НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 89 267
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 1 185
Ако искат да работят нещо почасово или в почивните дни за изкарване на пари. Но да не е за сметка на лекции и упражнения. Да, днес може отвсякъде да се набави информация, но друго е да слушаш лекции, спорове, да свикнеш с терминология.
Аз също препоръчвам по възможност от втори курс нататък да се намери работа в кантора pro bono дори, колкото да се свикне, да се видят нещата "в движение".
Сега, не че не може да станеш сервитьор, да пропускаш лекции и пак да вземеш диплома един ден, но е грешка.

Но ученето не е трудно, не е непосилно, увлекателно е. Иначе, има и винаги е имало разни не знам как да ги нарека, които се гаврят със студентите и трудно ги пускат на изпит на някоя и друга "велика дисциплина", но това винаги е било "щрих от пейзажа".

# 1 186
За ЮФ т.н. " малки или големи секири" са традиция. В годините се сменят специалностите, по които се вихрят " секири", но неизменно има по някой/ и, който на изпит иска да бъдат повторени думите му, противоречи на тези от учебник, написан от корифей в областта, и безсмислено къса нервите на децата. Феноменът на малкия човек с власт, която го прави в очите му значителен. Затова трябва да се посещават занятията. Но, ако изборът е осъзнат, както е казала и Светкавичка, тези екземпляри остават закачката при срещите на колеги в годините: "а помниш ли едикойси, който на юнска ( сесия) пусна петима и провали лятото на останалите".

# 1 187
ЮЗУ Неофит Рилски, факултетът нов, специалността “право” тъкмо прохожда, преподавателите - основно от СУ, в чудо се виждат от “знанията” на студентите. Не помня изпита по какво беше, но цяла група излизат един по един с двойки. Предпоследният колега - с тройка. Изумени питаме как е станало това, а той: “ами останахме само двама и …. каза, че който стигне първи до катедрата, получава тройка.. и аз се метнах като тигър” 😄
Сега, с всички проучвания, дето ги правя, с всички съмнения, дето ги имам, все се налага да си припомням колко е важна всъщност личността на кандидатстващия/обучаващия се. Завърших право, платено обучение, от втората година и задочна форма, защото работех. В ЮЗУ. Пълна отличничка, но реших да си чакам гаджето да излезе от казармата и да работя като сервитьорка, майка ми в отчаянието си ме завлече в Благоевград на някакъв тест, който издържах и така… Баща ми ме галеше по главата, все едно е квадратна и двамата се смеехме “трета година, задочно, платено” 😄 Смешка беше от някакво сатирично предаване…
Не искам да звуча самонадеяно и грозно, но годините стаж ми позволяват да го кажа, по знания не отстъпвах и не отстъпвам на колегите, завършили СУ. Обичах да чета, да уча, специалността се оказа “моята”, не “останах под пари”, че имам проблем с компромисите 😄, но може да се каже, че се реализирах.. добре. Тоест мястото и обкръжението са важни, но в комбинация с личните качества на студента.
Затова и оставям моят син да се оправя сам оттук нататък. Оценката му на матурата по БЕЛ позволяваше да е вече приет във всяка хуманитарна специалност, вкл. “право” в СУ. Без уроци и без да учи много в клас. Ноооо.. той се тръшка да учи математика, та с четворка в дипломата и 4,50 на изпита чакаме -найсто класиране и допълнителни приеми..записахме го в ТУ, София, ИСИИ (изкуствения интелект😄), прохождаща дисциплина, новатор като майка си .. Куртулисвам се вече. Всичко е неговите ръце.
Бон шанс и Бон кураж на студентите и майките им! 😄
п.с. Ако има друго изкуствено интелектче в темата - може да си другаруваме с майката. 😄

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 09:27 от Шантарам

# 1 188
  • София
Шантарам ще видиш, че ще успее младежът.🍀🍀🍀
 Много харесвам млади хора, които следват мечтите си.
Моят младеж 5 години говори за ТУ, ходи на курсовете по математика в ТУ, приеха го на първо класиране първо желание Информатика и софт.науки и накрая ШОК за нас записа в СУ - Информационни системи... дупе да му е яко с математиката там...
Успех и много късмет  на всички чакащи 2-ро класиране в СУ.

# 1 189
V_M, много мило, благодаря! И синът се тръшка за СУ.. Именно за “информационни системи”, платено обучение, има някакъв минимален шанс 😄
При подаването на декларацията за второ класиране едно наперено същество от женски пол разправяше “тук сме само.. (стилни ли каза, не помня, щото подивях 😂, разбирай готини), там са платеното, те са тъпи и не могат да влязат държавна поръчка” и се хили… как се удържах и аз не знам 😄😄 щях да се метна като тигрица 😄
Та смятам, че математиката ще му е много, децата от неговия клас, дето са привети, са все с оценка “отличен”, тоест и средата ще е.... Ще видим.

