Професия учител - 19

• 46 246
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Аз с директен подход действам към такива. Имаме тази година нови деца в 5 клас, идващи от друго село, всички ромчета. Ами 3 момчета са ужасно палави. Не са научени дори да стоят цял час седнали.  Шумят, смеят се в очите на учителите, говорят на "ма' и "бе" с нас. Закъсняват всеки час и т.н.т. още в първия ми час като направиха подобни простотии и ги хванах с ръцете си, разтресоха ги леко и ги сложих до дъската, погледнах ги в очите и ги попитах "Така като ме гледате аз ли съм тартора тук или някой от вас" и се наредих до тях и попитах целия клас " кажете всички, кой според вас с по-силен, аз или те" и всички ококорени "вие госпожо". Знам, че е малко странно, но действа при мен. Всеки път като хвана дете с ръцете си и го гледам в очите и му задавам директни въпроси това дете след това е по-тихо от тревата. Миналата година един "левент" от 7ми клас посегна на колежка, беше нещо страшно този. При мен слушаше и мълчеше, защото го разтресоха така пред целия клас и го попитах на кое момиче се доказва, коя харесва и той мълча, но другите отговориха "харесва Гергана". Изправих Гергана пред него и попитах нея дали и харесва поведението и би ли му станала гадже. Тя обясни, че бил красив, но не харесвала побойници и не би му била гадже, защото пушел и се държал лошо. Еми въпросния се зачерви като домат и в моя час нямаше проблеми никакви. На 10 септември ми звъня, че са се преместили да живеят до морето и е записан там в училище и дори тренира някакъв модерен уличен спорт. Майка му като дойде да му взема дипломата през лятото ми сподели, че говорил само за мен и много му било мъчно. Нямам идея защо и как стана това.

Здравейте и благодаря за споделеното! Аз обаче нямам право да разтреса учениците. Удобно ли е да Ви пиша на лично за още съвети?

# 616
  • Бургас
Леле, това, ако стане в нашето училище и детето се оплаче /а и камери има/, колежката няма да си намери работа до края на живота си. Имате късмет, че работите с роми в случая, ама не му се предоверявайте...

# 617
  • Върху лъчите на Слънцето.
При нас не се попълва нищо...
И при нас! Картите не ги виждаме изобщо! Дори и да ги видим, нищо няма да се промени. Директорът решава според зависи...

# 618
  • при моите деца .....
Точки с разлика между 50 и 70 приемам...
Но при учители между 26 и 72 не....
Спирам да коментирам...
Последната дума (или наблюдаващ процеса на оценявяне) е на директора...
Първата година като бях в комисията се оказах със 64 точки, а предходната година имам 34....
Не съм променила стила си на работа, преподавам едни и същи  предмети...
Крайно субективно е при нас!
Само това твърдя!
И не искам да знам на другите точките...
Но искам справедливо оценявяне...

# 619
За жалост, понякога оценяването е субективно. При нас картата с критериите се променя всяка година. Интересно ми е дали това е честа практика и в други училища.

# 620
Картата с критериите се променя на ПС.
При нас се мрънка за някои критерии, но, когато дойде съвет, никой не предлага как да се променят и са си същите от години.

# 621
През 2025 г.  предстои атестиране за тези, които до сега не са били атестирани. Ако някой вече е минал през тази процедура, може ли да сподели? Пак ли директорът има решаваща роля?

# 622
  • при моите деца .....
Минали сме инспекниране...
Ами... директорът не знам дали има някаква дума, но сме ПГ, а посетиха само общообразователни предмети и 1 час теория...
За мен не е нормално....
Колегите в града от СУ в града прявиха "репетиция" на урока, а ние НЕ знаехме кога и къде ще влизат... та....
Иначе... час...
При мен след голяма междучасие, нямаме лавка... та 7- 8 пъти прекъсвеха часа влизащи ученици....

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 09:11 от * Боби *

# 623
  • Добрич
* Боби *, мисля че бъркаш атестирането с инспектирането.

Атестирането е в годината след инспектирането и директорът не участва в комисията. Освен това всеки член на комисията оценява индивидуално. Единствено техническият секретар вижда кой от кого с колко точки е оценен...
За атестирането се предава портфолиото. Не, че някой ги гледа...
А представителят от РУО, дето въобще не ни познава да ни оценява (по портфолио)....

Ако трябва да съм кратка: "и това ще мине"...

# 624
Леле, това, ако стане в нашето училище и детето се оплаче /а и камери има/, колежката няма да си намери работа до края на живота си. Имате късмет, че работите с роми в случая, ама не му се предоверявайте...
.
Не ми пука за нищо. Те носят в себе си метални боксове. Посягали са на колеги. Запалиха кошчетата в тоалетната, обръщат чинове. Видят ли мен обаче замръзват. Малките от началния етап от сега съм ги започнала със стоенето с вдигнати ръце и на пръсти. Няма да ми се качват на главата. Няма оправия с тях ако не им вземеш страха. Дори си говорят по-между си, че мен не ме е страх.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 07:24 от ЗЛОДЕИДА

# 625
  • Sofia
В ново училище съм от септември, преди него имам 4 г.стаж в друго училище. Подлежа ли на това атестиране за всички, което хихихи споменава? Да си знам, да си направя портфолиото.

# 626
Работя в ДГ.
Възложен ни е проект "Силен старт". Някой, който да работи по него? Ще съм благодарна, ако мога да питам някои неща на ЛС.

# 627
  • при моите деца .....
Вела, минали сме и инспектиране, и атестиране....
Сега ще прочета и корегирам... Ако не съм описала коректно.
При атестирането бях в комисията за оценяване на колегите.
Оценявах и директорката.
При инспектирането дойде екип и наблюдаваха часове, при мен биология 9 клас. "Нуклеинови киселини" 🤣

Благодаря... Видях и сгрешени букви та поправих, пиша от телефон и често натискам съседна буква.

# 628
  • European Union
Защо да няма разлика в точките на учителите? При мен точките варират с повече от 30. Най-много точки имах в годината, в която извеждах 12 клас и имах клуб с награди от няколко конкурса.

Най-голямата разлика между оценяването за ДТВ и атестирането е, че при атестирането нищо не се оценява с 0. Там минималната оценка е една точка, дори и за хората, които изобщо не се справят с нещо, т.е. преценено е, че всеки се справя поне за една точка. От друга страна получените точки не влияят на нищо (освен в редките случаи, когато учител има 3 ПКС и иска да стане старши учител), докато при ДТВ всяка точка си е пари.

АниК, май имаше нещо като поне половината период да е от училището, в което те атестират, но не съм сигурна как точно беше формулирано.

# 629
  • при моите деца .....
Кети В,
Знам, че има училища с големи разлики, които са ОБЕКТИВНИ...
Но  аз коментирах за училището, в което работя....
ПП. И с малкото точки бях, когато изведох 12 клас, с безкрайните бумаги и писане на лични картони на ръка....

Общи условия

Активация на акаунт