Банята - тема 47

• 38 742
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
  • В.Т.
Аз бих си взела отпуск, за да стоя с майстора за евентуални коментари, ако щете, НО... Много се изнервят някои от тях - изобщо не искат "да им висят на главата". Имам опит от изолацията на къщата - исках да направят наклон на едно первазче и чаках да започнат работа, но ми заяви, че не обича да му висят на главата и да тръгвам. Като се върнах от работа - наклон нямаше. На въпрос защо така - щял да го направи с мазилката. Познайте дали след мазилката има наклон. А се притеснявам да се разправям с майстори, защото колкото и да казват - да си тръгва, ще намериш друг, това не е така. От 5 майстора, на които исках оферта, двама не отговориха без да кажат какво ги смущава; единият каза, че не може да предложи такова изпълнение и само един каза - обади се, когато сте готови, ще видим как ми е графика тогава. Сложна работа.

# 376
Те не искат да им вися на главата, ама аз съм си у нас. Да не ми работят благотворително, че да си мълча? Освен това, ако си вършат съвестно работата, няма да имам забележки и няма да се обаждам да ги "натоварвам".
Но аз като цяло много се разбирам с майсторите, когато имам забележки не се карам, защото не обичам скандали и успявам без напрежение да си постигна целта. Обръщам го на шега: аууу, каква симпатична фуга, широоока като магистрала Тракия😂
На мебелиста не му вися вече, видях, че е по-голям Монк от мен и въобще не го следя.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 09:43 от Чи лу

# 377
Ние не висяхме на нашия майстор и беше проявил доооооста творчество. Стигна се и до къртене на плочка. Беше му обяснено, че под тоалетната, до стената трябва да се постави лентов сифон, той го беше сложил пред тоалетната. Като седнеш, да стъпиш върху сифона Neutral Face
Та се наложи да кърти и преправя. Отделно неща като симетрия на панел за душ, панел за тоалетна, абсурд.. И над двата куфара с тоалетни в баните имам шкафове, като височината на куфарите беше изчислена да е на едно ниво с нишата за шампоани при душа. В едната баня направи 20 см разлика, в другата видях навреме и преправя куфара.. Изобщо...

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 09:53 от Satine

# 378
Моята малка баня отне към месец работа. Хич не си даваше зор майсторът. Няма как да си пусна отпуска цял месец (и да остана без отпуска тази година), за да го гледам по реални 2-3 часа на ден какво прави.

Чи Лу, закачането на тоалетната чиния с тези подложки си е съвсем ОК. Нищо не се клати. Подложките са само за обиране на луфтовете и да не стърже по пода. На тази мека подложка, като сложиш отгоре 10-ина килограма чиния, подложката се сплесква. Самата тоалетна чиния се закача на скоби, които са завинтени в пода. Е, моят "майстор" твърдеше, че пробиването за скобите в пода щяло да наруши хидроизолацията на пода. Laughing Там, където са скобите, са стените на тоалетната чиния, мръсната вода (и други неща) изтичат през друг отвор, който въобще не стига до под тоалетната чиния. Фугирането със силикон около тоалетната чиния от своя страна е предназначено да  не пуска вода от мокрене по пода под тоалетната чиния. Няма никаква драма.
Аз пък питах "консултант" в магазина (Практикер ли беше, Бриколаж ли беше или Баухаус) за тези подложки и твърдението на майстора за клатенето, за полиуретановото лепило (да, това беше). Този "консултант" пък каза, че много майстори си знаят технологиите отпреди 30-40 г. и не искат да научат нищо ново. Аз съм от семейство, в което техниката и технологиите са изключително ценени, така че не се вързах на майстора. Сядаме си на чинията, включително едри хора, седим, не играем хоро върху нея, и не се е разклатила.
За рязаната плочка - представи си стената срещу вратата като правоъгълник. Исках цялата плочка да е отдясно (като гледаш фронтално срещу нея), там от дясната страна е лайстна, а от другата - фуга. В посока наляво плочката трябваше да е рязана, рязаната част наляво към ъгъл с друга стена (съответно с фуга в ъгъла). Той обърнал обратно - рязаната отдясно (гледано фронтално), цялата отляво, до ъгъла с другата стена. Просто му е било по-лесно първо да сложи цялата плочка в ъгъла. Така не е било нужно да мери, да нивелира и т.н. За рязането нямам претенции - добре се е справил, не са нащърбени плочките (а те са и прилично качество).

Пък тънкообидните майстори - писала съм и преди, една бригада за външна топлоизолация, дойде фирмаджията да направи "първа копка", тръгна да пробива с бормашина за П-образния профил, който се слага отдолу - и не успя. Laughing И ми каза да се махам, че му преча (знаете на кривата ракета какво ѝ пречи ). Аз му обясних, че е в моята къща и няма как да ме гони, не съм му отишла на гости у тях. Rage

# 379
Мандаринка, майсторите режат цяла плочка за парче от 10см, защото трябва да има фабричен ръб. И всъщност от плочка широка метър, се използват само двата края по 10 см, ако няма други остатъци с фабричен ръб. Фабричният ръб не е задължителен, но с него е по-естетично, рязаната плочка винаги личи.
И аз избирах плочки освен по цвят, също и по размер. Даже накарах майстора да ми стесни едната стена с 5 см, защото ивица от 5 см плочка, щеше да ми докара нервен срив😆
Не ми се щеше, но няма какво друго да направя при стена 245 и плочки 120/60.