# 1 190
Шантарам, стига вече с тази "среда"! Много често тези, приети държавна - готините , дишат прахта на платените.  Дъщеря ми беше от първия випуск платени в СУ. Беше първа в списъка , но не кандидатствахме за държавно на второ , защото таксата беше 100 лв и не си заслужаваше участието и чакането. Като видях ,че е приета веднага отидох и платих, записах я и приключихме с емоциите. Повечето от платената група се реализираха доста по-добре от държавните. Има доценти, д-ри на науките, даже и евродепутат. Yum

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 13:37 от Didia

# 1 191
  • София
Леле Шантарам, ако моят син беше там щеше да я нареди тази фукла. Той хич не обича този тип държание на хората.
Той е отличник и когато трябваше да го  награждават му беше много досадно, защото за него това не е нещо УАУ. "Просто се справя в училище какво толкова." Никога не е делил приятелите си.
... Шантарам може пък твоят и моят да станат състуденти в СУ. 😉

# 1 192
  • София
Шантарам, що се връзваш на тинейджърски провокации, които издават комплекси?

# 1 193
Ааааа… трогнахте ме!! Нещо сдавам багажа напоследък. Натрупаха се умора, нерви, очакване, жега, тъга (това ми е “малкото” дете, каката си тръгна вече по пътя), менопауза и прочие.. затова не реагирах, ама бях събрала сили да се зъбя, де, има живот още в мен 😄 Деца са още, аз на тяхна възраст и по-големи глупости съм дрънкала.. 😊
Поздрав!
Скрит текст:

# 1 194
  • Бу-у-урга-а-ас
Записвам се в темата на първокурсниците. Синът ми две години се подвизаваше във ФМИ - Анализ на данни, влезе на първо класиране. Не беше неговото. Въпреки че много хареса специалността и перспективите, математиката изобщо не му е в натурела. Огромна заслуга да се "насади на пачи яйца" е наша, защото цял живот сме му дуднали "математиката е в мъжките професии". И той целеустремено и искрено тръгна в тази посока. ФМИ не е хапка за всяка уста. Още преди първата сесия 30 % от курса отпадна. Справят се децата, кои са учили в математически гимназия. Нашият случай не беше такъв.
В резултат на стреса и усещането, че се проваля, отслабна с 10 килограма и беше на ръба на депресията. Реши да повтаря годината, за да си даде шанс. Подкрепихме го напълно. Втората година изработи своето и той стигна до извода, че това не е неговото. Кандидатства наново и вече е студент в първи курс по Логопедия. Ще си имам наследник и в професията.

# 1 195
ЛогопеТке, благодаря за споделянето! Куражлии сте и вие и детето, радвам се, че се е измъкнал от това, което го е тормозело! 🌸

# 1 196
Логопедке, от мъжката, в женската професия отидохте. Моето момиче пък е много добра по математика и като се втурнаха всичкото мъжища и женища да и обясняват как математиката не била за жени, че даже и откровен хайт и подигравки имаше, не знам как издържа да не се откаже.
 Та като чуя някой да казва кое е за жени, кое е за мъже направо лудвам. Баба ми едно време така ни подреждаше внуците, братчеда да е доктор, а аз като жена да съм станела медицинска сестра. Още тогава, на десет години бях, и теглих една дълга....

# 1 197
Доста груб коментар, само, че Лаго5ка съвсем нямаше предвид  мъжки и женски професии. По-скоро как родителите с неосъществените си амбиции могат да си объркат децата и да им загубят времето. С което съм напълно съгласна и имам подобни примери около мен

# 1 198
Доста груб коментар, само, че Лаго5ка съвсем нямаше предвид  мъжки и женски професии. По-скоро как родителите с неосъществените си амбиции могат да си объркат децата и да им загубят времето. С което съм напълно съгласна и имам подобни примери около мен

Правилен коментар.
Не само в тази тема, но и в други наборски теми чета “АЗ го записах”, “АЗ писах желания”, “накараХ го”. Детето няма дума, майката каквото е решила това е.
Или “АЗ реших да го запиша в УНСС”, ама ТО дали иска..

# 1 199
  • на изток от рая
Моят син чака второ класиране в СУ, но за всеки случай да попитам. Тези, които са приети платено обучение, могат ли да кандидатстват за общежитие?

Общи условия

Активация на акаунт