Студенти в Нидерландия - 22

• 55 721
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • столицата
Нещо интересно, което видях споделено от съфорумка в друга група - от следващата учебна година медицината в Грьонинген минава само на холандски и приемът ще бъде на лотариен принцип:

Много ме учудва това. Как на лотариен принцип?

Сойка, аз може да съм малко по-различна, но си признавам, че не съм ревала и не ми се реве. Детето ми много целенасочено знаеше какво иска, само си кандидатства, издържа си изпита. Придружихме го за настаняването за 3 дни, купихме чиниите и си тръгнахме. Като знам, че сбъдва желанието си и ми казва, че се чувства добре/вече втора година е/, съм спокойна. Виждам, че е много по-самостоятелна и справяща се вече с житейските трудности спрямо нейните приятели, които учат в Бг и живеят при родителите си.
Това не означава, че вижда бъдещето си там. Казва, че и в Бг се чувства добре, и в чужбина. Когато дойде времето и завърши, ще реши.
Сега може да си говорите и виждате през интернет, когато пожелаете. Разстоянията също са по-лесно преодолими.
Трудното е само, когато се разболеят и ти проверяваш по телефона как е температурата, но и това минава.
Всичко ще е наред. Порастват децата и отлитат, а ние трябва да им се радваме, че имат смелостта да излязат от комфорта си и да преследват целите си.
И като съвет - при моето много помогна в началната адаптация това, че започна да се занимава по-активно със спорт. Така хем си ангажиран и нямаш време за носталгия, хем разпускаш от уроците, хем създаваш нови познанства. Моето тръгна на фитнес, имаха си  в общежитието. Така че дори и нямаше финансови разходи.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 14:56 от galimar

# 361
  • София
Ще се реве яко, ясно е.
С всички сили ще се боря да не рева много на тръгване от там. Няма да се получи, знам си, реването ми е гарантирано.
Купувай от сега билет за октомври да отидеш на гости. Аз така направих миналата година - за 69 евро отиване и връщане. Не че спря да ми е мъчно, но мисълта за скорошната среща много ми помогна.

# 362
galimar, нямам идея, очаква се да публикуват подробности и ще пусна.
Иначе и аз не съм от плачещите. Знам, че там й е добре (като изключим лошото време), справя се, самостоятелна е, прави си плановете и ги следва. Въобще нямам от какво да се оплача, освен че понякога не ми отговаря на писанията с дни Triumph
Чакам я другата седмица да си дойде да събере малко слънце. След това ще я завърти вихрушката, защото отзивите за магистратурата й са, че си тежичка. Ще трябва да отиде да си вземе и дипломата (не е официална церемонията, даже е сведена до просто един подпис и още не знам дали ще ходя) - въобще очаква я сериозно натоварване. За момента опознава Амстердам и си почива. Много си харесва съквартирантките - поне това уцели.
А аз се развличам с плетене (не ми смейте) на чанти и разни аксесоари. Даже бизнес подхващам, да видим докъде ще го докарам. Та който има възможност - сега е момента да се захванете с ново/старо хоби.

# 363
  • столицата
galimar, ========. Въобще нямам от какво да се оплача, освен че понякога не ми отговаря на писанията с дни Triumph
Говори ми, говори. Изтръпвам като ми звънне по средата на деня. Значи има проблем. През останалото време си е добре и хич и не се сеща да звънне.

Аз съм решила да почвам немски от септември. Но и това с  плетенето звучи супер успокояващо. Пък и щом бизнес захващаш, още по-добре.

# 364
  • София
galimar, нямам идея, очаква се да публикуват подробности и ще пусна.
Иначе и аз не съм от плачещите. Знам, че там й е добре (като изключим лошото време), справя се, самостоятелна е, прави си плановете и ги следва. Въобще нямам от какво да се оплача, освен че понякога не ми отговаря на писанията с дни Triumph
Чакам я другата седмица да си дойде да събере малко слънце. След това ще я завърти вихрушката, защото отзивите за магистратурата й са, че си тежичка. Ще трябва да отиде да си вземе и дипломата (не е официална церемонията, даже е сведена до просто един подпис и още не знам дали ще ходя) - въобще очаква я сериозно натоварване. За момента опознава Амстердам и си почива. Много си харесва съквартирантките - поне това уцели.
А аз се развличам с плетене (не ми смейте) на чанти и разни аксесоари. Даже бизнес подхващам, да видим докъде ще го докарам. Та който има възможност - сега е момента да се захванете с ново/старо хоби.
И аз съм намислила да се зария с работа и да катеря с колелото, да плувам, за да не мисля.
Трудно е да мислиш, когато не ти стигат сили и въздух.
Иначе билети ще вземем и за него, и за нас, няма да стои до Коледа, но все пак 19 години сме си били пред очите почти ежедневно и ще е трудно за всички ни.

