Случаят “Рафа”

• 37 620
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 75
Нима това, че обикалят света и той не е ок с това е причина да им го отнемат?!  Ако наистина не е физически тормозено и майката казва истината, колкото и по- различна да е тя от масовката, значи отнемането му от родителите е неправомерно. Истината е някъде там....има нещо, което не е така както се представя. Я майката послъгва, я бабата/роднините/ промива мозъка на момчето. Разберете, хората сме различни , толкова много, че ако за мен едно е нормално за друг би било недопустимо,  това не означава, че е лошо и вреди! От темата разбирам, че бая от хората не могат да погледнат по- далеч от носа си и съдят спрямо техните си разбирания и мироглед, а не трябва да е така. На тази възраст децата могат да бъдат такива манипулатори, фантазьори и ги тресат яко хормоните, изобщо не знаят кое е добре за тях и кое не, въртят, сучат само и само да стане на тяхната за момента, без да имат реална представа върху ситуацията. Имам две такива у дома и го гледам редовно този филм.
1. В България има толкова антиваксъри, никой не им отнема децата поради тази причина и си ходят на училище без пролем.
2.Фрактурата на челюстта е уж недействителна /това е доказуемо/.
3. Имат право да избират начина и формата на обучение.

Не. Манипулатори и фантазьори сред децата може и да има, но не може да се заблудят институциите, социалните работници, съдиите. Те имат много опит и усещат, когато има вик за помощ.
По-скоро има родители, които остават "незабелязани" в нарушаването на родителските задължения - ето един пример - стоят до късно през нощта в игрални зали да залагат, децата дремят в количките или ако са по-големи има и специален детски кът вътре в игралните зали, да не обезпокояват играещите в залагане родители..
Рафа е имал късмет, че има такива баби и леля, а също и да алармира задграничната полиция на летището.
Не всички деца в подобно положение имат живи баби и заинтересовани роднини.
Институциите и всички инстанции са казали, че детето не е в риск с родителите си.

Не. Щом задграничната полиция не е позволила заминаването против волята на юношата, означава, че остава да живее където иска, т. е. в Бг.
Тепърва ще се точат нещата. Не е в риск с родителите си може да значи много неща - на неговата възраст избира по закон къде и с кого да живее. Ако желае, може да не живее с родителите си.
По закон може да избира къде да учи и да живее, въпреки неодобрението на родителите. И той е избрал не в полза на родителите си.

# 76
Детето е ваксинирано и е ходило в лицензирани училища. Не е било ваксинирано против Ковид. Случаят е много завъртян.

И точно затова си има институции, на които им е работата да решат. А не коя партия е по-гласовита и по-активна в мрежата.
Още повече става дума за единичен случай, а не за някакво масово отнемане на деца.

# 77
Значи, аз не изключвам вариант детето наистина да е такъв манипулатор и злодей, какъвто го изкарват от лагера на родителите. Но пак остава проблемът, че те не могат да се справят с него, заради техни действия се стига до физически сблъсък между възрастен и дете, то живее в напрежение и несигурност.

# 78
Ами те (пп - познати и приятели на родителите с коментари в социалните мрежи) в усилията си да обяснят колко е нормално всичко това, включително сборичкването с някакъв познат на майката, привеждат доводи от рода, че детето манипулира всички, че е избухнало и сборичкването с познатия на майката е по негова вина, че е искало да прецака майката и т.н.
Сега, ясно е, че има и такива деца. Но дори това дете да е такъв случай, пак не е виновна държавата, че се е намесила.

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 14:17 от EmmaT

# 79
  • София
То има такива деца, но майката в някакво интервю обясняваше, че било добро, щастливо, усмихнато... Да вземат да решат какво е.

# 80
Добре, де… Това дете е на 13 години. Тези баби ( тук става въпрос и за двете страни, не само за тази на майката) едва преди година предприемат действия, след като детето е било само при тях в България за месец. Следователно това дете е споделило нещо, което подтиква тези жени да се борят той да остане тук. явно начинът на живот не му харесва. Това не е домашен любимец, може да изказва мнение.  А това с майката и с използването на сила и търсене на възможно най-бързият начин детето да напусне страна… нещо намирисва.
https://www.lentata.com/zascho-se-vzima-dete-ot-dvama-zhivi-i-zd … storiyata-na-rafa

# 81
Не знам колко човека си направиха труда да прочетат обясненията на майката, да изслушат родителите.

# 82
Не знам колко човека си направиха труда да прочетат обясненията на майката, да изслушат родителите.

Аз да. Загуба на време.

# 83
Разбирам детето. Не му харесва това, което му предлагат родителите.
Вече е голям и е взел според мен САМ решението си да остане в България. Съпоставил е живота си там с родителите си и тук с близките си.

# 84
  • София
Аз прочетох поста на майката във фб. Опитали са се да го изведат набързо, за да не чакат започването на делата. Т.е искали са да избягат преди да започнат да им търсят отговорност.  За да се обединят и двете баби, лели и други, едва ли всички са изкукуригали. Ще мине време и ще се види, но наистина това дете не е куфар.

# 85
  • София
Нищо от написаното от майката не ми звучи правдоподобно.
Уж много хубаво, уж прекрасно, едва ли не живота мечта - а детето само не иска този "приказен живот". И това не е бебе, не е тодлър, не е малко дете на 4-5, говорим за тийнейджър.

# 86
Не дочетох цялото, но кое ми прави впечатление. Майката говори предимно за собствените си емоции и преживявания, и нито дума за тези на детето. Бил "звездата" на училището, защото е рус и синеок, кефели се на любовните писма на момиченцата към него, но дали му е харесвало това... Дори не се опитва да вникне в причините защо сина ѝ си променя мнението и не иска да се връща, защото е по-лесно да се каже "баба го настрои" и толкоз.

# 87
  • София
Много са мудни от Закрила на детето, обаче - https://bntnews.bg/news/specialno-zashto-dete-v-risk-ne-poluchav … -1264087news.html
Цял месец е минал преди да вземат детето от майката. Имало е сигнали, те са го оставяли при нея. Веднага е трябвало да бъде изведено от там.

# 88
Не искам да чета интервюта, защото не знам кой как го е написал/преписал. Но изслушах колкото интервюта намерих.
Признава, че детето иска да живее в България, но тръгнали да бягат през границата.
Ако ставаше дума за малко дете, бих била склонна да смятам, че е манипулирано. Но момче на 14 г., отгледано от родителите си и в близки отношения с тях, да слуша баба си, при която било за малко и да не си иска приказния живот през 3 г. на различно място, ми е много съмнително.

# 89
Ако това с ваксините е вярно (да приравняват останалите с ковид), лъжата е много гнусна. Аз затова и не заемам страна. Кой знае кое е вярно.
В интервю майката казва, че детето е записано в лошо училище в София и говори за доста големи простащини от страна на семейството си.
Не зная какво четете във ФБ. Не можах да разбера за какъв познат, който отвличал детето, става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт