Студенти в Нидерландия - 22

• 54 783
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Нашата сага с невърнатия депозит от некоректната хазайка продължава. Не иска да й върне парите и това е. Последно като причина изтъква, че се е отрегистрирала по-късно от адреса, а в договора не виждам такова условие. Аз парите ги прежалих, ама студентката смята, че е изключително несправедливо. Още не е свикнала с неправдите в живота явно. Като й мине и последния изпит ще се свържем с адвокат. Дано не ми излезе по-скъпо от самия депозит само. Отделно по договор след изравняване на сметките трябваше да й върне някакви пари за годината, за които дори не смоменава нищо. Не знам какви са тия ужасни холандци - да крадат от студентите.

Това е наистина много неприятна ситуация, особено за момичето. Първото, което трябва да направите, е да изпратите на тази некоректна хазайка препоръчано писмо с обратна разписка, че си искате депозита. Това действа в повечето случаи. Ако не, се обръщате към Het Juridisch Loket.  Не съм сигурна и нямам време да проверявам, но някъде бях чела, че са безплатни. Другото, което се сещам е, че студентката, ако има AON застраховка, в нея влиза и ползването на правни услуги.
Има някаква базова застраховка, ще я питам точно каква беше. Наистина изтеглихме късата клечка с тази хазайка, а и сумата не е много малка. Дъщеря ми непрекъснато повтаря, че справедливостта трябва да възтържествува. Аз обаче знам, че за съжаление в живота не винаги е така. Ще видим. Мисля да пиша и до община Айндховен. Само да й мине утре изпитът.
stella1977, ние имахме различен казус, с работодател, но тогава сина ми каза, че ще се бори и успя. Свърза се с правната помощ от застраховката, направи консултация и понеже беше по заплетен случай те го насочиха към платен адвокат, но тъй като доходите са му под минимума е с намалена такса към адвоката, мисля че плати 120 евро. Само изпратиха писмо до бившата му работа и всичко си дойде на мястото, това е първа стъпка и след това, ако няма резултат се стига до дело. След месеци отиде да си види бившите колеги и се засякъл с шефове и юриста и всички го разпрегръщали и той шокиран ги е питал защо не са с лоши чуства, отговора бил - нарушени ти бяха правата, така трябва, да не се отказваш и да се бориш.

# 16
  • София
Здравейте отново,
Дъщеря ми не може да се оправи със застраховката. Тя работи от март до 10 юли , на 15ти се прибира в България, ще кара следващия семестър в друга държава и ще се върне в Холандия началото на февруари.
Когато сключваше застраховка, пита дали може да се спре юли и уж можеше, но сега й теглят за целия юли и доколкото разбира от чат бота не може да я спре.
Може ли някой да ни насочи какво трябва да направи?
Благодаря Ви предварително!

# 17
  • София
Стела,
От 2024г  към всяка община има гореща линия, на която можеш да се оплачеш от хазяина.
Ето сайт с повече инфо - има и брошура на български.
Редактирам: Нещо не мога да кача линк. Но сайтът е
rijksoverheid.nl
А ето част от брошурата

# 18
Стела,
От 2024г  към всяка община има гореща линия, на която можеш да се оплачеш от хазяина.
Ето сайт с повече инфо - има и брошура на български.
Редактирам: Нещо не мога да кача линк. Но сайтът е
rijksoverheid.nl
А ето част от брошурата

Много благодаря! Това ли е сайтът? Къде в него е брошурата на български?
https://www.rijksoverheid.nl/

# 19
  • София
Път към брошурата - не можех да сложа линк, но сега вече взе да се отваря и редактирам. Ето:
 https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/docu … n-woningzoekenden

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 15:25 от Sunny bunny

# 20
Здравейте, искам да попитам за Айндховен, ако живееш в апартамент картите за боклук waste card  с които се отварят подземните контейнери от общината ли се взимат ? Има ли специален цвят на чувалите за боклук  според вида . Зная че всичко се изхвърля разделно.

# 21
Здравейте момичета,Червенокоске благодаря за новата тема!
Моето момче намери квартира и сега започна да се пренася,няма много мебели,дребни етажерки ,няма да е голямо мъкненето.
Много неприятна ситуация,това с невръщането на депозита Стела,дано всичко се нареди.
Liubka , браво на твоето момче😀!
Аз си чакам момчето следващата седмица, нямам търпение! Още не са излязли резултатите от проектите ,чакаме ...да видим оценките тази седмица.

# 22
И аз да напомня за XIOR! През Август ще пуснат много стаи и студия - чисто ново строителство. Регистрирайте се в сайта им, за да получите известия като се отворят стаите.
За introduction week в Айндховен - и ние се чудим дали да ходи - хем му се иска, хем му се остава повечко в БГ, хем трябва да отиде по някое време до 25 Август да си вземе ключовете за стаята ...
Аз мисля, че е чудно преживяване това. Бих отишла без да се замисля, ако аз бях студентка.
Не знам с тези палатки, дали ако си имаш стая, трябва да си в палатка ... не че е лошо ...
Здравейте! Знаете ли дали това също важи и за други градове, например Лайден или Хага?

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 03:17 от edna_studentka

# 23
Мили мами, дали някой освобождава студио, в някой от следните градове Eindhoven/Helmond/Den Bosch/Breda/Tilburg ?
Отиваме на студенстки стаж, но трябва да е самостоятелна квартирата, за да има право на помощ.
Платихме по всевъзможни сайтове, но търсещите са много, а предложенията почти нула. Ако не намерим, ще трябва да откаже стажа и после, нямам идея какво...

# 24
Разполагаме с резервирана стая в The Social Hub City в Aмстердам.Намерихме друго настаняване и предстои да откажем това. Стаята е тип Standart single с наем 1570€,включващ всичко плюс ползване на колело и покрива цялата учебна година от 01.09.24 до 30.06.25.При  интерес ми пишете на лични. Благодаря на всички,които пишат тук,научих много,получих и помощ, надявам се и аз да мога да помогна.

# 25
Вижте в Плаза ню- https://plaza.newnewnew.space/

# 26
  • София
Мили мами, дали някой освобождава студио, в някой от следните градове Eindhoven/Helmond/Den Bosch/Breda/Tilburg ?
Отиваме на студенстки стаж, но трябва да е самостоятелна квартирата, за да има право на помощ.

За каква помощ става въпрос, за наем ли или нещо по Еразъм?
Иначе - klikvoorkamers.nl е сайт за Бреда и Тилбург, на който може с късмет да вземете квартира, включително с възможна помощ за наем.

# 27
  • Sofia
Здравейте!
И ние сме в търсене на квартира за Айндховен.
Нямаше късмет от лотариите на ТУ/Е.
Ще бъда благодарна за всякаква информацияи помощ.
Дъщеря ми има регистрации в някои от споменатите тук сайтове (от Unify, както и vestide, през който бяха за ТУ/Е томболи), кандидатства  за предложения, но няма резултат.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 19:10 от Невъзможна

# 28
  • Пловдив
Здравейте, търся информация относно студентски общежития T63 в Бреда - какви са цените и времето на договорите..
Дали има дечица, които живеят там?

https://www.t63.nl/

# 29
  • София
Миналата година им писахме, ето отговора:

Общи условия

Активация на акаунт