Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 990
  • 856
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте,
 Имам  норвежки крони за няколко стотин лева, придобити на курс около 19ст грубо. В момента са на около 16ст , пак грубо. Да ги държа ли според вас или да ги махам? Предстои ми пътуване и мисля да ги продам и да купя валута за съответната държава и да ги разкарам. Имам познати, които живеят там и се говорело, че  е открито голямо находище на нефт и кроната пак щяла да тръгне нагоре.

# 196
Находище на нефт ли? Че те норвежците от десетки години вече си продават нефт и газ.
А и това няма особено значение върху стойността на националните валути, на които най-много им влияят действията на централните банки.

Здравейте,
 Имам  норвежки крони за няколко стотин лева, придобити на курс около 19ст грубо. В момента са на около 16ст , пак грубо. Да ги държа ли според вас или да ги махам? Предстои ми пътуване и мисля да ги продам и да купя валута за съответната държава и да ги разкарам. Имам познати, които живеят там и се говорело, че  е открито голямо находище на нефт и кроната пак щяла да тръгне нагоре.

# 197
Находище на нефт ли? Че те норвежците от десетки години вече си продават нефт и газ.
А и това няма особено значение върху стойността на националните валути, на които най-много им влияят действията на централните банки.
Да, това беше преди няколко месеца, като информация и аз не виждам да се е повлиял курса. Друга причина, поради които искам да ги махна е, че миналата година норвежката банка спря да купува лева и нашите отвърнаха на удара. Сега мога да ги продам само в ЦКБ - втора причина.

# 198
Ако не е голяма загубата, аз бих ги продал и насочил парите за нещо друго, вместо да държа валута, която скоро няма да ми трябва

Да, това беше преди няколко месеца, като информация и аз не виждам да се е повлиял курса. Друга причина, поради които искам да ги махна е, че миналата година норвежката банка спря да купува лева и нашите отвърнаха на удара. Сега мога да ги продам само в ЦКБ - втора причина.

# 199
Благодаря!

# 200
  • Варна
Здравейте, забелязах че от спестовната ми сметка в трейдинг 212 липсва част от натрупаната лихва. Сумата е незначителна, но е странно, вчера беше повече отколкото днес. Случвало ли се е на някой?

# 201
  • София
Нали изпратиха съобщение, че намалят лихвата.
А може да има и някаква годишна такса за поддръжка.
Нямам спестовна сметка при тях, а само търгувам.
Затова гадая какво се е случило.

# 202
  • Варна
Не е от намалянето на лихвата. Следя всекидневно сметката. Нямам идея дали имат  такси, но сметката я открих през  ноември.

# 203
След поста ви проверих и аз и, действително, в рамките на няколко часа, наличността в лева се промени. Трансферите правя в евро, не зная дали различната не се дължи на различен моментен курс. Утре ще обърна внимание дали отново има разлики, този път в наличността в евро. Моля да споделите и вашите наблюдения.

Средствата не са инвестирани, а с активирана лихва върху наличността, ако е от значение.

# 204
Здравейте и благодаря за интересната тема!
Нова съм в сферата, правя го единствено с цел да не ми висят спестяванията в банката, защото наскоро се усетих, че така не само не печеля, ами и губя по едни 40лв от такси годишно.

За момента вкарвам малки суми само в ETF през Revolut, но се чудех дали да не прехвърля средства към някоя от услугите на банките като тези двете:
https://www.ubb.bg/individual-clients/spestyavaniya-i-investitsii/inresto

https://www.ubb.bg/individual-clients/spestyavaniya-i-investitsi … itsionen-plan-sip

Колебаех се между тях и спестовен влог... Какво е мнението ви?

# 205
Моят съвет е прочетете хубаво условията и таксите на тези планове, че обикновено те са направени, за да папка банката комисиони, а не да се грижат за вашето финансово здраве. Иначе сигурно са ги обвили в целофан от гръмки обещания за голяма доходност. На 99 процента съм сигурен, че ако инвестирате сама пасивно в индексни фондове вероятно ще постигнете по-добри резултати.

Здравейте и благодаря за интересната тема!
Нова съм в сферата, правя го единствено с цел да не ми висят спестяванията в банката, защото наскоро се усетих, че така не само не печеля, ами и губя по едни 40лв от такси годишно.

За момента вкарвам малки суми само в ETF през Revolut, но се чудех дали да не прехвърля средства към някоя от услугите на банките като тези двете:
https://www.ubb.bg/individual-clients/spestyavaniya-i-investitsii/inresto

https://www.ubb.bg/individual-clients/spestyavaniya-i-investitsi … itsionen-plan-sip

Колебаех се между тях и спестовен влог... Какво е мнението ви?

# 206
Здравейте, изчетох и четирите теми, някои неща по няколко пъти и реших да направя първи стъпки в инвестирането. Регистрирах се в трейдинг212 и вложих малка сума в ЕТФи търгувани на Xetra. До колкото разбрах по този начин не се дължи данък при продажбата. Само че забелязах, че сделките са OTC (over the counter), а не директно на борсата. В платформата твърдят, че така цените били по-добри и не знам си какво. После намерих информация, че от няколко години всички сделки в платформата са OTC. Вече съм 99% сигурен, че при продажба на печалба ще трябва да се плати данък 10%, някой да ме поправи ако греша. Но другото, което ме притеснява е, че тези ОТС сделки между потребители в платформата може да не се изпълнят, когато реша да продавам, т.е. възможно е да няма купувачи за моите дялове. Освен това видях, че всички акции и етф-и на потребителите се държат в общ омнибус акаунт в интерактив брокерс. Това всичкото ме навява на мисълта, че се губи смисъла от често инвестиране на малки суми в тази платформа и по-добре да се работи с интерактив брокерс.

# 207
А, дреме ти. Да не мислиш, че в НАП ще се занимават да те одитират за "малки суми" както ги наричаш? Не си струва времето, което ще загубят служителите им спрямо евентуалния данък, който ще съберат от теб. Също какъв начин мислиш имат те да разберат на кой пазар или сегмент си извършил сделките? Ти можеш да докажеш покупка и продажба на цена Х на дата У, а на кой пазар е извършена транзакцията едва ли пише в стейтмънта ти. Важното е, че тези ЕТФ-и все пак се търгуват и на регулиран пазар, а ти на кой си ги купил едва ли има кой да разбере.
Но щом искаш да си съвестен, продай ги сега тъкмо днес пазарите са надолу, ще заключиш загубата, и ще ги купиш пак на регулиран, та ако имаш печалба от същата база ще ти е необлагаема.
Аз ползвам само интерактив.

# 208
А, дреме ти. Да не мислиш, че в НАП ще се занимават да те одитират за "малки суми" както ги наричаш?

Благодаря за бързия отговор. Аз в момента съм вкарал около 200 лева, но за 15 години ще инвестирам 20-30-40к, които по прогнози може и да се утроят, което след време сигурно няма да е впечатляваща сума, но все пак.. Сайта на интерактив дори не го бях отварял заради коментари че регистрацията и интерфейса са тегави, но ще се занимава тези дни да го проуча, да видя какви са комисионните и дали има варианти за инвестиране с частични дялове. Видях че и в Револют има опция за една безплатна покупка на месец, така че и от това мога да се възползвам.

# 209
Изберете си една платформа и инвестирайте през нея. Защо е нужно да се сменят всеки месец?

Общи условия

Активация на акаунт