Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 871
  • 856
  •   1
Отговори
# 105
Някой има ли впечатления от физическа карта Trading 212?

# 106
Какво Ви е мнението за Microstrategy?

# 107
  • HH
Ако питаш дали сега си струва да инвестираш, според мен е късно.
Решението е твое.
Там съм на long почти от година с над 200% ръст.
Компанията притежава и ще продължи да купува биткойни, затова и след изборите в Сащ така рязко се вдигнаха курсовете.

# 108
Странното беше, че когато стана най-големия скок при биткойна, MSTR падна главоломно, тоест пак същата работа както при Coinbase, шефовете си прибират реколтата. Но Тръмп стъпва на власт на 22 януари, не е ли логично пак от хайпа да се вдигне цената поне януари месец? И да се рискува сега, а да се продаде януари, ясно е че като съм спала съм пропуснала влака, но за краткросрочен план му се чудя, така или иначе, това не е за мен за дългосрочен план -твърде рисково и надуто е. А какво в момента не е надуто и е по-добре да се купува? Palantir, Intel, Lucid? Аз като гледам почти всичко е надуто.

# 109
Дали нещо е надуто е винаги спорен въпрос.Малко примери за уж надути според мнозина преди 1-2 години Nvidia на 300$, злато на 1800, SP 500 на 4000$ , Мета на 200$ е много други. Интел кое им е наред в момента, че да дръпне цената? Arrow lake или кое? Освен ако графичното подразделение не направи чудо...С другите две не съм запознат.

# 110
  • HH
Странното беше, че когато стана най-големия скок при биткойна, MSTR падна главоломно, тоест пак същата работа както при Coinbase, шефовете си прибират реколтата. Но Тръмп стъпва на власт на 22 януари, не е ли логично пак от хайпа да се вдигне цената поне януари месец? И да се рискува сега, а да се продаде януари, ясно е че като съм спала съм пропуснала влака, но за краткросрочен план му се чудя, така или иначе, това не е за мен за дългосрочен план -твърде рисково и надуто е. А какво в момента не е надуто и е по-добре да се купува? Palantir, Intel, Lucid? Аз като гледам почти всичко е надуто.

Не е странно, citron Research пусна голяма short позиция, това е причината. Пак казвам, сега не бих инвестирала в тях.

# 111
По-добре си купувайте биткойн.

Какво Ви е мнението за Microstrategy?

# 112
Дали нещо е надуто е винаги спорен въпрос.Малко примери за уж надути според мнозина преди 1-2 години Nvidia на 300$, злато на 1800, SP 500 на 4000$ , Мета на 200$ е много други. Интел кое им е наред в момента, че да дръпне цената? Arrow lake или кое? Освен ако графичното подразделение не направи чудо...С другите две не съм запознат.
И аз това си казах, колебах се колебах се и накрая купих.  Да видим какво ще стане, няма да изпускам забавата. В Америка са полудели с тази фирма, Майкъл Сейлър бил казал, че със сигурност ще се качат акциите. Надявам се началото на декември да се размърдат нагоре. Ако няма движение - ще пия една студена вода, но просто не намерих друго толкова интересно за купуване.

# 113
Едва ли няма да има движение, такива акции са доста волатилни.
Но не се знае накъде ще е движението.
Да купиш МСТР е да купиш биткойни с левъридж. Той това прави Сейлър - взема заеми в долари и ги влага в биткойни. Друга дейност фирмата почти не развива.

# 114
Здравейте. Влизайки на сайта на една банка виждам, че предлагат възможност за покупко- продажба на безналично злато. Не разбирам от материята, да си кажа, златото го свързвам с възможност парите, които имам да не губят стойност, при условие, че лихвите са ниски. Ще съм благодарна, ако някой знаещ даде мнение, струва ли си да се обръщат наличните пари в злато или не е добра идея.

