Студенти в Нидерландия - 22

• 55 772
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • София
180 е ок. Миналата година през август синът ми си взе за 126 с Райън, но вече цените са нагоре. Сега доста се организират и по рано, взели са билети и мисля, че цените ще растат, едва ли ще паднат под 180 от Айндховен през най- търсените дати, освен примерно нещо в последния момент, но кой ще рискува.
Иначе студентските на Bulgarian air са посвършили за най-желаните дни около Коледа и началото на януари, но с икономична класа, без екстри със смяна на дати и багаж около 650, да. Поне на мен не ми дава опция да избера като Червенокоска Economy Youth за тези дати. Но за студентите в Айндховен не знам колко е удобно през Амстердам.
Забравих да кажа, че за Айндховен става дума и до Амстердам е леко усложнено.

# 316
  • София
Здравейте! Пиша, за да споделя опит за търсене на квартира. Оказа се, че този сайт се справя доста добре: https://rentbird.nl/
С абонамент е, плаща се мисля 20 евро. Търси по сайтове за недвижими имоти и изпраща мейли когато е публикувана нова обява. С негова помощ дъщеря ми успя бързо да реагира на доста обяви и беше поканена на няколко огледа. Понякога се налага да се направи платена регистрация и в сайта, от който в публикувана обявата, за да се отиде на оглед. Не зная дали е за територията на цяла Нидерландия, нашият опит е за Утрехт и околностите.
Успех на търсещите!

# 317
Сега сина ми получи одобрение за грантовете за периода април - септември 2024, като основният грант за периода април - август 24 е на една стойност -466 евро , а от септември 24 е на по-ниска стойност - 302 евро, защото отпада допълнителната надбавка, стимулираща покупателната способност на гражданите.

Basisbeurs
Periode Bedrag per maand Vorm
april t/m augustus 2024 € 466,69 prestatiebeurs
september 2024 € 302,39 prestatiebeurs
Aanvullende beurs
Periode Bedrag per maand Vorm
april t/m september 2024 € 457,60 (max. € 457,60) prestatiebeurs

# 318
  • София
Да, така е, Kepeva. И при дъщеря ми е така basic grant намалява от септември, но пак е добре, че го има. Допреди година беше само допълнителният.

И аз днес купих "коледен" билет с БГ еър. Гледах ги преди месец и имаше youth тарифа за 21ви декември към БГ, но се замотах нещо и сега са свършили. Взех за 22ри. Здраве да е, на 21-ви ще ни пазарува подаръците от там 😛. Като не се сеща да ме ориентира...
Добре, че ме подсещате тук.

За адресните регистрации. Сигурна съм, че имаше вратичка, че някой, който има адресна регистрация може да декларира, че ще получава кореспонденцията на друго лице и се задължава да му я предава. Това беше специално за Амстердам съм го чела по повод на това, че има хора, които живеят в мобилни домове/каравани, на лодки, старчески домове и затвори. Все места, където е вероятно да нямаш право на адресна регистрация. Така и bsn може да се извади без адресна регистрация.
Ако проверя назад в темите, ще го намеря, пускала съм линк. Не съм сигурна дали важи за гостуващи някъде, но защо не.... още повече, че този някой има вече bsn.

# 319
Peruanka, заедно ще са нашите на 22ри. Но моята изрично си поиска на тази дата.
И аз имам спомен, че може временно да се даде адрес на друг човек, но ми се върти дали декларацията не трябваше да е от собственика?

# 320
  • София
А знаете ли кога излиза информация коя група е студента в TU/e, защото съм намислила да му взема билети за един 4тък, официално в програмата им пише, че този ден е неучебен и има Momentum, но в неговата програма този ден освен Momentum в червено е нанесена и лекция на групи 11-12. Не може да разбере още той в коя група е, а има потребител, влиза в системата, вижда си курсовете, но за точно този предмет още няма записано в коя група е.

# 321
  • София
Сойка, това са групи, в които се записват те или групи по проекти, по които сами си съставят екипите.
Моето така два квартила беше се нагласил, че да има 1 свободен ден в седмицата , но в третия квартил не беше догледал нещата и ходеше за по една лекция на ден.
Не помня обаче дали първия квартил не ги бяха разпределили служебно....

# 322
  • София
Сойка, това са групи, в които се записват те или групи по проекти, по които сами си съставят екипите.
Моето така два квартила беше се нагласил, че да има 1 свободен ден в седмицата , но в третия квартил не беше догледал нещата и ходеше за по една лекция на ден.
Не помня обаче дали първия квартил не ги бяха разпределили служебно....

Той ще е 1ви квартил сега и си мислех, че е като при нас едно време, групата е административно определена.
Благодаря!

# 323
  • в гората
Здравейте, имам един въпрос свързан с регистрациите. Понеже времето напредва, а все още не сме намерили квартира, но евентуално ни се предлага една без регистрация. Временно ако се наеме такава, проблем ли е и до какви спънки ще доведе това? Благодаря!

# 324
Не може да се регистрира в общината, да получи BSN и следващите от това неща - банкова сметка, работа и др. Много деца има без регистрация от всякакви националности.
G..D.., провери за процедурата "postal address" (случайно ми попадна за община Амстердам, но предполагам е идентично и за другите). Мисля това ще свърши работа като за момента. Разрешение може да се даде от регистриран на адреса. Не е постоянно решение, но вероятно е някакво.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 17:14 от chervenokoska_2

# 325
Сърдечно блгодаря, Червеокоска, това наистина е вариант. Предавам веднага. Дано не я питат защо не го е направила преди два месеца когато се е отписала от стария си адрес в Леуварден... Освен да поддържа теорията че се е прибрала и сега се връща за академичната година...

# 326
  • София
Здравейте, имам един въпрос свързан с регистрациите. Понеже времето напредва, а все още не сме намерили квартира, но евентуално ни се предлага една без регистрация. Временно ако се наеме такава, проблем ли е и до какви спънки ще доведе това? Благодаря!
До 4 месеца е позволено да се пребивава без регистрация. Може за начало да вземете квартирата, но после ще трябва да продължи студентът с търсенето на място.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 19:24 от Sunny bunny

# 327
Здравейте! Много се радвам, че попаднах на тази тема.В затруднение сме.Синът ни ще учи в Бреда, ще пътува с групов полет на 21.08, а скоро разбрах е, че ключ за стаята си в общежитие ще получи на 26.08.( фатално недоглеждане от негова страна) Търсихме в airbnb, но са останали твърде скъпи предложения, и то с местене на два дни.Молбата мие, ако някой предложи на момчето ми подслон срещу съответно заплащане.

# 328
Здравейте! Много се радвам, че попаднах на тази тема.В затруднение сме.Синът ни ще учи в Бреда, ще пътува с групов полет на 21.08, а скоро разбрах е, че ключ за стаята си в общежитие ще получи на 26.08.( фатално недоглеждане от негова страна) Търсихме в airbnb, но са останали твърде скъпи предложения, и то с местене на два дни.Молбата мие, ако някой предложи на момчето ми подслон срещу съответно заплащане.

Премиер клас хотел е супер бюджетен, проверете за свободни стаи.

# 329

Премиер клас хотел е супер бюджетен, проверете за свободни стаи.
Благодаря! Видях, че има една свободна стая и ще се възползвам.

Общи условия

Активация на акаунт