Банята - тема 47

• 37 950
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
Аз съм в няколко групи на плочкаджии в ФБ и там почти всички майстори правят сифоните така. Има доста добри с всевъзможни машини, резачки, екипировка и т.н.
А това дето някой режел плочката пък няма фуги, нещо не си го представям, какво задържа водата?

# 691
Галски, Това е така, само ако се слагат силиконови уплътнения на стъклата, душ кабината (зоната) е къса и стъклата на хармониката са с по-голяма ширина, т.е. отиват по-навътре към високата точка. Обикновено това е проблем при вратите на панти без значение дали има или няма уплътнение, защото са по 60 см+.
Нашите стъкла, например, са без уплътнение долу и то съвсем умишлено. Водата при къпане се оттича в сифона, който е непосредствено зад тях. Сифонът е разположен по цялата дължина на отвора.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 08:55 от drago_2008

# 692
Галски, Това е така, само ако се слагат силиконови уплътнения на стъклата, душ кабината е къса и стъклата на хармониката са с по-голяма ширина, т.е. отиват по-навътре към високата точка. Обикновено това е проблем при вратите на панти без значение дали има или няма уплътнение, защото са по 60 см+.
Нашите стъкла, например, са без уплътнение долу и то съвсем умишлено. Водата при къпане се оттича в сифона, който е непосредствено зад тях. Сифонът е разположен по цялата дължина на отвора.
Бихте ли сложили снимка, че и аз искам да направя нещо такова?

# 693
  • Варна
Аха. Няма как да няма фуга. Дори да е половин милиметър, пак е фуга. 2 плочки и фуга между тях. Какво “огъване”??

# 694
Галски, Това е така, само ако се слагат силиконови уплътнения на стъклата, душ кабината е къса и стъклата на хармониката са с по-голяма ширина, т.е. отиват по-навътре към високата точка. Обикновено това е проблем при вратите на панти без значение дали има или няма уплътнение, защото са по 60 см+.
Бихте ли сложили снимка, че и аз искам да направя нещо такова?

Тази имам, преди да е сложена страничната вертикална лайстна на стената, в която опира паравана, но не мисля, че е от значение...
Душ зоната е 80/140 см, стъклата на паравана са по около 38 см.
[img
Водата от целия под на банята отива в сифона.

Моля не цитирайте снимките!

[img

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 22:00 от drago_2008

# 695
  • В.Т.
Галски, може ли да попитам - таванът как точно е изпълнен? С профил ли правихте засенчването на тавана и ако да, какъв ползвахте?
Не съм сигурна, че точно така се казва, но съм виждала Ceiling Shadow Gap да го превеждат така. Simple Smile

# 696
  • Варна
Драго, аз сега се загледах - имате ли плочки в душ зоната на страничните стени?

Искам да ви покажа и моята баня и мястото на тръбата за тоалетната.

Измерванията са от мен на гола тухла. Последен етаж на кооперация. Тази тръба отива до тавана и има отвор - сигурно за вентилатор. Както и ниско долу късо разклонение за тоалетна. Поставена е там, за да се смести душ и вградено казанче в дясно на тръбата.
Ноо, при тези размери, които ще се смалят още повече със замазка и плочки, ми остава място за едно мижаво шкафче, може би 50*50, сбутано в ъгъла. Не страдам от място за съхранение, но това просто не стои добре.
Вариант 2 - ако направим куфар за казанчето до стената с вратата, ще ми останат около 40 см дълбочина за шкаф и мивка. Това не е ли малко? Но пък така си 'отворям пътя' за широкоформатни плочи, които предпочитам.

Дали има как тази тръба (при условие, че идва от долните етажи) да мръдне с едни 10-ина см по-навътре в стената?

