Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 64 182
  • 856
  •   1
Отговори
# 690
Следя няколко финансови БГ канала(@Angelov Dimitar; @Investclub) и др., но всички те подтикват аудиторията си да отвори сметка в дадена спонсорираща ги брокерска компания и да инвестират в ETF-и или конкретни американски бизнеси. Искам да напомня, че българския капиталов пазар е във възход последните 5г., ликвидността се покачва, случват се хубави неща, а от началото на годината Софикс бие СП500.

Имам познат с портфейл около 20к лева, набит разбира се в американски индекси, който ми обяснява че се притеснява да инвестира на БФБ, поради ниска ликвидност Simple Smile . Шелли груп за месец август на БФБ има изтъргувани акции на ст-ст над 3млн. ЕВРО, а отделно се търгува и на Xetra.

Та искам да разкажа за няколко БГ компании, защото се оказва че не знаем какво си имаме в нашия двор  - забравено и неглижирано от всички, докато тичаме в тълпа с милиони инвеститори от целия свят, за да вложим заедно с тях и ако може да открием преди тях ново бижу на NYSE.

Почитателите на НИ - знаете ли, че на БФБ има компания, която събира наеми, както от  BOSCH  и SOFTWARE AG, така и от българския институт за AI(INSAIT), чрез сградата си в София тех парк и реализираната печалба отива, като дивидент към акционерите. Няма нотариуси, няма тичане след майстори за ремонт на баня и шпакловка, няма попълване на декларация за приходи от наем пред НАП – само дивидент от офис сгради в Тех парка, София бизнес парк и сграда разположена в местността Камбаните. Компанията е пред продажба на свой актив - Mr. Bricolage на Цариградско шосе в София и след като погаси банковите си задължения, се очертава чудесен дивидент за 2026г. Компанията направи и 100% капиталов ръст на акциите си за последните 12 месеца – Фонд за недвижими имоти България.

Знаете ли, че от началото на 2024г. в ЕС функционира Европейската водородна банка? Целта на ЕК е зеленият водород да стане конкурентоспособен на този, който се произвежда от фосилни горива. Очакванията са темпа на растеж за сектора на зеления водород да е средно 27% годишно до 2035г.  Очаквания GAGR е сравним с този на AI индустрията. А знаете ли, че въпреки златния дъжд от евра, който ще се изсипе в сектора,  според Chat GPT на Балканите има само една компания, която произвежда инсталации за производство(хидролизьори) на зелен водород „до ключ“? Да тя е листната на БФБ  -  Hydrogenera.

Знаете ли, че ако в Lidl или DM решите да закупите протеинови барчета Roobar, кокосово масло Dragon superfood  или вземете смес за палачинки Bettr, то вие ще закупите продукт на българската публична компания Smart Organic. Компанията е добре приета и вече продава продуктите си и в Lidl Germany и DM Germany, а скоро придоби малка английска компания и подготвя експанзията си в UK.

Знаете ли, че българска софтуеърна компания в партньорство с Airbus, обработва и поддържа данни и информация за спътниковите мисии Sentinel от програмата Коперник на европейската космическа агенция?  500-те софтуеърни инженери в Wiser technology работят и по няколко проекта възложени от европейския отбранителен фонд(EDF), а самата компания се подготвя до 1-2г. за листване на Xetra.

Знаете ли, че инвестицията в монополен бизнес е предпочитана, защото тя осигурява хубав, дълбок защитен ров за акционерите? На българския капиталов пазар има компания, която е двоен монополист в сферите, в които оперира и това е самата Българска фондова борса – единствен оператор предлагащ търговия с БГ ценни книжа и докато ниската финансова грамотност и любовта по чужди акции държи населението далеч от БФБ, то с електричеството не стоят така нещата. Всеки има нужда от ел.енергия и единственото място, където доставчика ви може да я закупи е Българската енергийна борса, която е 100% собственост на БФБ. Към момента БНЕБ генерира добри печалби, но и на БФБ се случват хубави неща – Бийм пазар, връзката Eurobridge с Xetra,  а новия шеф на КФН обеща и скоро да видим ДЦК на БФБ, което ще вдигне доста оборотите, давайки алтернатива на депозантите.

Знаете ли, че българска компания каза „НЕ“ на Амазон? Българския борсов еднорог Shelly group SE, отказва да увеличи продажбите си през Амазон, с цел да  запази диверсификацията на каналите си на продажба. Въпреки чудесното партньорство с екипа на Амазон-Алекса за Европа и съвместната им работа с европейски хотелски вериги по изграждането на „умни стаи“, Шелли предпочита да запази по-нисък дял на Амазон в реализацията на продуктите си и разработва алтернативни канали на продажба, като Screwfix - веригата от над 800 магазина и онлайн търговец в UK и местен екип на терен в Полша. Мениджмънта потвърди, че и тази година продажбите през второто полугодие ще нараснат с над 40%, което се случва за поредна година и въпреки удържането на продажбите през Амазон.

