Варна или по-добър град за живеене от София

• 13 145
  • 251
  •   1
Отговори
# 210
  • Out of the Mix
Преди 2,3 седмици бях във Варна и не съм много обикалял, защото исках да съм с близките си.
Приятели от София бяха по същото време в района и към Дуранкулак, много ми хвалеха парка в Аспарухово и Галата, като цяло.
Със сигурност са се променили отпреди 15 + години и другият път като отида ще се разходя до Галата, да се кача малко по хълмчетата и да разгледам района. Аспарухово що годе го познавам и не ми е много интересен, но парка искам да го видя. Next time.
Бях на мюзикъла "Дух" в летния театър, хареса ми.

# 211
  • София /Абсурдистан
Аз съм в Младост и точно при нас никога не мият. Прахоляците са до небесата, цените на жилищата също.

# 212
Titina, не съм съгласна, а може би аз не съм се изразила правилно. Имам предвид, че морската градина, парк Аспарухово и парк Владиславово си трите са в периферията на града реално. Морската може да е до центъра, но това далеч не е географския център образно казано. Та в една големичка площ между тези райони зеленина почти няма. Говоря за място за разходки, парк, без коли - това не е футболното игрище, стадион, детската площадка или междублоковото пространство, има разлика.  Сравнявах със София и си държа, че спрямо там зеленина като паркова площ много липсва, добре ще поясня в някои райони, немалко.

# 213
  • Out of the Mix
Съгласен съм с Каприз.
Морската не е центъра, но се стига до него през нея, пеша, с колело.
6 км. мисля, че е Морската, и 3 пъти по-малка от Западния парк. Горе-долу като Борисовата да е, малко по голяма.
Наистина няма много зеленина, много е изсичано и презастроявано.
Така де, нали говорим и сравняваме София и Варна.

Лейди, в Младост 2 бях 2 г. с едно гадже, та много добре знам какво правят и какво не.
Малинов локалното срещу Хита го спукваха от миене, само ми мърляха и пръскаха колата.
Миеха по всяко време, и през деня и вечерта към 22.00 ч.
Единственият + на това място беше, че метрото на Балан е отсреща, нищо друго.
Това за хората без коли и децата, учениците. Но всеки вече е с кола, някои с по 2.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 22:45 от Revoker

# 214
Варна е красив град който умишлено  занемариха - политически. Бат Бойко каза преди десетилетие, че ще ни остави провинция....
Истината е че се презастрои целия град и се напълни с "горди собственици на апартамент във Варна" от околните градчета. С риск да ме нападнете ама от там идва и провинциалния манталитет.
Харесвам си града, атмосферата която има, но това е само  на центъра и Морската, както и комплексите. Там където са туристите и младежите.

# 215
Проста аритметика
Борисова градина (1895г.) 3,02 кв км
Запасен парк (1957г.) 2,16 кв км
Морска градина (1881г.) 820 дка
И трите парка са изградени в покрайнините на градовете. За съжаление Варна няма как са се разраства около Морската градина, защото е ограничена от морето.

# 216
  • Out of the Mix
Западният парк има и дива част и се стига до било, от което се вижда Иваняне и магистрала Струма. Много е готино да се качиш горе.
Тези цифри сигурно са за основните алеи само. Но е най-голям.

Харесвам ги иначе и двете и ходя редовно, най-много там.
Южният не ми харесва, претъпкан и комерсиален.
В Северния в Надежда/Връбница не съм ходил.

# 217
Варна е красив град който умишлено  занемариха - политически. Бат Бойко каза преди десетилетие, че ще ни остави провинция....
Истината е че се презастрои целия град и се напълни с "горди собственици на апартамент във Варна" от околните градчета. С риск да ме нападнете ама от там идва и провинциалния манталитет.
Харесвам си града, атмосферата която има, но това е само  на центъра и Морската, както и комплексите. Там където са туристите и младежите.
А тези на центъра от къде дойдоха?? Не са ли пак придошли от някъде.
Аз съм отраснал баш на центъра, в началото на века около 80-90% от всички хора които живееха наоколо продадоха и се изнесоха.
Останаха не повече от 10% от статиите живущи там, та толкова за центъра.
Нито преди, нито сега е имало паркове във Варна, като се махне морската. Къде е имало и вече няма?
А да ходя го Галата на разходка трябва да съм луд.
Не съм съгласен как в София образованието е по-добро. Да има 4-5 елитни гимназии, във Варна 1-2, но има и едната е в топ 4-7 на България винаги.
Висше Морско няма друго у нас, та не е да има разлика, процентно е еднакво за мен.

