Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 12 908
  • 231
  •   1
Отговори
# 150
Да, вашата ситуация въобще не е ок. Проблемът, в случая моя, е че деца, които живеят в района на училището от дълго време, са принудени да посещават далечни училища, заради такива, които фиктивно си сменят адреса.

# 151
Ние проблемa го разбираме, но се опитаха да обяснят, че коренът е другаде. На 66-то и 26-то е съседно, там също няма влизане четвърта с точки. Понеже това беше и моята ситуация напълно разбирам питащата,  на мен косите ми побеляха в годината на кандидатстване на дъщеря ми - без майтап, че и отслабнах. Grinning При това дори детето имаше късмет, че я приеха в НУКК, но тогава се стигна до чуденката как аз ще съм до 17:00 минимум на работа в центъра и ще я посрещна от автобуса в Горна баня в 17:05. Grinning
Та и аз да обобщя - щом работите в центъра и нямате опция за друго училище в квартала - бих ги наредила така 7-мо, 133-то (само заради кофти началния час от трети клас), 6-то.
Бих препоръчала и 151 НСУ, но там децата се взимат до 16:30 и за мен лично е невъвзможно, в случай че родител е на нормален график. В тази връзка моите съседи се насочиха масово към 53-то в ГБ, защото е до 17:30, има занималня за всички и директорът е нов със желание за работа, доволни са и чувам само положителни отзиви.

# 152
Да, проблемът е основно на общината и РУО, всички ние конкретно в случая сме потърпевши, че в студентски град няма училища, с две думи оправяйте се. Но има и хора, които злоупотребяват и няма никакъв контрол за това.
Аз работя в дружба, не ми се иска два пъти на ден през целия този трафик аз, или мъжа ми да минаваме, или да закъсняваме, или да си тръгваме по-рано от работа. Когато е близо до вкъщи има доста варианти.
И пак казвам, не смятам, че конкретно тези две училища са супер елитни и средата е страхотна.
Ние проблемa го разбираме, но се опитаха да обяснят, че коренът е другаде. На 66-то и 26-то е съседно, там също няма влизане четвърта с точки. Понеже това беше и моята ситуация напълно разбирам питащата,  на мен косите ми побеляха в годината на кандидатстване на дъщеря ми - без майтап, че и отслабнах. Grinning При това дори детето имаше късмет, че я приеха в НУКК, но тогава се стигна до чуденката как аз ще съм до 17:00 минимум на работа в центъра и ще я посрещна от автобуса в Горна баня в 17:05. Grinning
Та и аз да обобщя - щом работите в центъра и нямате опция за друго училище в квартала - бих ги наредила така 7-мо, 133-то (само заради кофти началния час от трети клас), 6-то.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 14:13 от Desislava_Ivanova

# 153
Обясниха го, ако аз работя до 55-то и ми е удобно, а прилежащото ми е 66-то, което е пълно основно с етноса, и аз бих го направила. Просто в граничните на 66-то няма къде и човек няма избор. Никой не иска детето му да учи в интеграционно училище. И тук проблемът не е родителят, който е взел решението.

# 154
Отново много благодаря на всички за насоките и специално на Ambrosia, която явно е била в подобна ситуация и е наясно с ужаса прилежащото училище да е абсолютното дъно. Пак добре, че имаме опция, има много хора, които нямат за съжаление. И нямам абсолютно никакви угризения, че се възползвам от смяна на адресите, щом имам такава възможност.

# 155
Първи клас ще бъде 2027 г Септември месец.
Живеем във Красна Поляна.
28 мо училище горе долу ми харесва.
Никое друго училище не ми допада.
Не знам какво ще правим.
Сигурно ще се преместим.

# 156
28-мо приемат всички, независимо от групата. Не виждам проблем аз.

# 157
  • София
Какво става, ако не стигнат местата за първа група и детето не влиза и по 2ро и 3то желание (4та група)?

# 158
Какво става, ако не стигнат местата за първа група и детето не влиза и по 2ро и 3то желание (4та група)?
Каквото всяка година се случва с децата в Студентски град. Който има късмет го теглят на лотария, който няма го записват в далечно училище. Родителите с по-слаби нерви записват децата из центъра или Младост още на юнските класирания. Други чакат септември, но накрая пак може да не остане място за тях.
До миналата година 105 СУ беше много добра алтернатива. Изпадаха и по няколко места за четвърта група с много точки и в 8 СУ. Някои деца ги записваха в центъра, а други в Младост. Тази година ситуацията е много по-зле, защото много училища са намалири паралелките с една. Става дума за 8 СУ, 11 СУ, 105 СУ. 81 СУ и 39 СУ са намалили план приема и са отпуснали бройки отговарящи на реално реализирания прием от предгодната година. Ако в Студентски град и Изгрев не открият допълнителни места много деца ще бъдат принудени да учат не просто в далечно, а в много далечно училище.

# 159
Чувам различни информации за 143 ОУ и това къде ще учат децата по време на ремонт/изграждане. На сайта на училището пише 1 кл в 199то. От баба разбирам, че има казали не, малките ще са си в 143то, дори онзи ден имало РС на която попълнили молби при коя учителка да са , т.е вероятно попадащи в първа група. Изобщо не разбирам как се допуска това. Броят си учениците ли, страх ли някакъв...

# 160
  • София
Кмета на Подуяне каза онзи ден официално написа, че всички ученици си остават в сградата на 143то. Ще ремонтират лятото основната сграда

# 161
  • София
По информация от ИСОДЗ точките по допълнителен критерий "Деца, завършили подготвителна група в избраното училище" ще бъдат начислени на 29.05.2025 година - за училищата, имащи подготвителен клас, е възможно да има размествания на децата в списъците с чакащи.

# 162
Кмета на Подуяне каза онзи ден официално написа, че всички ученици си остават в сградата на 143то. Ще ремонтират лятото основната сграда
и аз това го видях.

Седмица по рано от 199то казаха, че имат възможност да приемат няколко класа, както се говореше, но нямаха потвърдена информация дали ще са при тях и казаха, че това по никакъв начин няма да попречи на режима на децата и няма да се налага да минават на две смени.

# 163
В Подуяне поне има достатъчно места за всички деца.

Точките за ПГ ще окажат съществено влияние в малка част от училищата. Повечето ПГ са в училищата с малко деца и винаги оставащи свободни места. Най-прожлемните училища или имат по една паралелка или хич нямат.

# 164
Сигурно го има назад в страниците , но аз прелистих 4-5 вече и не го намирам.
1во желание - втора група
2ро желание - първа група

За София - ако не ни приемат по 1во желание и НЕ се запишем по 2ро желание (където ще бъдем класирани) на първо класиране, губим ли възможност да кандидатстваме на 2ро класиране в училището , за което сме първа група?

Знам, че го четох тук и че не си губим възможността, но говорих с една майка от друг град и ми каза, че си губим възможността.

Извинявам се още веднъж за въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт