Студенти в Нидерландия - 22

• 54 782
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
О, далече съм чак от такава компетентност. И аз се уча в движение с вас и откривам постоянно нови неща. Важното да сме си полезни.

# 46
Правя си чек-лист за новия студент в Айндховен и го споделям с вас, за да ме коригирате:
1. Превод на дипломата на английски език от преводаческа агенция -мисля да изпратя снимки на дипломата на агенцията и те да ми върнат превода по пощата с техен печат за легализиран превод - дали е ОК така? С каката ползвахме Интеграл и там дадох доста пари за това + апостил (май така се казваше)
2. Многоезичен акт за раждане - от общината по междораждане - той трябва са да отиде. Не зна дали на мен ще го дадат.
3. Нотариално заверено пълномощно - тук ще ползвам коз от предишни публикации, благодаря за което!
4. Кредирна карта на мое има (на 19 годишни не издават) - Пощенска или ДСК? За МД издадохме в Пощенска и си я ползва още без проблем, докато си извади и Нидерландска, но нея я ползва за запата, DUO и т.н.
Нещо още сещате ли се?

# 47
  • София/Велико Търново
Мисля, че нотариално завереното копие трябва да се прикачи към превода и да има мокър печат от преводаческата агенция. Това ми е спомена от превода на едно нотариално заверено пълномощно преди време.

Чувам/виждам този многоезичен акт за раждане да се споменава тук, но така и не ми стана ясно за какво е необходим. Може би пропускам нещо ..

# 48
Мисля, че нотариално завереното копие трябва да се прикачи към превода и да има мокър печат от преводаческата агенция. Това ми е спомена от превода на едно нотариално заверено пълномощно преди време.

Чувам/виждам този многоезичен акт за раждане да се споменава тук, но така и не ми стана ясно за какво е необходим. Може би пропускам нещо ..

Многоезичният акт за раждане , трябва при регистрация в община за BSN  и понякога е нужен за издаване на  банкова сметка.
Допълвам КЪМ СПИСЪКА И ЕЗОК

# 49
  • София
Към списъка - може и застраховка тук, към SDI (студентът трябва да е тук, за да му се издаде - а не като замине).
https://www.sdi.bg/zastrahovki/travel/zashtiteni-pri-patuvane-v-chujbina/

Аз не съм правила там студентска, а с тази от SDI + ЕЗОК изкарахме първата година, докато не работи. Догодина планира да работи и ще си направи базова застраховка.

# 50
Добявям и електронен подпис -  може да не потрябва, но ако се наложи си е удобство.

# 51
  • Бургас
Момичета, стажът брои ли се за работа, може ли да се кандидатства за финансиране

# 52
  • София
За стажа имаше пояснения в предишни теми - ако е работил студентът 3 месеца преди започване на стажа, може да вземе финансиране от DUO и по време на стажа.
G..D.. обясняваше. Аз си водя записки Blush

# 53
Отложиха полета на дъщеря ми от Айндховен! Следващият на нормална цена е след седмица! Много съм нещастна! Дайте съвет, моля ви!

Преполагам вече сте решили проблема с прибирането .
Да напомня ,че има право на обезщетение при отложен / отменен / закъснял полет над 3 часа .
Обезщетенията са в зависимост от километрите  на полета .
На нас за полет от София до Мадрид ,закъснял с повече от 3 часа ни изплатиха по 300Е ( 400Е обезщетение -25% комисионна за компанията с която кандидатсвахме за обезщетение )

# 54
  • столицата
Да си извадят ПИК на НАП. С него има дистанционен достъп до доста услуги.
Аз лично накарах МД да си изкара и задграничен паспорт за всеки случай ако стане нещо с личната карта.

# 55
Отложиха полета на дъщеря ми от Айндховен! Следващият на нормална цена е след седмица! Много съм нещастна! Дайте съвет, моля ви!

Да напомня ,че има право на обезщетение при отложен / отменен / закъснял полет над 3 часа .
На нас за полет от София до Мадрид ,закъснял с повече от 3 часа ни изплатиха по 300Е ( 400Е обезщетение -25% комисионна за компанията с която кандидатсвахме за обезщетение )
Това важи ли и за лоу кост компаниите? Може ли линк към фирмата подала докумвнтите?

# 56
За стажа имаше пояснения в предишни теми - ако е работил студентът 3 месеца преди започване на стажа, може да вземе финансиране от DUO и по време на стажа.
G..D.. обясняваше. Аз си водя записки Blush

Taka беше при синът ми, да, пребори се с много трудности, работИ по време на стажа в уикендите за да си изработи нещастните 56 часа..горе долу до нова година беше това, после му изплатиха ДУО със задна дата. Може да има промени, питайте обезателно. През цялото време синът ми беше в комуникация с един младеж от ДУО,  беше голяма драма докато се разберат, че им трябва бележка за нашите доходи не от работодател, а от НАП -  искаха да е от дружество с конкретен булдстат, оказа се този на НАП. Така че, от там вадете бележките за трудови възнаграждения две години назад.
Пак да помоля - чуете ли нещо за стая или стайчЕ ( девойкат е финна и жертвоготовна),  моля ви, пишете ми.
Успешно прибиране на всички. Моите летят на девети с късния полет от Айндховен. Не искам и да си помислям за вариант на отложен полет...

# 57

Да, решихме го срещу двойна сума за билет след 2 дни с Уиз, тя е тъжна, аз още повече. Нямаше търпение да се прибере у дома. Върнаха парите за отменения полет. Предложиха и да лети след 1 седмица за същата сума, но нямаше да издържи там толкова време без да прави нищо.
Каза, че е попълнила някаква форма за обезщетение в сайта на Раян, но не съм сигурна дали това е достатъчно.
Много гадна ситуация, много, не пожелавам на никого! Disappointed RelievedDisappointed RelievedDisappointed Relieved

# 58
  • София
И днес има някакъв проблем с полетите. Вече има обявено 40 минутно закъснение на полета на Wizz, който трябваше да излети в 14,10. Следете си съобщенията, който трябва да лети днес...

# 59
Пожелавам всичко да е наред днес с полетите!

Общи условия

Активация на акаунт