По данни на Nordnet – втория по големина брокер в Швеция,  над 1 000 техни клиенти към м.Август вече притежават акции на българската Shelly group SE(търгувана на Xetra)....

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 17:59 от kokopapa

# 691
FiBank отскоро имат секция "Инвестиции" в мобилното си приложение и понеже така и така имах някакви пари там, опитах с няколко ETF-a. Любопитно ми е дали някой друг го ползва. Изборът откъм акции и ETF е сравнително ограничен, особено европейски такива, но най-познатите и популярни са налице, така че има с какво да поиграе човек. В началото се набутах малко с 1-2 покупки в USD, защото не съобразих, че не ползват директно EUR/USD, а банката си има курс купува/продава с 4-5% марж, така че внимателно. Вариант е сметка в USD и да търгувате през нея. Иначе всичко друго изглежда наред, опростява доста нещата с трансфери на средства, избор на брокери, данъци и т.н...За навлизане в тематиката особено ми допадна канала на Tom Crosshill, който е насочен специално към европейските инвеститори:
https://www.youtube.com/@thetomcrosshill

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 20:13 от bobby_me

# 692
@bobby_me - какви са таксите?

# 693
@bobby_me - какви са таксите?
10лв. за Европа / 5лв. за Щатите
Тук има повече инфо: https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/bankirane/distancionno-ban … ticii-v-my-fibank

# 694
Kokopapa как се купува на БФБ?

# 695
Kokopapa как се купува на БФБ?

Както на всеки регулиран пазар - сключвате договор с лицензиран инвестиционен посредник, надзираван от съответната финансова комисия. В БГ най- големите са Карол, Елана, БенчМарк, Еврофинанс, Капман, СИС - за първите четири съм сигурен че може да се регистрирате изцяло онлайн, а при фалит както навсякъде в ЕС - фонд за защита на инвеститорите ви покрива ако сте държал до 40к кеш в посредника.

А понеже Шелли се търгува и на немската борса - нейни акции може да си купите и от международни брокери като ИБКР.

п.п. не работя за ИП, но признавам че имам интерес българския пазар да се развива и да подкрепяме нашите читави бизнеси, за да се променя средата ни на живот към по- добро и децата ни да намират смисъл да остават тук.

# 696
Още едно впечатление от "Инвестиции" на FiBank - вчера, заради националния празник и (не)работното време на банката, беше невъзможно да се търгува, въпреки, че щатската и немската борса бяха отворени. При дългосрочни инвестиции вероятно не е голям проблем, но да се има предвид..

# 697
Имам нужда от странично мнение: как е най- разумно да се поделят спестяванията в инвестиционно злато и евро - 50/50 или по-- голяма част в злато/ евро и какви съображения надделяват при решението? Моето виждане е, че 70% трябва на бъде в инвестиционно злато и 30% в евро, а според мъжа ми обратно. Мисля, че съм права, но кой знае.....

# 698
  • София
Ти си права. Стига да са дългосрочни спестявания. Че златото е много волатилно напоследък. Еврото е вързано за лева и ще се обезценява още.

# 699
Зависи за какви суми става дума.
За под 100 000 не мисля, че златото е за предпочитане.

# 700
Това са спестявания основно за здраве и доколко са дългосрочни не може да се каже. Под 100 хиляди са.

# 701
Ами точно щом са здраве не е удачно в злато.

Да кажа, че се възползвах от промоцията на Trading 212. Дадоха ми акции, по-точно частични акции за 111 лв. Simple Smile
А на племенника - за 22.
На случаен принцип ги дават.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 06:23 от DeVa®

# 702
  • ВАРНА
Продадох акции в евро в Трейдинг 212, доколкото видях, опцията да ги изтегля е пак по същата карта, от която съм внесла. Има ли такси ?
Как стои въпроса после в отчетността за данъците ?

# 703
Каквото и да изберете има шанс да загубите. Златото е много силно и може да има корекция. Или да няма. Инфлацията се поукроти и спестяванията в евро са много ликвидни, докато при златото има разлика между курсовете продава и купува и при запазване на цената пак ще изгубите малко. Но за вашите цели 70% злато ми се струва прекалено.

# 704
Какво представляват взаимните фондове, и при нискорисков взаимен фонд колко е голям риска да изгубиш парите ( сумата )?

Общи условия

Активация на акаунт