# 115
Според мен не си струва, защото златото е непродуктивен актив, на който трудно може да се определи справедлива цена. Струва толкова, колкото са разходите за добиването му, а всичко над тази цена е надценка, спекулация и базирано на желанието на хората да го притежават. Ако все пак решите да купувате, по-добре си направете акаунт в Интерактив Брокерс. Може да купите директно от Xetra-Gold срещу евро и нещо - най-много две евро такса. Спредът (разликата между купува и продава) със сигурност ще е по-малък, отколкото в някоя родна банка. И имайте предвид, че при златото има два дълги периода в последните 40 години, в които не прави буквално нищо (единият от 87-ма до 2008-ма, а другият от 2011-та до 2020-та), така че внимавайте с тайминга и не вярвайте на мантри от типа на "Злато, сигурен актив, винаги ще си повишава цената" и т.н.

Здравейте. Влизайки на сайта на една банка виждам, че предлагат възможност за покупко- продажба на безналично злато. Не разбирам от материята, да си кажа, златото го свързвам с възможност парите, които имам да не губят стойност, при условие, че лихвите са ниски. Ще съм благодарна, ако някой знаещ даде мнение, струва ли си да се обръщат наличните пари в злато или не е добра идея.

# 116
Не съм сигурна какво би се случило с безналичното Ви злато, ако утре банката фалира, бъде купена от друга банка или се случи някоя форсмажорна ситуация във финансовия свят. За разлика от депозитите, сметките за безналично злато също като взаимните фондове не са защитени с гаранционен фонд. А смисълът от притежаването на злато е именно в това, че се притежава физически и може да се продаде навсякъде по света. Ако Ви потрябват пари точно в момента, и точно в момента банката реши да прави профилактика на сайта си, Вие достъп до сметката си със златото няма да имате. Съвсем отделен е въпросът дали в момента е подходящ момент за покупка - това никой не може да Ви каже. Възможно е да хванете връх и от тук нататък цената да падне с малко  или да се задържи на настоящата стойност за кратък или дълъг период. А е възможно и да продължи да расте. Лично аз не се наемам да прогнозирам как би се държал пазарът при сегашната конюнктура с множество международни конфликти и движението на хора между държавите.

Предполагам, че златото е чисто нова инвестиция за Вас. Затова за да прецените дали въобще е за Вас тази работа, Ви съветвам да купите 1 монета или кюлче - за да имате мотивация поне година да следите на някакви случайни интервали как се променят цените "купува" и "продава". Пък и да видите какво се случва и с цените както на инвестиционните продукти, така и на подаръчните през различните периоди от годината, по празниците, когато някой политик каже някоя велика глупост и т.н.

# 117
Здравейте,
Има ли някой, който е започнал да инвестира с приложението на Уникредит.
Ето новината  https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2024/12/03/4712 … chobox=1733235495 .
Аз съм клиент на банката, но до сега не съм инвестирала във взаимни фондове и затова търся мнения.

# 118
Фондовете са с 2,4% годишна такса управление. Това е прекалено много. Може да си купите ETF с над 20 пъти по-ниски разходи.

# 119
Не знам дали за същите фондове става въпрос, но аз си направих април месец 2 фонда в УниКредит с минималната сума от 500 евро всеки, с цел да ги пробвам. Начална такса ми взеха 1.5% на сумата, казаха ми, че важи за 5 години, има такса за изтегляне, но не знам колко е, не питах. Лятото бяха потънали на минус, но сега се оправиха и са на 70 евро печалба. Моите се американски, защото макар и повече да се губи при тях, възможността да се спечели е по-голяма. Ако имате желание ще проверя имената и ще ги кача тук, ако е разрешено. Жената в банката ми каза, че има 2 варианта - единият е само да сложиш веджъж сумата като мен, другият начин е всеки месец да си купуваш. Аз понеже съм с еднократно слагане-само си ги гледам. Гледам си ги през приложението, предполагам ако слагаш всеки месец може да си го движиш и избираш дати.
Златото се движи добре като цена, не знам защо хората не го харесват. Не познавам човек, който се е занимавал със злато и е фалирал, но познавам много, които са се занимавали с акции и са потънали. Да, няма го шанса да станеш мултимилиардер както е с акциите, но цената постоянно си расте, като изключим 2012 ли беше, когато имаше голямо падане. Моят съвет е ако се интересувате от злато, да си купувате физическо злато, все пак ви дава някаква диверсификация. Но все пак Вие си знаете - парите са си Ваши.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 13:44 от Regalia43

Общи условия

Активация на акаунт