НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 89 261
  • 1 490
  •   2
Отговори
# 1 050
Аз пък чак сега разбрах, че в таблицата има и балове за допълнителния прием...Ама то трябва да се чете🙃

# 1 051
Изобщо не е  “тъпо измислено” в СУ. Тъпото е, че няма трето класиране.

# 1 052
Ами, ако сте на мястото на приет по второ, трето желание и с малък шанс за достигане до първо, защото СУ е “преценил”, че все пак сте приет по някое ваше желание - няма да разсъждавате така … И после друг с по-нисък от вашия бал да е приет в специалността ви първо желание: ето това е вече “тъпото”…

# 1 053
Затова не писах второ желание, за да не съм във Вашия пример, а и пак казвам - желанието е само едно, засега.
Почти винаги има деца с по-висок бал.
Аз говоря за бал от изпити, не от матура. А за по-ниския си бал моето дете може да се сърди само на себе си, а не на другите, че имали по- висок бал.
За протокола - и аз искам да има трето класиране, но понеже няма, ще пробваме с допълнителния прием, ако не отпадне и той.

# 1 054
Тези места на “допълнителен прием” се обявяват традиционно края на август, началото на септември.
Защо?
Защото когато класиранията приключат през юли, в този почти цял месец до август се случват доста неща.
От други уни звънят по телефоните (Стара Загора например звънят за освободени места медицина), съответно студентът се отписва от СУ и отива в другия ВУЗ.
Може да замине в чужбина през този един месец, много неща могат да се случат.
  Пример с дете на колежка - беше приета в Холандия. Лекциите и упражненията започваха доста рано през август. Момичето замина, седя 2 седмици и каза - не искам да уча тук, това място не е за мен. И се прибра в България.
СУ е единствения университет, който пуска такива места през септември. Тя да се е прибрала края на август. Пусна си документите и в края на септември беше записана вече в СУ по спомен Европеистика на АЕ.

# 1 055
Съжалявам за предизвиканата полемика. Беше въпрос, но съм  гледала декларация от предна година. Ако биха запазили съдържанието й, не би имало проблем. Там в т. 1 стои текст, "запазвам мястото си от първо класиране и желая да продължа със следващо" и 2. не запазвам мястото си, искам да продължа с класиранията". Това би дало възможност на класирани деца да се откажат от неподходящ пореден избор и да участват в разпределението на незаетите бройки на собствен риск да загубят всичко, защото не могат да знаят къде и какви бройки би имало.

# 1 056
  • София
марти, има ли промяна в профила на сина ти, след записването, отразява ли се някак?Синът ми се записа сутринта, но онлайн не вижда никаква промяна. За какво уверение в документите за записване говорите Thinking
Подадох заявление за участие на второ класиране за седмокласничката, ще видим дали ще й се получи. etomira да ни “повлече крак” Blush

# 1 057
  • sofia
В СУ решиха да махнат третото класиране, защото след второто стават мнооого малко размествания и е абсолютно безсмислено. За допълнителния прием обявяват незаети места, т.е. каквото остане.
В нежеланите специалности записваме повече студенти на допълнителен прием, отколкото на трето класиране.
Статусът записан ще се появи, когато приключи записването и данните се вкарат в системата.

# 1 058
  • София
vesi1, благодаря!

# 1 059
В СУ решиха да махнат третото класиране, защото след второто стават мнооого малко размествания и е абсолютно безсмислено. За допълнителния прием обявяват незаети места, т.е. каквото остане.
В нежеланите специалности записваме повече студенти на допълнителен прием, отколкото на трето класиране.
Статусът записан ще се появи, когато приключи записването и данните се вкарат в системата.

Абе, имаше си размествания за медицинските специалности. На трето класиране над 35 души бяха приети фармация една от годините, тъй като традиционно класиранията на СУ и МУ-София се разминават с по няколко дни, та като излезе в МУ, става едно отписване, записване..

# 1 060
Аз преди седмица се чудех над същия казус с недопускането на класирани студенти до свободния прием. Но целта явно е запълнени места...
Аз исках до помоля за малко помощ относно общежитията на СУ. Моят бъдещ японист ще подаде за общежитие като обявят сроковете, но се опитвам да науча какво значи "разпределяне на случаен принцип"? Не са ли поне по факултети? Не са ли по курсове? И това означава ли, че първокурсник от филологическия може да се озове с третокурсник правист? Искам да видя и кои са точно блоковете, за да преценим транспорта и други неща, но явно ще разполагаме с 10 дни преди началото за вземане на решение и реакция!
Ако някой е вървял по този път, моля да сподели. /Четох и миналогодишните теми, но там нямаше студенти от класически и нови филологии./
В Блоковете на СУ няма разпределение по факултети, защото някои (Стопански факултет например) имат в пъти по-малко студенти редовно обучение, държавна поръчка от други (като ФКНФ). Също така трудно би се направило и от гледна точка на това, че само студенти, които не са от София, имат право на общежитие. Една година може 40% от учащите във ФКНФ да са от София, а в друга - само 10%. И така деца с иначе хубав успех, приети в тежки специалности, няма да могат да се класират, ако входът за ФКНФ е с легова база за 200 студенти да кажем.
Логиката на настаняването е да се осигурят места за колкото се може повече хора, а не дали някой първи курс японист няма да се падне с третокурсник в “Право”.
След трайно наличие на свободни места се допускат местения, но след молба и “по уважителни причини” - неприятен съквартирант, нещо друго.

А къде се намират блоковете на СУ, можете да видите тук:
https://uni-campus.net/общежития/
Повечето са с придвижване от спирки около Зимния дворец или Детски ясли (можете да ги видите в Гугъл мапс), като има един блок (8-ми), който е направо в Дървеница (до ОМВ-то на кръстовището на бул. “Климент Охридски” и ул. “8-ми декември).
Надявам се, че съм била полезна. Успех!

# 1 061
  • В кошера...
dreamy123, благодаря!
Точно това исках да разбера. Дано имаме късмет тогава!

# 1 062
Хм, Дрийми, от една страна разбирам цялата тази логика, но от друга, аз като бях студентка, си бяхме точно по факултети разпределени и си знаехме кой къде е. Не вярвам структурата на студентите да се е  променила кой знае колко.
Естествено, ако има недостиг в общежитието на единия факултет, пращаха студентите в друг, но генерално си бяхме разделени.
Както и да е, де, не мисля, че има особено значение какво точно учи съквартиранта ти, важното е да попаднеш на човек, с когото да се разбирате.

# 1 063
Едно време нашия блок беше за исторически и химически факултет. Помня как като ми писне от задачи по време на сесия взимах случайна книжка от рафта на съквартирантката. Няма да забравя ужаса в очите и като ме свари, оказа се че съм избрала най-скучната, да за нея, ама на мен ми беше интересно.
После след ремонт и по две нови стаи на етаж настаниха и от ФМИ.

# 1 064
Навремето в Технически университет не бяхме разпределени по факултети, а който където се падне. Даже се учуди, че в СУ има такава опция.

Общи условия

Активация на акаунт