Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 12 953
  • 231
  •   2
Отговори
# 120
В Студентски град са най-проблемните.

# 121
И във Витоша. И 2ро, и 5то са проблемни.

# 122
  • пустинята Гоби
Точно в 5 ОУ учи познато дете, което даже не беше първа група в отпусната допълнителна паралелка, надпланов прием. Сега е трети клас. Хубаво е да се следят предходните години за да се види какво и как приемат. Сега със системата е лесно.

# 123
Напротив, позволи ми да не се съглася. Всяка година проблемът се задълбочава и децата вече няма къде да се помещават. Миналата година (2024) не се приеха всички в първа група. Ето ги и некласираните след четвърто класиране: https://sabev03.github.io/info-1-klas/klasirane/24/4klasirane/li … 5819_unrated.html
Ето ги и некласираните по-миналата (2023) година: https://sabev03.github.io/info-1-klas/klasirane/23/3klasirane/li … 5819_unrated.html - след това класиране се вижда, че други класирани няма, т.е. отново не е поело всички.
Преди три години може и положението да е било различно, но от две насам, дори с отпускане на допълнителни места (вече няма и къде, защото няма къде да слагат децата), не се закърпва и не се приемат всички.
В момента пък свободните места са само 66, защото, както казах, вече няма къде, а чакащите от първа група са 96. И допълнителна паралелка да отпуснат - няма да ги покрие.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 08:57 от Ambrosia

# 124
  • пустинята Гоби
С кое не си съгласна? И тогава имаше проблем с приема, но ръководството е изнамерило макар и малка стая, явно и учител и е приело надпланово деца. Знам, че не се случва всяка година, просто дадох съвет да се следи системата. Тук не стана явно за кое училище се пита, ти даде пример с 5 то, аз казах, че и там се случват чудеса.

# 125
Е, да, преди три години. Вече няма такава опция, защото няма къде и дори стесниха приема тази. Вижда се, че в последните две години не са приети децата от първа група. В районите, в които има проблем (основно заради новото строителство и многото млади семейства), този проблем се задълбочава с всяка изминала година.
Те и 55 покриха миналата година, направиха и класни стаи в Музейко, тази година са обявени цели 192 места, но чакащите тази са... 231. Това е, просто ако каже кое е училището ще може да го видим и да се прецени къде има и къде не шанс.

# 126
Единият ни вариант е 2ро, там сме граничен район, с 10 допълнителни точки мисля (за граничен и за близнаци). Другата опция е 7мо или 133то, като пак е гранично с 10 точки. Иначе прилежащите са 66то или 6то, зависи от адреса-настоящ или постоянен.

# 127
66 - не, не и не. 6-то е хубаво и щом е прилежащо - влизате. В 133 също, винаги влизат и 4-та група (моето и без точки влезе там). 7-мо е хубаво, но намалиха приема тази година с една паралелка, за четвърта е трудно, но с точки - не невъзможно. За 2ро няма шанс, обявени са 144 места, чакащите са 147 първа група, след тях идват втора, трета и така до 197. Можете да си го наредите, не пречи, но няма да има място за четвърта група. Кое ви е най-близко?

# 128
  • пустинята Гоби
66-то абсурд, даже не го споменавайте.

Не знам защо намалиха приема в 7-мо, двете ми деца учат в него. Големият влезе четвърта група без нито една точка без проблем. Сега с намаления прием ми е трудно да прогнозирам.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 08:16 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 129
Много благодаря за информацията! 66то съм го отписала, разбира се, въпреки че е най-близо. Явно все пак в центъра ще ходят на училище, щом за 2ро няма шанс. Ще преценя как да ги наредя там, но щом като в 6то със сигурност влизаме, ще ми е по-спокойно. Аз като че ли клоня към 7мо, но ММ иска 133то, понеже е учил той там.

# 130
И трите училища са хубави, но 7-мо има едно огромно предимство - едносменен режим. Помислете си и все пак си сложете второ най-напред. Щом 66-то е прилежащно (на нас също е), то във всички в ОК има шанс, макар да не изглежда така на първо класиране и макар да не ги препоръчвам. Все по-добри отзиви чувам за горнобанското 53-то, моите съседи масово са се насочили натам. С нов директор е.

# 131
  • пустинята Гоби
По принцип е добре да изберете близко училище, къде са 6-то и 7-мо, къде е 2-ро. И на мен ми е било прилежащо 66-то Simple Smile и бях проучила добре училищата в района, но записах децата в 7-мо с уточнението, че бяхме в процес на смяна на жилището и вече ни е близо. Когато избирах 7-мо имаше ден на отворените врати в него и 6-то, в 133-то ходих да занеса само молбата за прием и не останах очарована от госпожите, които ги вземаха, затова го отписах, въпреки че клонях към него. От 6-то също не останах очарована, но самото училище е много симпатично и имам добри отзиви от познати деца, които учат в него. Нямам представа кои учителки ще преподават на бъдещите първокласници в 7-мо, че да дам мнение за тях, иначе друг голям плюс, освен едносменния режим до 4 клас е че всеки клас си има отделна занималня.

# 132
Знаете ли кога се очаква да има ново училище за Кръстова вада - запад?

Всички деца оттам отиват към 73, в което има проблем и тази година може би няма да успее да приеме всички от първа група.

Ние ще сме първа група в две училища, но за зла беда и двете са с голям наплив и малко места, едното е именно 73. Та затова питам.

# 133
По принцип е добре да изберете близко училище, къде са 6-то и 7-мо, къде е 2-ро. И на мен ми е било прилежащо 66-то Simple Smile и бях проучила добре училищата в района, но записах децата в 7-то с уточнението, че бяхме в процес на смяна на жилището и вече ни е близо. Когато избирах 7-мо имаше ден на отворените врати в него и 6-то, в 133-то ходих да занеса само молбата за прием и не останах очарована от госпожите, които ги вземаха, затова го отписах, въпреки че клонях към него. От 6-то също не останах очарована, но самото училище е много симпатично и имам добри отзиви от познати деца, които учат в него. Нямам представа кои учителки ще преподават на бъдещите първокласници в 7-мо, че да дам мнение за тях, иначе друг голям плюс, освен едносменния режим до 4 клас е че всеки клас си има отделна занималня.
Е то хубаво да е близко, ама като няма. Другите са ни по-близо до работата ни и до баба, така че все някак ще се справим

# 134
  • София
Много благодаря за информацията! 66то съм го отписала, разбира се, въпреки че е най-близо. Явно все пак в центъра ще ходят на училище, щом за 2ро няма шанс. Ще преценя как да ги наредя там, но щом като в 6то със сигурност влизаме, ще ми е по-спокойно. Аз като че ли клоня към 7мо, но ММ иска 133то, понеже е учил той там.
Между 7-мо, 6-то и 133-то аз бих избрала 7-мо (проучвах ги като варианти за детето преди 2 години, но предпочетохме друго училище тогава, та не мога да дам личен отзив за нито едно от трите).

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 15:32 от *Lorena*

Общи условия

Активация на акаунт