Банята - тема 47

• 39 288
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
  • В.Т.
Благодаря за коментарите. Heart
Относно вратата - не сме набелязали точен магазин. Особеното е, че коридорът не е голям и вероятно ще трябва да има огледало отвън.

# 676
  • София
slavi_d, много хубава баня! На мен лично дървесния декор на страната на душа ми идва в повече. Бих оставила само на пода и в двете ниши като свързващ елемент.

Поиграхме си с приятелка с моята баня. Размерите са 2.5 х 1.80, и откъм тоалетната ще има възможност за преградно стъкло, но май ще го решаваме впоследствие. Шкафът ще бъде истинско дърво, по-светло от това, категорично го реших. Без колона.
Май се спряхме и на акцентни плочки, харесахме с ММ едни от Mainzu. На акцентната стена ще има и долапче, плочките са 30 см дължина, така че няма да има рязане.

Продължавам да си гоня тази визия:

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 10:07 от sofyia

# 677
slavi_d, много хубава баня! На мен лично дървесния декор на страната на душа ми идва в повече. Бих оставила само на пода и в двете ниши като свързващ елемент.

Поиграхме си с приятелка с моята баня. Размерите са 2.5 х 1.80, и откъм тоалетната ще има възможност за преградно стъкло, но май ще го решаваме впоследствие. Шкафът ще бъде истинско дърво, по-светло от това, категорично го реших. Без колона.
Май се спряхме и на акцентни плочки, харесахме с ММ едни от Mainzu. На акцентната стена ще има и долапче, плочките са 30 см дължина, така че няма да има рязане.

При този размер не можете ли да направите конфигурацията като банята, която сте харесали, т.е. т.чиния може ли да се мести и да станат мивка 80 см, тоалетна 70 см, душ 85 см + 15 см място от мивката до стената?

Питам, защото ние преместихме от ъгъла, на който е при вас, на мястото на душа, като щрангът при нас се пада от дясно на вашата т.чиния.

# 678
  • София
drago, благодаря за въпроса, защото доста го мислихме този вариант.
Не съм написала обаче коректно размерите - дължината от 2.50 ще стане 2.30, защото зад акцентната стена през цялата дължина ще има куфар, там са всички комуникации. И на оставащите 2.30, които вероятно не са и толкова (не съм мерила с точност), за да се събере всичко, трябва да сложим шкаф 60 см, което пък не е добро решение.
Пак ще го мислим и ще мерим с точност. Мръсния канал може да се премести, ВиК тръбите са лесни.
Но все пак предпочитам дори да се мокри тоалетната, да не жертвам мечтаният голям шкаф 80-100 см.

# 679
sofyia, ако слагате толкова малки плочки, не използвайте бяла фуга (на проекта ми се вижда, че е такава). Голямо приключение е чистенето по принцип, а с бяла ще е съвсем трудно за поддържане.

# 680
Здравейте, след много преработки, стигнахме до идея с линеен сифон в средата на банята. Размерите са 150*200 см.
Идеята е да е със сгъваеми паравани тип хармоника, които да се прибират за да не изглежда малка банята.
"Идеята/проекта" го взех малко по назад в темата. Структурата за вграждане най-вероятно ще стане 60-65 см широчина. Тясно е, знам, но това ни ще ни е втората резервна тоалетна, имаме друга тоалетна отделна за основна.
Размера на душ зоната остава 80 см ширина и 100 см дължина.
Като линейния сифон е сложен в средата  на банята.
Паравана откъм сифона е сложен 2 см по-навътре в душ зоната, за да може стеклата се вода да пада по плочките и да влиза в сифон, без да мокри помещението към мивката. Дължината на сифона най-вероятно ще е 85 см, 5 см по-дълъг отколкото е широчината на душ зоната.
Прилагам плагиатствания проект за разположение на мебелите, и чертеж на наклоните и плочките, като така ще имам рязане само на 2 плочки по диагоналите.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 11:53 от Minchorna

# 681
  • Варна
sofyia, и аз си въртя едни проектчета с такива плочки. Тези, които съм харесала са на Marazzi Lume. Бих ти препоръчала да ползвате светлосива фуга.
Пак ще ви препоръчам скрабъра, който си взех от Aмазон. Чудна работа върши. Имам мозайка на пода в душ пространството. Разбирайте - много фуги. Чисти се за нула време.

Minchorna, сестра ми има линеен сифон на границата между суха и мокра зона. Стои като продължение на паравана. Не е зле и е практично.

