Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 69 241
  • 856
  •   1
Отговори
# 585
Interactive brokers, не се занимавайте с Трейдинг212. Там при каквато и да е продажба дължите данък печалба, дори на ЕТФ-и, на които не трябва, защото всичко минава ОТС. В интерактива може да селектирате продажбата да стане на регулиран пазар.

# 586
Коя платформа е подходяща за търговия с акции на европейски компании?

# 587
  • Бургас
Interactive brokers, не се занимавайте с Трейдинг212. Там при каквато и да е продажба дължите данък печалба, дори на ЕТФ-и, на които не трябва, защото всичко минава ОТС. В интерактива може да селектирате продажбата да стане на регулиран пазар.

А там има ли такса ако позицията ви остане отворена на края на деня и трябва да я прехвърлите на следващия ден?

# 588

А там има ли такса ако позицията ви остане отворена на края на деня и трябва да я прехвърлите на следващия ден?

Как ти хрумна подобно нещо?

Много хора използват IB за дългосрочни инвестиции, т.е. изобщо не за trading.

# 589
  • Бургас
Навремето разучавах една програма за трейденг за компютър. Преди повече от 7 години беше. И там беше така. Нямаше там опция за дългосрочно инвестиране. Тогава още нямаше такива приложения за телефон.
Това ми беше и единствения ми сблъсък с трейдинга. Отказах се след два-три дена пробно цъкане с демо сметка.

# 590
  • на Мелмак
Трейдърството си е добър източник на доходи, но трябва сериозно обучение. Разбира се и да не ти е в свободното време. 212 си е ок, зависи какво искаш всъщност.
Аз лично за това не ставам,пробвала съм няколко пъти, но ММ се занимава основно с това.
Дългосрочни инвестиции може да се направят на много места. Но пак си трябва съвет от човек, който след пазарите.

# 591
За дългосрочно чак пък толкова компетентно мнение не ти трябва. Малко четене и малко усет. Дей трейдинга наистина не е за всеки.

# 592
  • на Мелмак
Повярвай ми, на мен ми трябва.
Професията ми е на хиляди км от пазарите Simple Smile

# 593
  • София
Trading212 има 2възможности - релална търговия или инвестиране Trading212 invest - съответно в Т.инвест има и възможност да се упражняваш с виритуални пари/демо версия/. Има история, има обучителни видеа, има отговори на въпроси. Не, че ги рекламирам - платформата е лесна и може да се обучава кандидат-инвеститора.

# 594
Излезе ми реклама на фонд "Свободни пари", на Елана. Някой има ли впечатления от него?

# 595
Повярвай ми, на мен ми трябва.
Професията ми е на хиляди км от пазарите Simple Smile
Тя и моята е далеч. В началото хал хабер си нямай какво правех. Бях чувал, някакви общи неща за инвестирането. Обаче започнах да вкарвам пари и да се уча в движение. Сигурен съм, че спечелих повече отколкото ако бях чел книги и умувал.

# 596
Късметлия, пусни си тото 😀. Трейдинга и инвестирането са много различни. Първо човек трябва да е наясно със собствената си психика, колко риск може да поеме и какви загуби, после какви са му целите и за какъв времеви период. Четенето е изключително полезно, но умуването не - изисква се бърз аналитичен ум.

# 597
  • София
Късметлия, пусни си тото 😀. Трейдинга и инвестирането са много различни. Първо човек трябва да е наясно със собствената си психика, колко риск може да поеме и какви загуби, после какви са му целите и за какъв времеви период. Четенето е изключително полезно, но умуването не - изисква се бърз аналитичен ум.
И двете неща помагат. Аз инвестирам от 2020. Опитвах се да избирам индивидуални акции. Но до 2023 доходността ми беше под тази на SiP500. Тоест, ако някой не чете отчети, не си губи времето, а просто спестява в ЕТФ върху него, ме е победил. В една книга срещнах един цитат, който ми промени стратегията. Ще го споделя този цитат:
Единственият, който е победил пазара и дългосрочно в продължение на десетилетия е Упрън Бъфет. Очаквам да видя името ти до неговото.
   Този цитат мен накара да започна да намалявам акциите си и да увеличавам ЕТФ-ите. Все още имам да продавам половината, така че пътят не е лесен, но уроците бяха ценни, както и книгите.

# 598
Дай боже всеки да доживее до 94г и да кешира ( по лесно е за наследниците😀)
"Не стой твърде дълго върху кола, защото може да то се забие в задника" - " Градът на капитала" 1989-1990г.

# 599
  • София
Дай боже всеки да доживее до 94г и да кешира ( по лесно е за наследниците😀)
"Не стой твърде дълго върху кола, защото може да то се забие в задника" - " Градът на капитала" 1989-1990г.
Реално не е нужно да правиш големи рискове, ако изкарваш все повече и повече в работата си, бизнеса си, дори и 7-8-10 процента са топ. Реално, ако инвестираш по 200-300 лева на месец, тоест  3600 на година и  за да се получи нещо значимо, трябва повече риск.
Ако обаче може човек да увеличи прихода си и да инвестира по 5000 на месец, което е 60 000 на година, реално на такива числа и 10 процента са невероятен успех, с 10 процента за 7,2 години парите се удвояват.

Общи условия

Активация на акаунт