Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 998
  • 856
  •   1
Отговори
# 210
Правилно сте забелязали, че всички сделки са Over the counter в Т212. В този случай се дължи 10 процента данък дори на теория на освободените от облагане ЕТФ-и, тъй като сделката не минава на регулиран пазар, а извън борсово.
Аз затова реших да карам изцяло с Интерактив Брокерс. Има комисиони там, но и в Т212, макар на теория да няма, ни цакат скрито с по-висок спред между купува и продава, което си е скрита комисиона.
Плюс това ИБКР е мега стар и доказан брокер . Съществува още от 70-те години, а от 2007-ма се листва като публична компания на Насдак.

Здравейте, изчетох и четирите теми, някои неща по няколко пъти и реших да направя първи стъпки в инвестирането. Регистрирах се в трейдинг212 и вложих малка сума в ЕТФи търгувани на Xetra. До колкото разбрах по този начин не се дължи данък при продажбата. Само че забелязах, че сделките са OTC (over the counter), а не директно на борсата. В платформата твърдят, че така цените били по-добри и не знам си какво. После намерих информация, че от няколко години всички сделки в платформата са OTC. Вече съм 99% сигурен, че при продажба на печалба ще трябва да се плати данък 10%, някой да ме поправи ако греша. Но другото, което ме притеснява е, че тези ОТС сделки между потребители в платформата може да не се изпълнят, когато реша да продавам, т.е. възможно е да няма купувачи за моите дялове. Освен това видях, че всички акции и етф-и на потребителите се държат в общ омнибус акаунт в интерактив брокерс. Това всичкото ме навява на мисълта, че се губи смисъла от често инвестиране на малки суми в тази платформа и по-добре да се работи с интерактив брокерс.

# 211
А за абсолютно незапознати с материята хора какъв съвет може да дадете? Кое носи приемлива доходност, при среден към нисък риск?

# 212
ЕТФ-ите са най-добър вариант за начинаещи. Те са кошница от акции на стотици компании и са добре диверсифицирани. Т.е. добре са диверсифицирани широките като СП500, в който има компании от всички 11 индустрии. Добре е да се избягват специализирани ЕТФ-и, фокусирани само в дадена индустрия - примерно такива, следващи само технологични компании, само такива от здравеопазването и т.н. Или в даден регион - Азия, Европа... СП наистина е индекс само с американски компании, но много голяма част от тях са международно представени - Епъл, Гугъл, Майкрософт, Амазон, Виза, Мастъркард, Пепси, Кока Кола... И може да се приеме като инвестиция в целия свят, а не само в Америка.
Да се започне с инвестиция в ЕТФ, следващ СП 500 е класика и възможно най-безопасно за начинаещи, особено ако се следва стратегията на осредняване на цената с покупки с равни суми всеки месец.
Аз лично вече не инвестирам в СП, а в два дивидентни ЕТФ-а, тъй като не искам никога да продавам, а само да прибирам пасивен доход от дивиденти на стари години
Но според Уорън Бъфет инвестицията в СП500 е най-доброто за 90 процента от хората. А той инвестира от 14-годшен, сега е на 94. И един от най-добрите инвеститори на нашето време. Така че, мисля, можем да му се доверим

А за абсолютно незапознати с материята хора какъв съвет може да дадете? Кое носи приемлива доходност, при среден към нисък риск?

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 23:08 от Crociati

# 213
Не са чак толкоз диверсифицирани.
Нвидия е 7% от СП500. Общо Маг 7 са 32% от индекса. 7 акции от общо 500 ти правят 1/3 от портфолиото. И те са корелирани - като падне Апъл падат и Гугъл и Майкрософт, и обратно. Така че не ти носят голяма диверсификация.

На долния му край пък имаш долните 100-200 фирми, които нито си ги чувал, нито знаеш какво произвеждат и продават, ама влагаш пари в тях защото инвестираш в индекса. Аз избягвам да инвестирам в такива "черни кутии".
Диверсификацията си е хубаво нещо, но можеш да я постигнеш (статистически доказано) с 20-30 некорелирани един към друг актива. Няма нужда от 500. И е добре (според мен) тия 20-30 актива да си ги разучил какво преставляват и харесват ли ти.

# 214
Индексът се саморебалансира. Когато представянето на топ компаниите се влоши, те отиват надолу в него, а нагоре други, по-добре представящи се. За начинаещи беше въпросът. За тях е перфектен избор. Никой не може и не знае как да оцени 20-30 компании, когато е начинаещ

Не са чак толкоз диверсифицирани.
Нвидия е 7% от СП500. Общо Маг 7 са 32% от индекса. 7 акции от общо 500 ти правят 1/3 от портфолиото. И те са корелирани - като падне Апъл падат и Гугъл и Майкрософт, и обратно. Така че не ти носят голяма диверсификация.

