Банята - тема 47

• 38 725
  • 744
  •   1
Отговори
# 360
"Консултантът" в магазина (не случайно пиша думата в кавички) си е обикновен продавач. Аз бих приела всяко мнение на "консултантите" с резерви.
Един съвет - купи си една малка тетрадка с малки квадратчета и си направи чертеж на банята. И си разчертай с различни цветове плочките в мащаб.  Така ще можеш да си сметнеш и визуализираш колко плочки ще се съберат на дължина, на височина, колко см. остават за рязана плочка. Естествено, купуваш по-голямо количество от необходимите по схема. Плочки се чупят при рязане, майсторите не обичат да ти икономисват плочките - ако трябват 10 см. лента от плочка, а има останала рязана плочка 20 см. - няма да отрежат от вече рязаната, ще вземат цяла, и нея ще я отрежат. Ако има някакви десени/фигури за напасване - това пак изисква допълнително количество.
В магазина смятат на кв.м., шокират се на въпрос "Колко плочки има в 1 кашон?". Практически ти трябват определен брой плочки, иначе 2,38 кв. м. (примерно, в 1 кашон) трудно се преценява как да ги разположиш.
Надявам се ме разбра, че аз съм по литературните описания. Laughing

# 361
  • В.Т.
Изразяваш се достатъчно експлицитно. Simple Smile
Ще си направя схема. Отдавна следя темата, за да се ориентирам за този ремонт и сега, когато съвсем наближи, се чувствам все повече притеснена. А какво ще се получи  .... зависи от подредбата на звездите и лунната фаза. Ха-ха

# 362
Вместо тетрадка с малки квадратчета можеш да си направиш същото в Ексел и после много лесно да сменяш варианти.

# 363
ЧС, владеенето на Ексел се води почти висша математика. Laughing
Ти си инженер, може би повечето ти познати също са инженери или поне по точните науки. Но си направи една неформална анкета с познатите, които НЕ са професионално ориентирани към точните науки. На 10 един ако поне може да събира в Ексел, пак ще е добре.

# 364
  • В.Т.
Сега ми се е паднало да изпъкна с едни гърди напред.
Ще го направя на Corel Draw или Illustrator. Работата с тях влиза в професионалната ми характеристика.
Но тук се изискват хиляди други съобразявания, за да се избегнат подводни камъни.

# 365
Въпросът е да си сметнеш дали размерите на плочките, които ще си избереш, ще паснат на размерите на помещението, без да остават по ъглите или в крайщата едни много грозни тесни ивици рязани плочки (аз ги наричам "плюнки").
Ето да речем 60х60, 4 реда плочки ти пасват на практика до тавана (стандартна височина 2,50 м.) - под тавана ще имаш окачен таван, за нивото на пода, ако се налага, ще режат от цяла плочка, няма да остават едни 2-3 см. ивици рязана плочка.
На стените - там също е добре да се съобрази. Примерно стена 120 см., а плочките са по 70 см. (съвсем примерно). Може 1 плочка цяла и от втората да се отреже 20 см., а може 2 плочки по 60 см. (и от двете режат по 10 см.). Но да не остават малки ивици/отрязъци по ъглите, много е грозно.

В банята, която наскоро правихме, си харесах (след много чудене) едни плочки 33,33 х 100 см. На височина паснаха идеално. По стените - също. Където се наложи да се режат плочки, беше по малко, така че да не е очевидно голяма разликата в размерите на съседни плочки. На пода беше още по-трудно - трябваха ми малки плочки, едвам намерих 30х30 см. В четирите краища на пода плочките са рязани по около 10 см., получава се нещо като кант. Не е да са 30-30-30-30 ... и накрая 3 см., да ме побърква. Аз исках право редене, не харесвам диагонално. При диагоналното също си личат кривите ъгли на помещението. Поне аз ги забелязвам, нищо че се води, че с диагонално редене се избягват кривите ъгли и тесните ленти, за които говорех.

