Професия учител - 19

• 45 695
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Тези български училища към МОН ли са били? Ако да - те са си редовен педагогически стаж.
Да, към МОН са, но от МОН ми отговориха, че “  в българските неделни училища не се придобива учителски стаж.”
Според мен даже ще е по-добре за тях. Учител с реален стаж, а ще ти плащат заплата като за без стаж.

# 166
Мисля, че работещите в чужбина (съботно-неделните училища) са на гаждански договор, а не с трудов. Работят с децата един ден в седмицата, дефакто няколко часа. Затова не се счита за стаж.

# 167
  • София
Здравейте,  с магистратура по изобразително, каква допълнителна специалност може да се изкара? Вече имам СДК по Технологии и предприемачество.
По едно време се замислих за магистратура по История, но след това ще ми трябва и педагогическа правоспособност, и става едно дълго и протяжно учене и писане на дипломни, не намирам особен смисъл.
СДК "Учител по история" съм виждала в Търновския университет и е онлайн. Има и в Софийския , и в ЮЗУ.

За останалите университети не знам, но от Софийския ми казаха, че с моето образование директно сдк не може. Нужен е исторически профил.

Това кога е било? Макар и да имам исторически профил зад гърба си, то в СДК групата имаше много филолози, географи, философи и др. шарени специалности.
Питайте в НБУ - там и без това е по-добре за СДК сравнявайки моите преживявания от СУ с тези на колеги завършили там. Таксата е същата +/- 100 лева.
Не препоръчвам СУ за СДК по история. Основният проблем е, че лекциите се застъпват. Ще трябва да избирате в коя да влезете и кои други две да пропуснете, защото програмата е обвързана със задочниците по история, a не е индивидуална за СДК-то. Единственият плюс е, че може да разпределите изпитите в по-дълъг срок, но всичко останало е минус. Ако работите ще трябва да вземете отпуск септември и в края на февруари/март, защото лекциите са през делничните дни от 8:00 до 18:00.

Мое лично мнение - ако имате втора специалност, по която може да преподавате, кандидатствайте първо с нея, а после с история. За съжаление последната дисциплина е вече изцяло формална и се разпределя за запълване на норматив. В моето училище географи и философи преподават историята, за да запълнят норматив. Аз успях да си намеря работа по втората специалност.

# 168
Здравейте,
Някой знае ли какъв курс и къде трябва да се изкара за медицинска сестра в ясла?
Видях ,че има курс за Първа долекарска помощ за деца до 8г.възраст, към БЧК и разни академии. И на двете места издават сертификат. Въпроса е кой ще приязнаят, има ли конкретика? Ще съм благодарна, ако някой знае нещо и го сподели.

# 169
От кога с курс се става мед. сестра?? Astonished

# 170
  • Бургас
Не става ясно, Вие медицинска сестра ли сте, която търси квалификация за ясла или въобще нямате медицинско образование?

# 171
Не, не съм с мецицинско образование, няма и мед.сестра да стана след курс, просто са започнали в яслите да вземат педагози с изкаран курс за долекарска помощ, защото няма достатъчно медицински сестри в яслите.
Благодаря все пак за отговора, ще потърся и информация и другаде.

# 172
  • Бургас
Предполагам, ако Ви харесат и вземат, ще Ви пратят от градината на такава квалификация. Така поне процедират с помощник - възпитателките, които също минават разни задължителни курсове.

# 173
  • София
Лунна соната, тази пролет звънях в историческия факултет на СУ и ми казаха, че не мога да запиша само квалификацията. Няма да се учудя ако информацията им се разминава.

# 174
Здравейте,
Някой знае ли какъв курс и къде трябва да се изкара за медицинска сестра в ясла?
Видях ,че има курс за Първа долекарска помощ за деца до 8г.възраст, към БЧК и разни академии. И на двете места издават сертификат. Въпроса е кой ще приязнаят, има ли конкретика? Ще съм благодарна, ако някой знае нещо и го сподели.
Няма такъв.Учи се в МУ висше образование. 😉

# 175
  • Добрич
Не съм запозната с обученията на педагози  на медицински сестри в ясла, но ясно е възможно.

Могат да се намерят и други публикации по темата.

# 176
  • София
Лунна соната, тази пролет звънях в историческия факултет на СУ и ми казаха, че не мога да запиша само квалификацията. Няма да се учудя ако информацията им се разминава.

Напълно е възможно. Редовно ми се е случвало да се разминава информацията във факултета. Традиция е. Smiley
Свържете се с Елена Ценкова по телефон/имейл. Тя отговаря като администратор за програмата и може да ви даде най-точен отговор. Пък може наистина с вашата специалност да има проблем, но да се повторя от предния пост - философи, географи и филолози бяха в групата ми. Не вярвам да са променили нещо през последните месеци, та:
телефон/имейл на Ценкова:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/i … et/administraciya

Мога да пратя програмата на лично, ако желаете. Ще видите, че неспециалисти са вписани във всички основни исторически дисциплини, на които трябва да присъстват и да се яват на изпит. Хорариумът за неспециалисти е еднакъв с този на студентите задочници, та може спокойно да кажат, че са излезли с историческо образование, а не само допълнителна случайна квалификация. 

Но все пак, ако имате желание, наистина препоръчвам да се провери в НБУ:
https://cpo.nbu.bg/bg/profesionalno-kvalifikacionni-programi/u-ch-itel-po

# 177
Искам да ви попитам обикновено колко време след срока за подаване на документите се обаждат на одобрените за интервю кандидати, т.е. колко време преглеждат документите и решават?

# 178
  • Sofia
Аз нямам много опит в търсенето на работа, но при мен до 2-3 дни след изтичането на срока. От някои места пък още преди него, просто периодично си викат кандидати според реда на подаването на кандидатурата.

# 179
  • София
Последно ходих на интервю в рамките на срока за подаване на документи.

Общи условия

Активация на акаунт