Toва за фабричния ръб е абсолютно вярно.

Но за 5 см стесняване на банята не бих си го причинила. Има и друг начин - срязват се две крайни плочки  на нужната дължина (около половин плочка) и така симетрично от двете страни в ъглите имаш по-тесни пло1ки, но не 5 см. И тогава вместо дразнещото туй:

С получава съвсем естетичното онуй:

И за да не стават гафове моят майстор искаше проект (чертеж). И беше много доволен, когато му давах начертано точно кое как да  бъде. Но и той не беше някой задръстен, та се разбрахме като цяло. Само с вратичките на ревизионните отвори не се получи, защото предложените от него не работеха добре, а нямах информация за онези наистина добрите.

# 380
Гледам, че Баня Стил предлага всякакви услуги - от проект, до майстори за полагане на материали, закупени от тях. Продуктите им ми харесват общо взето, така че дали да не си спестя маса главоболия и да направя всичко с тях...
Имала съм си проблеми и с такива майстори, които бяха към фирма, изработила кухнята ни и от която бях супер доволна. Обаче майсторите... Astonished

# 381
  • София
Много сте полезни, момичета! Flowers Hibiscus
За мен правилният и визуално най-добре изглеждащ вариант е показаният от ЧС.
Много често виждам в нови бани, изпълнени с широкоформатни плочки, изпълнени по първият. С малко крайно парче накрая направо ми боде очите. Моето чувство е, че нещо не е достигнало и е закърпено.

Баня и антре правихме в апартамента преди 13 г., а майсторът беше едно момче, което участваше в последните епизоди на старата Бригада нов дом. Разбран, коректен, абсолютен чистофайник. Още тогава ми обясни, че така е правилото да се разполагат плочките и малко промени моя проект.
 От къртенето до напълно готова нова баня минаха около две седмици, като не всеки ден е идвал. При това само два дни бяхме без възможност за къпане, като нито за ден не сме оставали без тоалетна. Прибирам се от работа, майстора току що си тръгнал, като изчистил и измил антре и коридора на блока, и това всеки ден, докано не приключи! А като направи банята и започна антрето, му оставихме ключовете и отидохме за четири дни в чужбина.
Сега за къщата идва ред за бани и настилки и направо недоумявам как ще се случват нещата, защото нашият човек вече няколко години е в чужбина. Вече се видях с двама препоръчани, които представят направата на една баня от 4.5 м2 като строеж на атомна централа по време, сложност и цена на труда. Grinning

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 11:31 от sofyia

# 382
  • София
А не знам, аз не вися на ничия глава, понякога сме наоколо, понякога не. Обсъждаме в началото проекта, ако нещо го притеснява или не може да стане точно така казва, обяснява защо, предлага възможни решения... Крайната дума е наша, но ако доводите му са достатъчно аргументирани проблем да си сменя мнението и аз няма. Имало е случаи да се колебае ако съм там ме вика, ако не - се обажда и пита как да го направи точно. Имало е неща, за които съм му казвала - тук не знам, ти прецени как е по-добре. В общи линии сработваме се, не изпитвам нужда да му вися на главата, имам му доверие. Един път нещо откровенно беше объркал от недовиждане, оправи го, веднъж отлепя плочки, че нещо не му хареса как се оттича водата, на него, не на мен... 🤷‍♀️ 😂

Иначе последно сега като лепи на терасата ни разправяше как някаква толкова им висяла до тях, че не можели да се обърнат да режат спокойно-та отишли на обяд и не се и върнали повече... има някакви нормални граници и за мен, да - в къщи съм си, да - клиент съм, но да-  той трябва да може и да работи спокойно. Аз не мога да работя ако някой виси на рамото ми, така че разбирам ги.

Тези подложки не само обират луфтове ако има, но и обезшумяват.

А да си стеснявам баня заради плочки... Може би ако е огромна... 🤷‍♀️ 🤷‍♀️ 😂 Моите са малко и без др едва си подредих нещата така че да има някакви човешки отстояния. 🤨🤣😅

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 11:44 от Angel_Dust

# 383
Аз лепях инструкции, написани на листче и лепнати на видно за майстора място.
Но той не ги четеше/не им обръщаше внимание. Бих казала нарочно. Едно от нещата, които категорично исках от него, беше написано точно на лист и оставено. Той не беше съгласен с мен, мисля, че точно затова се направи, че не е видял.
А, и носеше очила (не много силни, далекогледство, към 2 диоптъра (по моя преценка, на око)). Но работеше без очилата, сигурно, за да ги пази (и да не му пречат). Но някои по-дребни детайли явно му бягаха без очила. За това вече ме досрамя да му обърна внимание, а и проблемните детайли можех да си ги оправя сама.

