НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 89 243
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Sofia
Всичко се случва  - издържан предварителен изпит в СУ, но не взета 1 матура. Съответно, няма диплома и не може да участва в което и да е класиране преди септември. Реална ситуация, макар и не много често срещана.

Лично съм била свидетел на такъв случай - младеж беше на поправка на професионалното ДЗИ и чакаше дипломата, за да подаде за доп.прием в СУ. Какви специалности остават тогава? На мен ми се струва, че той каза Английска филология, а аз му преподавах и му бях оставила 4 (доста слабичък беше) - 2022г. Все си мисля, че се разпределят нбякакви нежелани специалности, където са останали незаети места.

# 1 036
  • София
Безумно го написах, но един вид държавата ще дотира два пъти обучението й в първи курс - допустимо ли е?
Щом не е завършила и няма диплома няма да има проблем.

# 1 037
Чета, че Ви дават бланки с факултетния номер. Моят само са го накарали да го снима и това е. Дори не го е попълнил в документите си. Казали,че няма нужда.
Да, така е за ФМИ.

# 1 038

Безумно го написах, но един вид държавата ще дотира два пъти обучението й в първи курс - допустимо ли е?
Щом не е завършила и няма диплома няма да има проблем.
Много благодаря!

# 1 039
На тази страница се съдържа линк с местата за допълнителен прием през 2023 г. за СУ, хем е имало трето класиране:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … ka_kampaniya_2023

Значи тази година ще има повече места, защото второто е окончателно.
Ако не си приет на първо и второ класиране, защо да си със "съмнителен бал"? Кандидатствала съм примерно само 2 неща, а не 50, не са ме приели, защото конкуренцията е голяма, нямало е трето класиране, съмнителна ли съм или с нисък бал? Да, недостатъчен е балът.

# 1 040
  • София
Не трябваше да споменавате за допълнителен прием. Сега ми влезе мухата, че ако има места за Българска филология мога да запиша още едно висше на стари години.

Имам си записана мома французойка. Много е щастлива. Аз приключих със седми клас!!!!!!!! Боже, колко е хубав животът!!!!

# 1 041
Според мен проблемът с допълнителния прием е следният - деца, на които не им е стигнал балът за прием в желана специалност и са се записали по второ, трето и т.н. желание, нямат право да участват. А пък реално някой, който има доста по-нисък бал от техния, може са бъде класиран на допълнителния прием. Поправете ме, ако греша, но ми се струва нечестно (ако правилно съм разбрала).

# 1 042
  • В кошера...
Аз преди седмица се чудех над същия казус с недопускането на класирани студенти до свободния прием. Но целта явно е запълнени места...
Аз исках до помоля за малко помощ относно общежитията на СУ. Моят бъдещ японист ще подаде за общежитие като обявят сроковете, но се опитвам да науча какво значи "разпределяне на случаен принцип"? Не са ли поне по факултети? Не са ли по курсове? И това означава ли, че първокурсник от филологическия може да се озове с третокурсник правист? Искам да видя и кои са точно блоковете, за да преценим транспорта и други неща, но явно ще разполагаме с 10 дни преди началото за вземане на решение и реакция!
Ако някой е вървял по този път, моля да сподели. /Четох и миналогодишните теми, но там нямаше студенти от класически и нови филологии./

# 1 043
Според мен проблемът с допълнителния прием е следният - деца, на които не им е стигнал балът за прием в желана специалност и са се записали по второ, трето и т.н. желание, нямат право да участват. А пък реално някой, който има доста по-нисък бал от техния, може са бъде класиран на допълнителния прием. Поправете ме, ако греша, но ми се струва нечестно (ако правилно съм разбрала).
Не е точно така. Защо да съм с по-нисък бал от техния, моят може даже да е по-висок от техния, но да съм искала само 1 специалност, да съм имала само едно единствено желание, но да не ми е стигнал балът. Реално ще се освободят повече места след второ, според мен. Риск печели, риск губи.
А нежеланите от мен специалности - за трето и четвърто място, мога да ги запиша на допълнителния прием, ако изобщо се стигне до там.

# 1 044
  • у дома...
По тази логика, защо да не могат да кандидатстват деца, на които на първо и второ класиране не са им стигнали баловете за желаната специалност, а дете с по-нисък от техния бал влиза на допълнителен прием?

# 1 045
Ама те са имали повече от една желана специалност, нали така? Приети са и се записват за някоя от желаните. А аз съм имала само една. В това е разликата. И стига с това "по-нисък бал", може да не е по-нисък.
Ако я приемат дъщеря ми, ще споделя за бала, обещавам!

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 21:01 от Rosita

# 1 046
Не е задължително балът да е по-нисък,  но е възможно, което не е редно.
А пък на допълнителния прием ако е по-висок балът, то тогава специалността не е била желана. Ако е била желана, значи балът не е достигнал...
Освен това се преразпределят и местата за жени-мъже. Ако няма достатъчно момичета записани например, техните места се пускат като свободни на допълнителния прием, а е възможно да има момчета с по-висок бал, на които не е достигнало малко, за да влязат. Изобщо, не е домислено според мен.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 21:27 от gacaweb

# 1 047
Тъпа е логиката на СУ; МОН по-добре са го измислили за 7мокласната епопея. Лошото е, че някои не са отчели разликите и, записвайки и по-нежелани специалности, си режат шанса за първото желание, което отпада автоматично. Затова казваме, че после на трето се влиза с по-нисък бал. Моля се за едно форумско дете да успее да пребори системата! От друга страна, приятелче на сина ми не е приет никъде -писали са и по-нискобалови специалности и по тая схема има по-големи шансове на трето.

# 1 048
  • София
Не знам дали има по-големи шансове. Ако погледнете минималните балове от допълнителния прием в първи пост, при него баловете за доста търсени специалности са по-високи от тези на редовния прием - напр. право и медицина.

# 1 049
Ама той не се бори за търсена специалност, аз затова си мисля, че за него все ще има шансове на трето…

Общи условия

Активация на акаунт