# 697
  • София
А там зад тоалетната няма ли тръба и за вентилация.

# 698
  • София
Lady April, а ако размените мястото на тоалетната и мивката ?
Тогава ще имате 80см за шкаф с мивка.

# 699
  • София
Много е тясно там за тоалетна, по стандарт минимума от двете страни трябва да е по 20см, айде да ги сгърчи на 15,тя и толкова няма, ако предположим, че вратата се отваря навън, защото навътре в банята може и да не се отвори или да блъска човека на тоалетната. (по принцип трябва да се отваря навън, но кой знае).
Шкаф ако много е нужен бих вградила в куфара над тоалетната, до тръбата, а мивката бих я оставила самостоятелна.
При самостоятелна мивка, има вариант и тя да е срещу душа, а в нишата до вратат да се направи шкаф за съхранение, отгоре до долу ако щеш.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:41 от Angel_Dust

# 700
  • София
Стига, Ангелче.
В старата ни баня беше 55 см точно до врата.
Трябва да се търси обаче къс моноблок/или плитка структура с къса тоалетна чиния.
Дълбочината бе 65 см до ръба на касата.

# 701
  • София
Какво стига, на тухла е 60, ако и да е дълбока 55, къде са ти краката? И пак какео правим с тази ширина, която сега е 60? Ще е залепена за куфара?

# 702
  • София
Аз пък се чудя как е най - умно да направя сифон. Имаме баня, която е с отделена душ зона с висок, прилича на иззидан праг, облицован с плочки и в ъгъла сифон, а при тоалетната е сухо. Искам да мога "къпя' тоалетната и да счупим прага и да стане равен пода. В средата ли трябва да сложим сифон или два в краищата? Ето това е разположението, но при нас няма и няма да има стъклена преграда. Толкова е тясно, че не искам преграда. Цялата баня е 103 см. х 234 см. 

# 703
Драго, аз сега се загледах - имате ли плочки в душ зоната на страничните стени?

Искам да ви покажа и моята баня и мястото на тръбата за тоалетната.

Измерванията са от мен на гола тухла. Последен етаж на кооперация. Тази тръба отива до тавана и има отвор - сигурно за вентилатор. Както и ниско долу късо разклонение за тоалетна. Поставена е там, за да се смести душ и вградено казанче в дясно на тръбата.
Ноо, при тези размери, които ще се смалят още повече със замазка и плочки, ми остава място за едно мижаво шкафче, може би 50*50, сбутано в ъгъла. Не страдам от място за съхранение, но това просто не стои добре.
Вариант 2 - ако направим куфар за казанчето до стената с вратата, ще ми останат около 40 см дълбочина за шкаф и мивка. Това не е ли малко? Но пък така си 'отворям пътя' за широкоформатни плочи, които предпочитам.

Дали има как тази тръба (при условие, че идва от долните етажи) да мръдне с едни 10-ина см по-навътре в стената?

Има плочки в душа. Приличат на мазилка, но странично са шпакловани и боядисани и затова не се виждат на отвора за душ зоната.

Тази тръба за мръсния канал излиза на покрива, иначе става тапа, ще ѝ сложат шапчица. До нея трябва да има още една тръба, обикновено метална, за по-евтино слагат и ПВЦ за вентилаторите.

За този рафт под душа стената ли ще къртите? Тръбата за душ питата няма да минава директно нагоре, а ще прави обиколка през пакета ли?

Най-късата тоалетна чиния, която съм купувала е 49 см, структура за вграждане поне 15 см с ГК. Не е проблем теоретично да захапе касата, имах такава баня и нормално се ползваше. Обаче минимума за ширина на ниша тоалетна чиния, за да се ползва нормално е 70 см.

П.П.
Ако правилно съм разбрала питането, да, може да направите чупка на тази тръба на ниво плоча и да я вкарате в зида. Дори може да я смените с ф90 нагоре. Важното е да излезе на покрива, за да не прави вакуум.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 07:53 от drago_2008

# 704
  • София
Аз пък се чудя как е най - умно да направя сифон. Имаме баня, която е с отделена душ зона с висок, прилича на иззидан праг, облицован с плочки и в ъгъла сифон, а при тоалетната е сухо. Искам да мога "къпя' тоалетната и да счупим прага и да стане равен пода. В средата ли трябва да сложим сифон или два в краищата? Ето това е разположението, но при нас няма и няма да има стъклена преграда. Толкова е тясно, че не искам преграда. Цялата баня е 103 см. х 234 см.  
Просто сложи един хигиенен душ и сифон при тоалетната. На душа дифона да си остане.

Общи условия

Активация на акаунт