НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 88 662
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 1 425
Ха! Много еретична мисъл ми светна, докато ви чета: да вземем една темичка да си спретнем за майки на учащи юристи. Къде на шега, къде не толкова...
Понеже аз ходих да записвам девойката, че тя се е отдала на барманството, трябваше в заявлението да посоча две избираеми дисциплини измежду две тройки такива. Странни неща имаше, аз помня само едно - академично писане🙄. Прегледах и програмата за първи курс - наред с така познатите ОТП и ИДП (по мое време беше ИБДП), има неща като "Език и право", "Език и стил", "Международни отношения".
Доста са се променили нещата.

# 1 426
  • София
…, А в специалност право е особена мода сред преподавателите да си чуят точно тяхното мнение /което обикновено нито е много по-различно от това на утвърдените авторитети в правото, нито по-оригинално, но си държат на своите думи./
По този повод разказвам на сина как, когато аз следвах, с двама приятели се редувахме кой ще присъства и пише задължително, за да сме сигурни, че имаме всички лекции от “първа линия”. Младежът поразмисли и реши, че за него такъв вариант е невъзможен. Не можел да си позволи да “дъни” приятели заради собствения си мързел Confused

# 1 427
  • Sofia
Аз във втори курс започнах работа на пълен работен ден, като ходех за важни лекции и упражнения. Голямо тичане беше и гимнастики да се снабдя с лекции/материали. Имах няколко страхотни колеги, на които можех да разчитам.

Sanaka, а твоята юристка докъде стигна? Нея малко я изпуснах, нали е голяма вече Grin

Снощи се прибра късно и ми връчи уверение, дипляна какво следва и дипломата. В тази дипляна пише, че трябва да изберат една избираема. Дали на място е посочвал и нещо друго, ще разбера днес. Разбрали сме се да не се бъркам много. Академичното писане едва ли е на английски Thinking

# 1 428
Ани, ти все едно започна ново … 🤣?

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 08:06 от saffron

# 1 429
Служебно ни сдобиха с диктофони. Предстои да внедрят софтуер, благодарение на който записан говор ще се трансформира в текст (понятно с грешки, които ще се коригират). Разпитвах нашите компютърни специалисти доколко това може да се използва извън строго служебните цели (за запис на лекции). Не могло, защото била въведена за разпознаване професионална лексика. Но имало безплатни програми, вършещи същото. Ролята на диктофон може да изпълнява телефон. Хайде да обединим усилия и да подпомогнем първокурсниците. Аз съм на "ви" с техниката.

# 1 430
Само да вмъкна, че ако ще се прави запис, то следва да бъде обявено предварително и да има съгласието на лектора.

# 1 431
При 100-ина човека в залата и небрежно отворена чанта нищо няма да се види. Ама това е разбойническо мислене, де.

# 1 432
  • София
Моят има намерение да ходи на лекции с лаптоп, но аз не съм много сигурна, че това е удачен вариант, защото от тракането на клавишите ще смущава седящите около него. Казах му, да разучи дали това е добра идея и след това да я прилага. За писане на ръка, пише бързо, но грозно и предполагам, че след това не може да си разчете написаното. Решил е (дано и в бъдеще да е така) да не пропуска лекции, независимо от часа на провеждането им.
Не е по темата, но след два месеца чакане най - накрая вчера си получи албума. Направен е по невероятен начин и си заслужава всеки лев, който дадохме. Много ми хареса, че на последните две страници има снимки и на останалите паралелки от абитурентският им бал.

# 1 433
  • София

Sanaka, а твоята юристка докъде стигна? Нея малко я изпуснах, нали е голяма вече Grin
Моята юристка завърши. Simple Smile

# 1 434
  • столицата
Моето дете учи задачно право и почти всички пишат  на лекциите директно на лаптопи. И аз се чудех за шума, но явно вече така е нормално. Дори единици били тези, които пишат на ръка. Не знам как е при редовното.

# 1 435
Доколкото съм чувала от настоящи студенти ( вече втори курс), повечето изпити са писмени. Аз бях много учудена, но поне първи курс, първи семестър е било така в СУ. Така че трябва да тренират и писане на ръка.
В съдебната зала много често, въпреки все чудесата на техниката и водене на съвсем официален протокол, съдиите също си водят записки, записват си най - същественото. Да не говорим за страните, които трябва да слушат противната страна, свидетели, експерти и да си водят записки, за да реагират на момента.
Не пренебрегвайте тези иначе прости умения.

Но наистина, не е зле да има една отделна тема родители на студенти юристи, защото все пак тази е наборна и има много други специалности.

Иначе, радвам се на интереса към тази наука, имаше период на заглъхване или поне така ми се струва.

# 1 436
  • София
Не съм съгласна.... на мен ми е интересно да чета за юристи... и за архитекти.... и за инженери... и за лекари..... или накратко казано - за другите специалности.

# 1 437
  • В средата на времето
...а пък и ако започне отделяне в теми по специалности, тази тема ще умре.

# 1 438
  • София, в момента в любимото ми село Железница
и аз така не съм съгласна пък ... искам да си чета за всички наши деца. Къде ще ви преследвам по темите, ако се отцепите.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 11:23 от ninanb

# 1 439
И на мен ми е интересно, ето че ме посетихте за албума. Изобщо дали ще видим и ние такъв се питам

Общи условия

Активация на акаунт