударът е камъчето, преобърнало случая и изострил вниманието на всички служби за защита.

# 46
Детето не е вещ и не принадлежи на родителите си. Избрал е по- доброто за себе си. Правилно е решението да се отглежда от баба си.

Детето, няма свободата да избира, всичко, което се поиска.

Коментарите в тази тема са много странни.
Да кажеш, че си на страната на бабите, защото вярваш в счупената челюст, е едно. Да кажеш, че непълнолетно може да прави, каквото си иска, защото родителите пътували, е съвсем друго.
Утре някой пубертет може да реши, че иска да пътува с баба си и да отнемат правата на родителите по тази логика.

# 47
  • France
Сега се сетих, че съм чела за този случай в Дир-а. Точно за дете, което изпада в истерия на летището и не иска да пътува. Някой може ли да намери тази статия?

# 48
Утре някой пубертет може да реши, че иска да пътува с баба си и да отнемат правата на родителите по тази логика.

По коя логика? Ти даваш за пример съвсем обратното. Детето има нужда от сигурна и стабилна среда, каквато родителите очевидно не могат да му осигурят. И то самото не иска да бъде подмятано из целия свят насила.

# 49
  • София
Това, което ми е направило стабилно впечатление толкова години като родител е, че децата /повечето/ са изключително нетолерантни към промени. Те се нуждаят от сигурност и спокойствие. Всеки ден да ходят на една и съща площадка, детска градина, училище. Това е ключово за развитието им. Всяка промяна ги обърква много и дори забавя развитието им.
Естествено е да не желае да пътува.

# 50
  • France
Ала-бала, явно четеш някаква паралелна тема, защото тук никой не е написал, че пубертетите могат да правят каквото си искат. Обсъжда се причината, заради която това дете не иска да живее повече с родителите си, както и решението на социалните. Които пък съвсем не са оркестър по желание на всеки пъпчив лигльо. Оставам с впечатлението, че има нещо недоизказано, което е подсилено от ФБ поста на майката.

# 51
  • София
Естествено, че се нуждаят от стабилност.

Още преди седмици, когато попаднах на информация за реакцията на детето на летището, ми стана много мъчно за него. Синът ми е на тази възраст и си представям колко би бил отчаян, за да реагира така. Тези родители са...
П.П. На страната на детето съм.

# 52

По коя логика? Ти даваш за пример съвсем обратното. Детето има нужда от сигурна и стабилна среда, каквато родителите очевидно не могат да му осигурят. И то самото не иска да бъде подмятано из целия свят насила.

Тъй ли? Давам пример, в който детето си прави, каквото си поиска.

# 53
Ами не знам защо даваш такъв пример, не е по темата.

# 54
  • France
И аз не разбирам какво общо има? Колко от нас са искали да бъдат с приятели или някой роднина и това е нямало нищо общо с любовта ни към родителите. Тук явно има някакъв голям конфликт между детето и тях.

# 55
  • София
Детето със сигурност е разговаряло поне няколко пъти със специалисти от "Социално подпомагане", които имат точно тази роля - да преценят дали то "си прави каквото си поиска", или има нужда от действителна помощ и извеждане от семейството.
Очевидно показанията на Рафаел, комбинирани с възрастта му - почти тийнейджър, са достатъчни, за да се види, че той не прави каквото си иска, а търси помощ и иска да живее нормално.

# 56
  • Beyond the stars
"Каквото си иска" в случая се преценява от доста институции, които са длъжни по закон да осигурят най-добрия му интерес.
За н-ти път в тази тема - децата не са собственост на родителите си и да, могат да се изказват и да имат желания към това, което се случва в живота им.

# 57
  • София
В този случай родителите се опитват да си правят каквото си искат с 14-годишното си дете. Явно си мислят, че е тяхна собственост.

# 58
В този случай родителите се опитват да си правят каквото си искат с 14-годишното си дете. Явно си мислят, че е тяхна собственост.
Ти как го разбра това?

# 59
  • Beyond the stars
Ти как го разбра това?

Детето пищи на летището, че не иска да се качва на самолета, на Вас как ви звучи?

Общи условия

Активация на акаунт