# 366
  • София
Сега ми се е паднало да изпъкна с едни гърди напред.
Ще го направя на Corel Draw или Illustrator. Работата с тях влиза в професионалната ми характеристика.
Но тук се изискват хиляди други съобразявания, за да се избегнат подводни камъни.
Ми аз си правех на илюстратор... Обаче, да не вс можеш да изчислиш до мм, ще сложиш плочките и фугата, обаче няма как да знаеш до мм колко лепило ще има на пода(и замазка за наклон) и колко точно лепило ще трябва за стените, от там вс може леко да мръдне от мм до см и нещо... +аз си казвах ей тук искам са се припокриват, плочкаджията рече, не по-добре обратното... Та не разчитай, че вс ще е абсолютно с "проекта"ти
Иначе за фирата аз винаги се презапасявам на макс на препоръчаното, а моят се оказа един такъв нечупещ и минимализиращ разхода на материал и сега съм пълна с екстра плочки😂

Много е ценно каквото е написала мандаринка, ако е изпълнимо... Нашата едната баня беше такава шашафа, с такива чупки несъразмерни, че нямаше размер плочка, която да пасва и да не остават някъде малки парченца, накрая избрах малки плочи, които вътрешно са разделени на 4по-малки плочици и в крайна сметка дреболиите не стоят фрапантно. Но по едно време просто се опитвах да намеря добър размер, а после чак щях да мисля в този размер, според предлагането, кой дизайн би ми стоял приемливо...има размери с доста малък избор... Накрая като нито един не се оказа перфектен... 🤷‍♀️ 🤷‍♀️ 😂 Ами отвърза ме и сега си ми харесвя и нищо не ме дразни.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 16:53 от Angel_Dust

# 367
ЧС, владеенето на Ексел се води почти висша математика. Laughing
Ти си инженер, може би повечето ти познати също са инженери или поне по точните науки. Но си направи една неформална анкета с познатите, които НЕ са професионално ориентирани към точните науки. На 10 един ако поне може да събира в Ексел, пак ще е добре.

Ама не става дума за събиране изобщо. Просто да се форматират клетките като квадратчета и после да се черта с най-простата функция - borders. Няма по-лесен начин за чертане и проектиране. Ето колко  е просто:

# 368
  • на дъното
Нашата баня е заредена от до всичко магазин "Баня Стил" ,но в Бургас имат много богат избор и ви изготвят проект когато се спрете на плочките .После само го давате на майстора и той си действа по него.Много сме доволни от обслужването 😉

# 369
Мандаринке, и преди съм те чела с молив за бани и плочки (много преди да се регистрирам във форума), но последните ти мнения са за отпечатване в рамка. Благодаря и аз!
Предстои ми втора баня и нищо  че минах  преди само 4 години  през една, мненията в темата продължават да са ми много ценни и полезни.

# 370
  • София
Тъкмо ми се въртеше, че в баня стил съм виждала като че ли такъв тип плочки... Иначе проект изготвят във всеки магазин, приспадат го от цената ако си купиш от тях плочките. За мен беше неприложимо, защото правех по много варианти, че да си представи мм кое как седи, пък с тез, пък с онез, пък с фриз, пък без, с този, онзи ,третия и петия под... Никъде няма това да ти го правят за 50лв.

# 371
Мандаринка, майсторите режат цяла плочка за парче от 10см, защото трябва да има фабричен ръб. И всъщност от плочка широка метър, се използват само двата края по 10 см, ако няма други остатъци с фабричен ръб. Фабричният ръб не е задължителен, но с него е по-естетично, рязаната плочка винаги личи.
И аз избирах плочки освен по цвят, също и по размер. Даже накарах майстора да ми стесни едната стена с 5 см, защото ивица от 5 см плочка, щеше да ми докара нервен срив😆
Не ми се щеше, но няма какво друго да направя при стена 245 и плочки 120/60.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 01:51 от Чи лу

# 372
Чи лу, аз не казвам плочка от 50 см. да я нарежат на 5 ивици по 10 см. А от плочка, от която вече са отрязани 10 см., да отрежат още 1 ивица от 10 см. на обратния фабричен ръб и да остане средата от 30 см. като фира. Все примерно, разбира се.

