Студенти в Нидерландия - 22

• 55 762
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Някой беше споделил преди време примерен текст за пълномощно .
Виж на тази страница, от тема 21, пост 598 https://www.bg-mamma.com/?topic=1648375.585

# 346
Абонирайте се за известия на техния сайт. Уведомяват коректно в деня, в който публикуват. Въпреки това, просто проверявайте ежедневно, има списък на градовете на xior booking с всички стаи към дадения момент. Детето е в новата сграда в Айндховен и твърди, че няма начин всички стаи да са готови през август, така че и после явно ще пускат.

# 347
  • в гората
Абонирах се, благодаря. А въпросът с кодовете как седи - предполагам само определени университети ги раздават или? И още един въпрос - вярно ли е, че човек може да се регистрира и на друг адрес (т.е, че не е задължително да е на този адрес, на който живее?).

# 348
  • София
Във фейса има една брокерка - може да следите в групата й за квартири или да се свържете с нея да ви търси. Някой питаше за Хага - имаше апартамент с 2 спални за международни студенти.
Ето я:
https://www.facebook.com/groups/1149629661822979/?ref=share

За адреса - не считам за уместно да е регистрацията на друг адрес, различен от местоживеенето. Имайте предвид, че на този адрес изпращат на хартия BSN, после банковата карта, скенера от банката и т.н.

# 349
Здравейте мами на студенти,

И аз съм в положение - търсене на квартира, но за мен проблема е, че студентите ми са двама. От 3 месеца търсиме апартамент или къща в Еншеде за 2ма студенти, но все удряме на камък. Ако някой знае или е чувал за коректни брокери моля да пише.

Благодаря предварително!

# 350
  • София
Има студио за двама в Еншеде на този сайт:
https://housinganywhere.com/s/Enschede--Netherlands .
Има и много единични стаи, ако не намерите да са на едно място.

# 351
Както съм коментирала преди - щерката заминава на ексчейндж в Малта. Намерихме брокерка - българка там, която намери квартира, отговаряща на изискванията ни. Договорът е подписан, а квартирата е платена, благодарение на сънародничката ни. Виртуално й благодаря.
Просто за инфо, ако на нечие дете предстои ексчейндж там, ще дам контакт. Успех на всички.

# 352
  • София
Здравейте, някой да пътува с кола за Нидерландия след 01.09? Имам един проектор за Делфт ( кашонче 40*50*20 приблизително). Щерката може да го вземе от всеки град в близост. Не ми се праща по куриер, че могат да го потрошат, а сме затрили ф-рата за застраховка. Ще почерпя или ще си платя за услугата. След 05.09 е възможно взимане и от района на Тилбург, Бреда, Айндховен.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 21:33 от bibi

# 353
Нещо интересно, което видях споделено от съфорумка в друга група - от следващата учебна година медицината в Грьонинген минава само на холандски и приемът ще бъде на лотариен принцип:

Нямаме споделено за дете по тази програма, но все пак.Предполагам с това започват малко по малко промените.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 11:33 от chervenokoska_2

# 354
  • София
Идва времето децата да потеглят. Хем ми е вълнуващо, хем се разплаквам без причина и му е ужасно тъжно.
Дайте съвет как се справяте в тези първи дни.

# 355
  • София
Сойка, бързо минава времето, ей го къде е Коледа. Ще се чувате често, с видеоконферентна връзка, там ще е буквално в българска среда, толкова много промени им предстоят и най-вече израстването в този нов свят чрез справянето самостоятелно, мисли за това! А може да си направиш една разходка средата на есента, с някои евтини билети  и така ще се прекъсне времето, в която няма да се виждате само до два месеца, което нищо не е Smile. И аз така мисля, ей го от края на август до декември е близо!

Червенокоска, имало ли е медицина на английски там изобщо? Струва ми се, че тази специалност на доста места е на местния на държавата език, да видим дали тази практика с връщането само към холандски ще премине и към други, типични с английския език специалности. А това с лотарийния принцип ми е много чудно, не е ли по добре с изпит все пак?

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 12:03 от bora

# 356
Идва времето децата да потеглят. Хем ми е вълнуващо, хем се разплаквам без причина и му е ужасно тъжно.
Дайте съвет как се справяте в тези първи дни.
Аз не се справям четвърта година, както в първите, така и в следващите ги дни, и също приемам съвети, но за мен предстои времето, в което моето ще си дойде за лятна почивка и трепетно го очаквам. Не се научих да го изпращам с усмивка, а много се стараех. Но съм щастлива, че той се справя и е добре. Ей така, с приемане - на едното и другото, си живея! Всичко ще е наред!

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 13:43 от Kepeva

# 357
Като се замисля, че е имало време, в което е нямало смартфони и видеочатове и ми олеква за кратко.
Представяте ли си - заминава ти детето и не знаеш нищо докато не дойде писмо....ако изобщо дойде. Какви са били тези майки направо не знам, желязо не, ами направо стоманобетон...само те си знаят какво им е било. Та в този ред на мисли ние сме добре. Kissing HeartHug

# 358
Не е имало толкова деца учещи в други държави тогава. Но и едно да е имало.. драма си е. Аз изпратих преди два дни малкия за Германия... чак ме е срам да си призная колко рев изревах. Гушнах големия и ревах, ревах... изревах си душата. Неделя си отиват големите за Нидерландия. Сякаш нещо ме е стиснало за гушата.
Нашето момиче намери стая за настаняване. Това поне добре, че синът ми е започнал да апликира по нови студия, иска да сменя работата... доста ми е напрегнато. Уж много хубава специалност, уж много работа има... оказва се че не е точно така като почнеш да търсиш. А  не дава и дума да се издума за връщане. И така покъртително разказва за времето там, че се разплаквам като го слушам. Изобщо, ревливо ми е. Сякаш с годините овчия ентусиазъм ме напуска и в мен оства една тъга и въпроса - занапред все така ли ще е ?

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 14:21 от G..D..

# 359
  • София
Ще се реве яко, ясно е.
С всички сили ще се боря да не рева много на тръгване от там. Няма да се получи, знам си, реването ми е гарантирано.

Общи условия

Активация на акаунт