На долния му край пък имаш долните 100-200 фирми, които нито си ги чувал, нито знаеш какво произвеждат и продават, ама влагаш пари в тях защото инвестираш в индекса. Аз избягвам да инвестирам в такива "черни кутии".
Диверсификацията си е хубаво нещо, но можеш да я постигнеш (статистически доказано) с 20-30 некорелирани един към друг актива. Няма нужда от 500. И е добре (според мен) тия 20-30 актива да си ги разучил какво преставляват и харесват ли ти.

# 215
По принцип ако всяка акция от индекса беше отделен актив, който логично действащи инвеститори оценяват, купуват и продават на база собствените му фундаменти - тогава индексът би представлявал едно диверсифицирано портфолио.
Обаче последните години всички действат на база пасивно индексиране, бутат там на всяко число като вземат заплата някакъв дял от нея във 401(к), другите извън САЩ и те бутат пари в индекса без дори да знаят кои фирми са в него, така че на практика С§П500 действа като един актив, а не кошница от такива, и не бих казал, че дава голяма диверсификация.
За да имаш такава, трябва да включиш и бондове, и развиващите се пазари, и злато, петрол и други комодитис, защо не и биткойни.

# 216
Здравейте! Някой инвестира ли в IUVO Save и може ли да сподели дали си струва?

# 217
Благодаря ви за детайлните отговори. Признавам си, че не всичко от тях разбрах  Grinning

Като начало, приложение ли се сваля? Как се регистрира за това етф сп500? Каква начална сума е приемлива и всеки месец ли трябва да се вкарва?

Златна монета взех.
Сега търся и нещо друго, от което се надявам на доходност.
ММ иска биткойн, аз съм недоверчива там

Извинете за многото въпроси и че искам информация на готово. Нямам физическа възможност да изчета нещата и да ги обмисля на спокойствие.
Можа само от горе от горе да чета в момента.

# 218
Аз съм в Бондора Go and Grow. Предпочетох го пред Юво, въпреки малко по-високата доходност, заради възможността за теглене и довнасяне по всяко време, докато в Юво трябва да си заключиш парите за определен период, което не ми допада.

@рошличката - Тук е описана стратегията за инвестиране в СП500:
https://angelovdimitar.com/sp-500-dca-pensionen-fond/

Вие решавате кога и по колко да инвестирате - може веднъж в месежа, може и на три, шест месеца или дори веднъж годишно. Свалете си приложението на Интерактив Брокерс. Срещу 1.30 такса на сделка си може да си купъвате дялове от SXR8, VUAA или XDPU - това са три различни ЕТФ-а за европейски инвеститори, следващи представянето на индекса.

Здравейте! Някой инвестира ли в IUVO Save и може ли да сподели дали си струва?

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 15:49 от Crociati

# 219
Аз пък имам следното питане, примерно хипотетично ако имаш 1000 лв в Апъл и 1000 лв в Гугъл - Апълът ти е -200 лв, Гъгълът +200 лв и ги продадеш. Демек вложил си 2000 и си изтеглил 2000 трябва ли да декларираш 200-те лв от Гугъл, като нищо не си спечелил от въпросното приложение или се гледа на база конкретна акция?

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 17:53 от Regalia43

# 220
Не се гледа колко си изтеглил, а колко си реализирал. В случая имаш нетно 0 реализирана печалба и нищо не дължиш.
Загубите си ги приспадаш от печалбите, но не и от останалия доход (например заплата).

# 221
Какво мислите за падането на Nvidia и Tesla напоследък?

# 222
Не се гледа колко си изтеглил, а колко си реализирал. В случая имаш нетно 0 реализирана печалба и нищо не дължиш.
Загубите си ги приспадаш от печалбите, но не и от останалия доход (например заплата).
Нещо ми се върти че за да можеш да приспадаш загубата трябва да са минали на Нерегулиран пазар. Някъде го нищеха че ако си на загуба да се продава на нерегулиран а ако си на печалба да е на регулиран. Мисля че го четох относно tax harvesting. Не съм много сигурна ако някой е по-наясно да обясни да не ви объркам.

# 223
Какво ще кажете за този продукт на Уникредит?

https://www.unicreditbulbank.bg/bg/individualni-klienti/spestyav … /onemarkets-fund/

# 224
беба28, хубави са - с най-голяма възвръщаемост са JP Morgan и Black Rock около 15-20% на година.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 17:30 от Regalia43

Общи условия

Активация на акаунт