# 218
Наскоро познати ми се оплакаха, че след години чакане за ясла детето е прието в детска градина на... 40 минути с кола от дома в София. За същото време във Варна ще се стигне до друг окръг.
Живяла съм в София като студентка и това бяха хубави, безгрижно години. Но не бих могла завинаги да живея на друго място, освен във Варна. Само че няма такова нещо "кое е по-хубаво", защото хубавото за едни не представлява никаква екстра за други.
Морската градина ви се видяла малка. Хайде, тръгнете на разходка от Южния плаж до Бризовете, да видим колко точно е малка. И едва ли има човек чак толкова свободно време, за издръжливост дори не говорим.
Синът ми заедно с приятели ходи по разни баири около града(Галата, Аладжа манастир, дори до Кранево и Добрич са стигали) през горски пътеки с велосипеди. Днес стана в 5 часа, за да успее и ще се върне вечерта. Който иска природа и забавления, намира ги.
Театърът ни не е много добър, те и софийските вече са на това ниво, сравнявам със студентските години. Но бях изключително приятно изненадана от две гостувания на Старозагорския театър, много висока класа.
Живея в (сравнително) голям град, но от години работата ми е на 15 минути пеш(а преди беше на 6-7 минути). Детската градина, а след това две основни училища на детето, личният ми лекар, козметичка, фризьорка, зъболекар са на максимум 15 минути пеш. Е, гимназията на сина ми, а сега университетът са на 30 ми с автобус, но това вече е негов избор, аз също съм учила в края на града и то в години с по лош транспорт.

Относно забавленията вероятно в София са повече. Но като гледам как масово от София си прекарват тук(в бг мама) времето, ми е ясно колко се забавляват с различните възможности. Не че аз падам по долу, ама при някои присъствието буквално граничи с патология и очевидно не търсят точно информация, а начин на прекарване на свободното време. И предимно това са потребители от София.

И въпреки това-за различните хора е много, много различно "по доброто". Огромни разлики има в един и същ град да живееш и работиш "тук" и да живееш и работиш "там", дори "тук" и "там" да са на два, три километра в диаметър разлика, може да са съвсем различни светове.

Така че не е важно кой град е принципно по-добър, а на конкретния човек какво му е нужно и какво-извън вниманието.

# 219
Оставам с впечатлението, че за София и Варна пишат предимно хора, които не познават двата града.
В София най-големият парк е Борисовата градина.
Във Варна паркът в Аспарухово съществува още преди ние с вас да се родим, ако съдя по средната възраст на форума, а и преди родителите ни да се родят.

Интересувайте се малко повече от историята на града, в който живеете.

Grinning Оставям един мой любим пътепис от Иван Вазов за Варна и морската градина - https://www.gradvarna.com/vazov.htm

# 220
Светкавица, винаги се появяваш в точното време и ........няма как да е по-добре казано.
Където и да отида за ден, два , седмица, бързам да се прибера. Излизам на терасата и като видя морето, чувствам се в къщи.

# 221
  • София
Защото това е вашият дом, момичета. За мен моята котва е Витоша. Не мога да живея без да я виждам. Тя ми е сякаш ориентирът.
Казах, че не обичам такива теми, в които се плюе по даден град. Тъпо, ограничено и абсолютно ненужно при положение, че всеки може да се мести свободно и да живее, където иска.

# 222
Аз пък тази закотвеност, обвързаност и принадлежност не я разбирам. При тези безкрайни хоризонти да се огранича до Варна или София, мне.

# 223
  • София
И това го има.

# 224
  • Out of the Mix
Аз пък тази закотвеност, обвързаност и принадлежност не я разбирам. При тези безкрайни хоризонти да се огранича до Варна или София, мне.
Съгласен съм, но нещата опират до възможности и условия.
Ако си си изградил всичко на едно място и ти е комфортно, трудно ще смениш, ако не е за нещо наистина много по-добро.
Не всеки е склонен отново да минава по пътя на премествания, финансови галимации, майстори, ремонти и т.н.

Другото граничи с авантюризъм. Wink

Общи условия

Активация на акаунт