Бебе си държи главата само на лявата страна

• 2 154
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте синът ми е на 3 месеца и от някъде месец и половина си държи главата само на лявата страна. Ходихме при ортопед и ни казаха че не е здравословен проблем но въпреки това той отказва да си завърта главата на другата старна а може да го направи. Слагам му играчките от дясната страна но той въобще не им обръща внимание, като е буден му подпирам гръбчето на дясно и започва да се ядосва да крещи и реве и да се гъни но като мине малко време и се отказа и си застава на дясно но спра ли да го подпирам отново се обръща на лявата страна. Като го нося прав също главата седи на ляво и вече не знам как да го накарам да я завърта. Ако някоя от вас е имала подобен проблем ще се радвам да сподели опит 😊

# 1
  • Sofia
Поискайте направление от ЛЛ на детето за рехабилитатор.
Той ще Ви покаже какви упражнения да правите с бебето.

# 2
Потърсете второ мнение- от друг ортопед. Най- добре специалист, който работи с деца.
Проблемът се оправя с физиотерапия, но специфична и назначена от ортопед.
Това намирам в нета като обща информация
https://becutankidsvits.bg/news/tortikolis-usukan-vrat-ili-izkri … a-i-kak-se-lekuva

# 3
Имало е някаква ваксина, след която да сте забелязали тази промяна?

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 20:44 от Valerie R

# 4
  • Sofia
Имало е някаква ваксина, след която да се забелязали тази промяна?
Това е често срещано при кърмачетата. Едва ли има връзка с ваксините.
С рехабилитатор нещата се оправят. Има си упражнения за целта.

# 5
Ортопеда това ми каза че доста бебета си избират просто страна на която им е по удобно но педиатърката казва че може да му се изкриви вратлето. Влезе в болница като беше на месец и седя там 10 дена и там явно са го държали само на лявата страна щото от тогава е така. Може да я завърта защото докато спи си я върти без проблем но като е буден не иска.

# 6

Brin de muguet,
благодаря ви за написаното.
Прочетох, че често се среща при бебетата, а причините са неизвестни. Предполага се, че им е било тясно в утробата на майката.

Попитах майката за ваксини, защото знам за случай след езавалентна ваксина  при бебе на 2 месеца и половина точно такава невъзможност за обръщане на главичката надясно. А преди поставянето й не е имало този проблем.

# 7
  • Sofia
Попитах майката за ваксини, защото знам за случай след езавалентна ваксина  при бебе на 2 месеца и половина точно такава невъзможност за обръщане на главичката надясно. А преди поставянето й не е имало този проблем.
Аз доколкото разбрах тук не става въпрос за невъзможност, а за нежелание и предпочитание.

Ние имахме такъв проблем, но придобит след раждането и в лека форма. Където ходихме на рехабилитации, идваше след нас и още една майка с бебе със същия проблем, но по-изявен и по-рождение (именно заради позата и недостатъчното място в утробата).

Оправят се тия неща. Не се притеснявайте.

# 8
Попитах майката за ваксини, защото знам за случай след езавалентна ваксина  при бебе на 2 месеца и половина точно такава невъзможност за обръщане на главичката надясно. А преди поставянето й не е имало този проблем.
Аз доколкото разбрах тук не става въпрос за невъзможност, а за нежелание и предпочитание.

Ние имахме такъв проблем, но придобит след раждането и в лека форма. Където ходихме на рехабилитации, идваше след нас и още една майка с бебе със същия проблем, но по-изявен и по-рождение (именно заради позата и недостатъчното място в утробата).

Оправят се тия неща. Не се притеснявайте.

Да, нежелание и предпочитание, защото го боли.
Определено се оправя, но трябва да се действа веднага - колкото по-рано се започне, толкова по-бързо изчезва.
Затова намирам мнението на ортопеда за ... странно. По-добре майката да се обърне към ЛЛ или други специалисти.
Бебето, за което споменах - родителите не бяха насочени от педиатъра към ортопед или рехабилитатори, а към детски невропсихиатър. Той показа на майката какви точно упражнения да прави всеки ден на детенцето, след 1 месец пак го посетиха за контролен преглед и беше отшумяло напълно.

# 9
Задължително се консултирайте със специалист, може би ортопед, различен от първия посетен. Корекция се прави най-лесно, когато бебето е малко и в повечето случай малко масаж и упражнения вкъщи оправят нещата. Толкова малки бебета не могат да имат силно предпочитана страна без причина, възможно е при развиване на мускулите да е развило по-добре едната страна, за това трябва да се коригира.

Скрийте му гледката на страната, на която се върти. Ако е в кошара, просто сложете едноцветен чаршаф или одеало, за да му е скучно да се върти натам и да не вижда нищо.

# 10
Задължително се консултирайте със специалист, може би ортопед, различен от първия посетен. Корекция се прави най-лесно, когато бебето е малко и в повечето случай малко масаж и упражнения вкъщи оправят нещата. Толкова малки бебета не могат да имат силно предпочитана страна без причина, възможно е при развиване на мускулите да е развило по-добре едната страна, за това трябва да се коригира.

Скрийте му гледката на страната, на която се върти. Ако е в кошара, просто сложете едноцветен чаршаф или одеало, за да му е скучно да се върти натам и да не вижда нищо.
Да аз му подпирам гръбчето на страната на която искам да започне да се обръща и го прави но ако не е подпрян без значение какво вижда от другата страна завърта се отново. От вчера започна да си върти главата и на двете страни но го направи само два пъти, аз постоянно го стимулирам с играчки, седя на страната на която искам да се обръща, пускам музикални играчки светлинки и т.н.

# 11
  • София/Севлиево
И малкият беше така.Аз го въртях и на другата страна,а той все на ляво.Купих му една възглавничка и нещата се оправиха...

# 12
И малкият беше така.Аз го въртях и на другата страна,а той все на ляво.Купих му една възглавничка и нещата се оправиха...
каква възглавница 😊

# 13
И моят син си държеше главата само наляво. Ортопедът препоръча да го слагам винаги на другата страна. Педиатърът твърдеше, че ще му се изкриви главата. Въртях го, но не съм била крайно настоятелна. Слагах играчки само от другата страна. Към 4м започна много да се върти и се оправи. Не му е крива главата и може да я върти във всички посоки.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 17:43 от sweet_memory

# 14
Спокойно.
Моят син беше така до пети месец. Свекърва ми ме побърка, че нещо му има. Ходихме на лекар (физиотерапевт). Предписаха му физиотерапия (с уговорката, че нищо му няма, но малко масаж няма да му навреди). И наистина беше масажче, детето се кефеше на какичките, но главата не я въртеше... На 7 месеца от веднъж почна да я върти.

Общи условия

Активация на акаунт