Аз също имам драма с мръсния канал в едната баня, който не е там, където искам. После ще ви питам, да споделите някоя хитрина.

# 682
Най-добре е да консултирате предварително проекта с плочкаджията, че сметки без кръчмаря можа да излязат криви.
Същото разположение беше във ваканционен апартамент на морето, отново със сгъваем параван. Подът под паравана беше вкопан, само сифонът беше до стената под душа. Вода пак излизаше, макар и малко, извън душ-кабината, под тоалетната и към мивката. Като излезеш мокър, с течаща коса, от душ кабината и пак подът се мокри. Под тоалетната чиния стоеше по-дълго мокро.
Аз не съм убедена, че могат да се направят такива наклони, още повече пък с такива плочки - като дъски.

# 683
Най-добре е да консултирате предварително проекта с плочкаджията, че сметки без кръчмаря можа да излязат криви.
Същото разположение беше във ваканционен апартамент на морето, отново със сгъваем параван. Подът под паравана беше вкопан, само сифонът беше до стената под душа. Вода пак излизаше, макар и малко, извън душ-кабината, под тоалетната и към мивката. Като излезеш мокър, с течаща коса, от душ кабината и пак подът се мокри. Под тоалетната чиния стоеше по-дълго мокро.
Аз не съм убедена, че могат да се направят такива наклони, още повече пък с такива плочки - като дъски.
Плочките ще са 60*60.
Показано е на втората снимка къде ще е сряза(жълтата линия)
Подът ще се мокри където и да излезеш с мокра коса.

# 684
  • София
Не се сърди, човече благодаря, да, фугите ще са тъмни задължително. Проекта е първата картинка, но както казах, с една приятелка си играхме. Като финализираме изборът на плочки, ще направя "истински".

Lady_April, пропуснала съм препоръката ти и веднага отивам да се поправя, щом го ползваш и си доволна!
Относно мръсния канал, зависи кой- от мивката или от тоалетната? Първият винаги може да се премести лесно, Ф на тръбата позволява вкопаване в стената. За тоалетната обаче не са големи възможностите.

# 685

Плочките ще са 60*60.
Показано е на втората снимка къде ще е сряза(жълтата линия)

Аз знам само за 1 майстор-плочкаджия в София, който можел да "огъва" плочки, т.е. да прави наклон през плочката, а не с плочката (по ръбовете/крайщата й). Но и той е на години и не поема много проекти вече, пази се, избира си къде да отиде.

# 686
  • Варна
За пръв път чувам подобно нещо. Даже не съм сигурна дали си го представям правилно.

# 687
  • Варна
Може би се има предвид нещо подобно. С една плоча постигаш наклон. В случая тази според мен е 60х120, нарязана на подходящите парчета, за да се направи наклон.
Ето още едно, този път по хоризонтала.

# 688
  • София
Minchorna, имаме почти същото разпределение в детската баня. Съвети от мен, като архитект:
1во - сложете сифона при стената на изводите за душа;
2ро - сложете профил за наклон на плочките съм сифона по протежение на стъклената хармоника към мивката.
Не правете тази "глупост" - сифон по средата, защото стъклата (параваните) няма да могат да се затварят изобщо и да уплътняват добре!
Ето и снимки на детската баня - edit: снимките са изтрити.
А, да допълня - в другата баня плочките са 60/60см и е огледално разположението на душа и тоалетната. Няма по-оптимално решение за разположение на сифона и врати хармоника за душ зона. Това е най-доброто. Изпитано. Пак минава вода, но е нещо пренебрежимо малко и то като обливаш стъклата. А когато хармониката остъкляване е прибрана - почистването на банята с "измиване и оливане" с душ - водата я избутваш с помощта на дръжките с перо.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 00:31 от Галски

# 689
За пръв път чувам подобно нещо. Даже не съм сигурна дали си го представям правилно.

И аз не знам, четох постове на майстора и негови "конкуренти", които го смятат за нещо като гранд мастър.Laughing Доколкото разбрах от писаното (не е сигурно, че съм разбрала правилно), реже плочката както Лейди Ейприл е предположила. Но без фуги, така че практически не личи рязането. Ноу-хау, майсторлък.
На Лейди Ейприл клипчетата са супер, трудно у нас ще се намери майстор, който да се заеме с подобни сръткави работи.

Аз разчитам на здравия си разум, НЕ като архитект, като обмислям тези неща. След това идва грубата реалност, идва майсторът и казва "Няма така да стане/не се прави така!"Open Mouth, "Като не ти харесва, търси си друг майстор!".

Общи условия

Активация на акаунт