За проект е ясно - всеки магазин прави проект, около 50 лв (беше), ако купиш плочките от тях, приспадат тези пари от общата сума, т.е. ти е безплатен. Правила съм 3 проекта в магазин, преди да купя от 4-ти магазин. Като е включен безплатно, направиха ми, но го погледнах само веднъж. Майсторът пък въобще не го видя. На практика това, което се получи, беше 95% това, което си представях, само към 80% от това, което беше на проекта. Дизайнът не беше сложен, 3 стени с едноцветни плочки и 1 стена с декорни плочки. Но разликата идва от това, че на проекта слагат някаква примерна мивка и тоалетна, душ. Аз ги купувах тези неща всяко от различен магазин.
Бях си сложила листчето с квадратчетата в чантата и обикалях с него по магазините.

И имах спорове с майстора, разбира се. Laughing Баш фирмаджията даже поиска среща, да ми каже да не споря с майстора. Можеше да стане и една идея по-добре, но не можех да си взема отпуска и да вися по цял ден при него. На акцентната стена, например, му казах откъде накъде да слага цели плочки (фронтално срещу вратата), а рязаните в ъгъла (малко, с 10-15 см. по-къси). Прибирам се и започната стената наобратно - цялата плочка в ъгъла, а рязаната - фронтално. Аз му казвам - Нали те предупредих?!?, той - Не съм те чул/не помня! Както и да е, забелязва се, но не е нещо фрапантно.
За пода също - тези рязани плочки (стеснени) до стената - казвам му, че така да ги направи, той отговаря, че ще е грозно (тясна ивица до стените). Обясних му, че съм сметнала няколко пъти, няма да са много стеснени. Не ми повярва, но на практика, като ги нареди, се получи точно това, което исках и бях изчислила на листа с квадратчетата.

Таванът да бил снижен, да имало лунички - не искам лунички, човек! За пръв път били виждали човек, който не иска лунички. Исках таванът да е снижен с минимално широката шина, към 5-6 см. Цъкаше с език. Обясних, че тръбата на душа се реже и наглася според желанието на клиента - Не можело да се реже! Аз - ама на сайта на производителя пише, че може, даже видео има! За пръв път бил чувал за такова нещо. Тоалетната (стоящ моноблок) - казвам му, да го завинти, да сложи фабричната подложка и да фугира със санитарен силикон в подходящия цвят (бях го купила). Той - Защо с подложка, аз ще ти залепя чинията с не-помня-вече-как-се-казваше-това, една смес като лепило е, бяла, с нея се и фугира, знаеш ли колко чинии съм залепил така, не са мръднали?!? Аз си настоявам на моето, включително санитарният силикон да е тъмен, като подовите плочки, а не бял като чинията. Е, накрая направи това, което исках и се получи това, което исках.

Сага си е с майсторите, няма спор.

# 373
Ох, вие поне разбирате нещата и си знаете кое как, а аз разчитам майсторът да си знае работата Flushed. Моят мъж все пътува и не може с майстори да се разправя, а и той разбира от ремонти, колкото мен. Сага ще е, наистина…

# 374
Ми, аз затова му стоях на главата на моя плочкаджия, хем сме приятели от 20г. Чертая му пода на банята, как да сложи плочките, кима с глава, че е разбрал. След половин час тръгва да реже, точно там където му обясних, че ще е цяла плочка😆 Оставяла съм го най-много за един час, щото лепилото не може да стегне толкова бързо и ако се налага да маха плочката. Веднъж преди години изтрясках една вече залепена плочка с чука и му взех страха на тоя същия майстор😂 Ама тогава бяха малки плочки, сега не ми се ще да похабявам голяма плочка и контролирам като цербер през цялото работно време.
Мандаринка, тези подложки почти никой майстор не ще да ги слага. Моят отказа, защото се клатела тоалетната. После питах и други дали ще ми сложат и всички това казаха. Даже в магазина докато купувах тоалетната питах консултанта, той се обърна към друг клиент, който бил майстор и той каза същото и се отказах.
Майсторът е искал да ти слага рязаната плочка в средата? Т.е. рязаната страна да се вижда и да не е в ъгъла, а да е на фуга с друга плочка?
Искал е да ти лепи с полиуретаново лепило, то е наистина по-добро от силикона и има цветове. Не чак толкова колкото при силикона, но има 4-5 цвята.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 08:34 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт