Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 29 729
  • 460
  •   3
Отговори
# 330
Не да се промени, а да се създаде сметка в Евро или в която и да е друга валута. Вече при зареждане в зависимост коя сметка ще захравате (каква валута ще вкарвате) задавате данните на съответната сметка.

# 331
Гледам, че в Интерактив брокерс имат опция за ценни книжа (bonds). Какво мислите за закупуване на бондове с 3-5 годишен матуритет (дали нацелих термина Grinning )?
Има ли допълнителни такси? За какво да внимавам?

# 332
Bonds не са ли облигации, а securities - ценни книжа?

# 333
Аз имам само два фонда и го правя и за двата на равни интервали и с равни суми, защото на един фонд, в който има стотици компании трудно може да му се определи справедлива цена.
С акциите на отделни компании не постъпвам така. Там изчислявам справедлива цена и чакам настоящата да падне под нея, за да купя подценен актив
Хубав подход, но слабостта му е че "справедлива цена" е имагинерно понятие. Всичко зависи от допусканията за бъдещето, които правиш в модела си. Като промениш допусканията, можеш да изкараш "справедливата цена" общо взето колкото искаш.
Имам два въпроса към тебе:
1. Като видиш, че пазарът купува на по-висока цена, отколкото ти смяташ за "справедлива" това не разколебава ли увереността ти в модела ти? Явно другите участници на пазара ползват друг модел, който изкарва по-висока цена?
2. Когато пазарната цена е над твоята "справедлива", защо не шортиш? Така можеш да правиш пари и в едната посока и в другата, вместо да чакаш да падне под твоята цена, за да купиш. Ако имаш вяра, че твоята "справедлива цена" е вярна, би трябвало така да правиш?

# 334
Имагинерна е, да, и наистина е свързана с допускания за бъдещето. Но няма друг начин. Иначе купуваш "на сляпо" и по усет. Нали трябва да има някаква база, някакви очаквания, на които да стъпиш. Затова, при изчислението се слага марж сигурност (между 10 и 20 процента), за да се подсигуриш срещу евентуална грешка. Все пак инвестирането не е точна наука, а и всичко може да се случи с един бизнес.
Ако видя, че купуват на по-висока цена, ок. Не се притеснявам особено. Чакам тогава други възможности или цената да падне до справедливата, изчислена от мен. Гледам да не се поддавам на ФОМО, а да съм консервативен в допусканията си.
А не шортя, защото не ми се занимава с глупости. Както казва Кейнс: "Пазарът може да бъде ирационален по-дълго време, отколкото вие да останете платежоспособни".
Шортене и ползване на ливъридж са рисковани неща и нямам намерение да се занимавам с тях

Аз имам само два фонда и го правя и за двата на равни интервали и с равни суми, защото на един фонд, в който има стотици компании трудно може да му се определи справедлива цена.
С акциите на отделни компании не постъпвам така. Там изчислявам справедлива цена и чакам настоящата да падне под нея, за да купя подценен актив
Хубав подход, но слабостта му е че "справедлива цена" е имагинерно понятие. Всичко зависи от допусканията за бъдещето, които правиш в модела си. Като промениш допусканията, можеш да изкараш "справедливата цена" общо взето колкото искаш.
Имам два въпроса към тебе:
1. Като видиш, че пазарът купува на по-висока цена, отколкото ти смяташ за "справедлива" това не разколебава ли увереността ти в модела ти? Явно другите участници на пазара ползват друг модел, който изкарва по-висока цена?
2. Когато пазарната цена е над твоята "справедлива", защо не шортиш? Така можеш да правиш пари и в едната посока и в другата, вместо да чакаш да падне под твоята цена, за да купиш. Ако имаш вяра, че твоята "справедлива цена" е вярна, би трябвало така да правиш?

# 335
А не шортя, защото не ми се занимава с глупости. Както казва Кейнс: "Пазарът може да бъде ирационален по-дълго време, отколкото вие да останете платежоспособни".
Шортене и ползване на ливъридж са рисковани неща и нямам намерение да се занимавам с тях
По същата логика пазарът може да остане надценен много дълго време, и никога да не купиш това, което чакаш да падне под твоята справедлива стойност.
Именно за "да не се занимават с глупости" повечето хора не си правят модели, а просто следват тренда, вкарват всичко в индекса, и се движат с пазара. Аз не съм сигурен кой от тези подходи е по-печеливш дългосрочно.
Модели си правят анализаторите в инвестиционните банки, продават достъп до тях на клиентите си, и рядко се оказват акуратни в прогнозите. Правят и хедж-фондовете, някои от тях бият пазара, други са под него, а трети направо фалират, въпреки че моделите им ужким са по-софистицирани от твоите, и хора с PhD са ги правили. Така че...

# 336
Някой купувал ли е крипо през Револют? Искам да си чопна малко и от това за разнообразие. Насочила съм се към солана. Но понеже не съм много навътре с криптато не смея. Аз не смятам да вкарвам много пари, 1 сол да се купя но пак ме е шубе. Има ли нещо за което да внимавам. Освен вероятността да ги загубя разбира се. Да ну се набутам в някакви данъци, такси и пр.

# 337
  • Русе
Крипто в Револют не е добра идея таксите са много големи. По-добре в Binance или Bybit.

# 338
Аз се регистрирах в Binance, захраних си акаунта пред Револют, купих си Етериум. След това си направих и Trust wallet и си прехвърлих Етериума там. Не разбирам от крипто, ама гледам че другите така правят. Joy

# 339
  • Русе
Колко етер си купил/а, че чак си го заключил/а. По добре в борсата го стейкни на ърн да ти носи доходност.
Някъде има ли читав туториал за Интерактив или всеки сам се бори с платформата. Одобрриха ми акаунта, доста бързо ми се видя, вкарах 100тина евро. Ще взема някакъв етф за проба. Може ли части от етф или това важи само за акции. Сори че ги пиша на БГ, ама не ми се върти клавиатура, а надявам се е ясно питането.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 16:30 от elan

# 340
Малко етер купих, обаче ги прехвърлих защото през уолета купих с етер един тоукън, че уж щял да бъде доходоносен. Пък ще видим, най-вероятно се хванах на някоя красива лъжа.
Мисля, че някои етф стават частични дялове, някои не. Аз купих sppw, той става и на части. Виж настройките на акаунта. Моя беше на ibkr pro, може би всички са така по подразбиране, та комисионната е минимум 3 евро. На Tiered мисля че таксуват по-малко. Но все още не съм купувал на тази настройка. Забравих къде точно беше това, нещо Pricing мисля че имаше в настройките.
Колко етер си купил/а, че чак си го заключил/а. По добре в борсата го стейкни на ърн да ти носи доходност.
Някъде има ли читав туториал за Интерактив или всеки сам се бори с платформата. Одобрриха ми акаунта, доста бързо ми се видя, вкарах 100тина евро. Ще взема някакъв етф за проба. Може ли части от етф или това важи само за акции. Сори че ги пиша на БГ, ама не ми се върти клавиатура, а надявам се е ясно питането.

# 341
Аз съм се учил по статиите в блога на Димитър Ангелов. Има и имате и курсове, но не съм взимал от тях, тъй като в началото всички обясняваше безплатно. Не знам дали още му стоят.
Иначе от от година или две вече могат да се купуват части от ЕТФ в Интерактив. Преди можеше само за акции.

# 342
  • Русе
И аз с неговите започнах, не знам дали са всички, вероятно -да. Гледах и обучението в неделя, но като че ли напоследък по-насочено рекламира курсове и книги(не го упреквам). Днес гледах и подкаст на Любомир Леков.
Превода пристигна и.... Започва и тази част от диверсификацията на портфейла ми.

# 343
Bonds не са ли облигации, а securities - ценни книжа?
Благодаря за корекцията, Regalia43, права си.

Питането ми е за държавни облигации от Interactive Brokers. Със сигурност ще отделя време да чета допълнително, че очевидно не ми е силата там...
Но, какво мислите? Преимущества, недостатъци, такси?

# 344
А какво мислите за това, че Бъфет е продал акциите си на  Вангард S&P 500?

Общи условия

Активация на акаунт