# 365
До някое време държах яко и аз. Даже се радвах за изборите им - различни, техни си. Бях много въодушевена.  Ама с годините.... дистанцията става все по голяма. Синът  ми започна седма година в Нидерландия. И  не, не се свиква...аз поне не успявам засега. Господ да ги пази, това е най важното - здрави и щастливи да са.

# 366
Аз един път поддадох на летището, но то защото той беше омърлушен и тъжен, не защото се прибира, други бяха причините.Това лято два месеца е с нас, не работи, само си почива, това не му се е случвало от 10 клас, дори дойде за 4 дни с нас на море. От 01.09. ще работи за университета като асистент. Още няма среда в Хага, приятелите му си останаха в Амстердам, но редовно се вижда с тях, не е далеч.

# 367
Здравейте мами на студенти,

И аз съм в положение - търсене на квартира, но за мен проблема е, че студентите ми са двама. От 3 месеца търсиме апартамент или къща в Еншеде за 2ма студенти, но все удряме на камък. Ако някой знае или е чувал за коректни брокери моля да пише.

Благодаря предварително!
Ако не откриете в Еншеде и проявявяте интерес за квартира в Гронау, мога да ви дам координати на нашата хазайка.Тя има доста къщи и стаи под наем.

# 368
Здравейте,
Надявам се,че.и този път ще има хора,които да ми помогнат със съвети.
Синът ми започва на 27 Август.Той ще е първа година в Saxion Unv. и ги викат за няколко ориентационни дни.Имаме договор за наем,дори платих вече августовският.Какво трябва да се направи като отиде той там.Някаква регистрация в общината? Той ще учи в Еншеде,но ще пътува и живее в Гронау-Германия.Предполагам там трябва да се регистрира адресно?
Второто ми питане е за здравната застраховка.Дали да направим в България или там?

# 369
chervenokoska_2, да покажеш плетените аксесоари, обожавам. ❤️

Моето ще бъде втора година в Айндховен. Първата завърши успешно само един изпит взе от втори път. Имаме нова квартира за 2 години, ще пътува края на август да си оправи къщата и да се подготви за новата учебна година. Иначе все си я тегли към БГ. Честно казано се надявах да и хареса в чужбина, да се запознае с чужденци, да си намери чужбинско гадже, но уви...не сме от тези. Все си мрънка за климата в НЛ, не одобрява много и хигиената им, ама и все с българи дружи....за добро или зло. На мен НЛ много ми хареса, а така се притеснявах, като замина. Тя е на мнение, че я харесвам, като турист, за живот било различно. Сигурно, но....дори ми харесва това, че всичко можеш да организираш по електронен път, тя пък го намира за тромаво.
Положителното е, че много си харесва ученето и университета. Това много я крепи. Ще видим....има време.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 22:39 от ranimi

# 370
Бихте ли препоръчали консултантска агенция, която да помогне за кандидатстване за магистратура? Моята дъщеря е много объркана за кандидатстването и смята, че агенцията може да бъде от полза.
Също така не разбирам защо University of Amsterdam е по-напред в класациите от ТУ Айндховен? Нали двете ТУ-та са едни от най-добрите в компютърните науки в Нидерландия?
И последно вярно ли е, че ако кандидатства извън нейния университет пак трябва да държи езиков изпит за сертификат?

# 371
Здравейте,

Майка съм на бъдещ студент в ТУ в Айндховен. Ударихме на сериозен камък в търсенето на квартира, а времето тече изключително бързо. От постовете рабирам, че бихме могли да останем в Холандия до 4 месеца без регистрация. Исках да ви попитам има ли възможност да се регистрира на друг адрес или всичко зависи от сключения договор за наем? Изключително сме притеснени и не знам дали да тръгваме при това положение. Моят син отивам сам без да познава никого, който е приет там и ще се радвам на контакт, за да са спокойни, че не са сами и имат приятел, на който да разчитат. Благодаря Ви!

# 372
  • София
Има едно студио за Айндховен на този сайт:
  https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living … -31-817-eindhoven
Малко е скъпо, но при липса на друга възможност, пак си е опция.
Ако ви се отваря възможност за квартира без адрес, също е опция - и на място студентът да продължи с търсенето.
Наскоро прочетох, че има и възможност да се регистрираш на адреса на общината за няколко месеца - проучете я, не знам подробности.
А в краен случай, не искам да давам съвет в тази посока, но нали знаете, че се и продават на черно адреси? Там трябва да сте наясно с риска, че на адреса изпращат BSN, банкова карта, скенер от банката за влизане в банкирането, писмо за данъци и т.н.

# 373
Sunny bunny, много благодаря! Веднага ще проуча опцията с общината. Оказа се истинско предизвикателство! Ще продължим с търсенето със сигурност! Още веднъж благодаря за всички съвети и насоки!

# 374
Des и моят син отива в Айндховен и ние търсим квартири, ако искате пишете на лични да обменим контакт

Общи условия

Активация на акаунт