# 384
Мандаринка, хидрото наистина не трябва да се нарушава. То е нещо като гумен басейн в банята и трябва да спре водата, ако има наводнение, а не само капки под определена тръба. Ако басейнът има дупка, водата се промъква оттам. Затова се слагат и ленти по ъглите- за да няма напукване и "басейнът" да е цял.
Не съм разбрала, че подложката за която пишеш е за стояща тоалетна, аз разпитвах за окачена.
Полиуретанът не е стар метод, по-ново е от силикона и държи яко на теч. Мебелистът ми слага термоплотове с него без водобран и лайстна и нямам никакви поражения дори съвсем близо до мивката. Ама той го слага много хубаво, нищо не омазва и се вижда само косъм. Направо ми идваше да го извикам той да ми го слага и в ъглите на баните😆
ЧС, нали затова взимам големи плочки, за да нямам много фуги. А и това е много фира, защото и по пода продължава тази фуга. Трябва да изхвърля много квадрати изрязано.
По принцип и за два см се боря ожесточено😆, но точно там не беше подходящо.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 12:09 от Чи лу

# 385
Мандаринка, хидрото наистина не трябва да се нарушава. То е нещо като гумен басейн в банята и трябва да спре водата, ако има наводнение, а не само капки под определена тръба. Ако басейнът има дупка, водата се промъква оттам.

Елементарно е да се уплътни/изолира със силикон покрай дупката за скобата, тя не е огромна дупка, просто с бормашина се пробива за диаметъра на винта на скобата. Освен това около цялата тоалтетна, това, което лежи на земята, има силикон.
Старите тоалетни се закрепяха с 2 винта към пода, хидроизолации нямаше. Не съм чувала за  случай на наводнение, при който да е пропуснало точно през дупките за тези 2 винта. Вероятно е последното място, през което ще пропусне.
Да, става дума за моноблок, не за окачена тоалетна.
То се оказа, че вече почти няма стоящи тоалетни чинии за високо монтирани казанчета. Или моноблок, или висящи. Искам да сменя в едно жилище чинията на една тоалетна с високо монтирано казанче, но има само 2-3 модела, супер стари като дизайн и много грозни. Няма физическа възможност да се монтира нито моноблок, нито висяща тоалетна (просто няма място).

# 386
Абе, то ако има теч и хидрото ще държи, държи и все някога ще изпусне, но такъв е принципът- не се нарушава покритието никъде, особено на пода.
Научих го, докато мажех моите бани. След като намазах първата, видях разни бабунки по замазката и ги ръчках със секач и чук и там съответно оставаше петно без хидро. Майсторите ми се смяха и ми обясниха и затова знам. После вапцах още няколко пъти, от ентусиазъм аз да си я правя бях купила хидро за цял блок😆
На мен точно баните не са ми важни като площ, достатъчно ми е да са прилични. Даже резнах малко от една баня, малко от хола и си спретнах мокро помещение. Него не давам и един см да се намаля, защото ще натъпча много неща вътре и едва ще се обръщам.😆
Даже го увеличих с 20см след като бяха ми направили вече стената, която аз посочих къде да е. Не искам да се сещам в какъв филм се вкарах с тая стена, колко мръсотия и пари отидоха за да я преместя, но аз съм си виновна. На всичкото отгоре беше натъпкана с кабели и трябваше да викам и елтехник, ужас беше.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 10:43 от Чи лу

# 387
  • София
Момичета, някой поръчвал ли е от онлайн магазин rosco. bg. Дали са коректни, защото изобщо не са ми познати?

# 388
Момичета, някой поръчвал ли е от онлайн магазин rosco. bg. Дали са коректни, защото изобщо не са ми познати?
Аз поръчах параван преди няколко седмици и препоръчвам с две ръце. Страшно отзивчиви, свързаха се с мен, защото нямаше този, който исках, предложиха друг в моя ценови диапазон, но ми препоръчаха трети, малко по-скъп, но ми разясниха предимствата. Съдействаха експресна доставка хем беше от Гърция и при това безплатна. В още 2 магазина се опитах преди това да поръчам, само ме уведомиха по имейл, че няма и до там. Спечелиха ме и за други покупки Роско.

# 389
  • София
Аз поръчах параван преди няколко седмици и препоръчвам с две ръце. Страшно отзивчиви, свързаха се с мен, защото нямаше този, който исках, предложиха друг в моя ценови диапазон, но ми препоръчаха трети, малко по-скъп, но ми разясниха предимствата. Съдействаха експресна доставка хем беше от Гърция и при това безплатна. В още 2 магазина се опитах преди това да поръчам, само ме уведомиха по имейл, че няма и до там. Спечелиха ме и за други покупки Роско.
много благодаря

Общи условия

Активация на акаунт