СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 100
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
Първа смяна първи срок, втора смяна втори срок. От 7:30 до 19:10 са разположени всичките 7 блока, в които се намества програмата. Първа смята свършва най-късно до 14:05-10, а втората започва най-рано от 12:40. Имат по 3-4 /между 6 и 8 часа/ блока дневно. Не учат предмети на език, различен от български. АЕ е с РИЧЕ. Аз се сещам за четири деца, сменили града. Едното е със семейството си, а другите са на квартира или при роднина.   

# 346
  • София
В СМГ се учи математика и информатика, не език. Ако искате детето да научи език, не го записвате в математическа, а в езикова гимназия. Няма общежитие, няма стол, няма хубав салон за спортни дейности.

# 347
  • София
Има и деца от провинцията. Обикновено родителите им се преместват заедно с тях от града, в който досега са живели, приоритизирайки образованието на децата си. Знам за такива деца от Варна, Пловдив, Червен бряг и др.

# 348
Нашето училище е публикувало объркан файл с резултатите от олимпиадата по математика. Посочен е грешен клас (най-различен) на почти всички деца от нашия клас Laughing Все още не е оправен, въпреки че децата са казали.
Едит: променен е файлът, сега сме в друг грешен клас Laughing
Едит2: в третата редакция вече всичко е наред Simple SmileHands Thumbsup

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 17:51 от FreshBreeze

# 349
Здравейте,
моля да ми препоръчате учител по математика за индивидуални уроци за кандидатстване след 4-ти клас.

# 350
  • София
Темата малко позамря, та да я пораздвижим малко, ако Ви се пише.
Сегашните 11 и 12 клас, кога имаше яснота за профилите и учениците масово ли заявиха четири профила или беше на кантар за броя? Някакви настроения сред учениците за три профила вместо четири за след сегашния 10 клас се дочуват, мислите ли, че е вероятно да се стигне до такова решение? Досега винаги е имало четири профила от въвеждането на тази система и така повече възможности за избор. Любопитно ми е дали би се наложил друг модел, както в НПМГ с по малко профили - предполагам, че масовата крайна комбинация ще е математика, информатика, физика, което отговаря на профила на гимназията и дали това би бил по масовия избор сред учениците при анкетата за профили?  На мен лично, а и на дъщеря ми, ни се иска да остане с четири профила, за да може да се направят и други по разнообразни комбинации.

# 351
  • София
Малко е трики това с бройката на профилите. Дъщеря ми в 10.клас искаше профили Химия и Биология и гласува за общо четири. Но в последствие не се събра бройка за профил Биология (сегашния 12-и клас) и тя съжали, че не заложи на 3 профила, така щеше да е само Химия (Математика и Информатика по подразбиране), тъй като от другите нищо не й харесваше, но беше късно.
Досега винаги са били 4 профилите.
Хубавото е, че профилите се избират чак в 10. клас, т.е. когато поне малко са се ориентирали, а не още в 7-ми кл. Като добавям от факта и че дори сега в 12. клас доста хора не са ориентирани с какво ще продължат по-нататък или пък сменят вече избраното.
Това е основната разлика с НПМГ - там трябва още в 7-ми клас, когато кандитатстваш, да си избрал профилите си. Доколкото знам и не могат да се сменят.

# 352
Избират си третия в нпмг, но трябват 15 човека,  но казаха че от паралелката с информатика не могат да избират физика, а от физиката информатика, което е супер тъпо, тъй като трите предмета са си свързани.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 16:14 от Spensa

# 353
  • София
Frau В, комбинацията с 4 профила е подходяща точно за биология и химия, но уви пък не винаги биология се събира,  а химия винаги май, с какво допълни химията във Вашия случай? Трудни профили са. Иначе синът ми навремето избра физика за трети, беше при чудесен преподавател Хр.Пеев и четвъртият бил за почивка - английски език, иначе той си искаше три профила.

# 354
моят син комбинира химията с физика. Той искаше химия, но никога не е харесвал биологията. Насочил се е към инженерна химия, така че физиката му е доста полезна в това отношение.

# 355
  • София
Frau В, комбинацията с 4 профила е подходяща точно за биология и химия, но уви пък не винаги биология се събира,  а химия винаги май, с какво допълни химията във Вашия случай? Трудни профили са. Иначе синът ми навремето избра физика за трети, беше при чудесен преподавател Хр.Пеев и четвъртият бил за почивка - английски език, иначе той си искаше три профила.
Химия се събраха много заради г-н Толев преди. Поне моят син се записа химия и физика, химията беше заради Толев. Хич не е химик иначе. Сега не знам кои са преподавателите и дали са толкова харизматични.

# 356
От любопотство да попитам, понеже и преди се коментираше учителя по химия Толев, който напуснал. Дали става въпрос за този, който сега е в частото училище Изи (долу давам линк)? Ако да, има вероятност според мен в някакъв момент да преосмисли решението си Simple Smile Жената, която е директор и собственик, не е адекватна. Аз съвсем скоро лично се убедих в това. Иначе, училището като идея е много добре, но самата дама има проблем в отношенията с хората, който според мен е включително и с учителите от училището. Разбира се, възможно е и да не съм права...

Е тук имам предвид:
https://izzi.academy/the-team/

# 357
  • В офиса
Да, този Борис Толев.
Там така и не разбрах за причина за напускане.
Ако е бил директорът, сега нали има нов.....

Но аз предполагам, че работи и другаде, не само в Иззи.

# 358
Не че е невъзможно, но е твърде романтично да си представим че “напуснатите” учители при предходното ръководство имат желание да се завърнат.
Все пак всичко е в ръцете на новият директор. За съжаление поне засега нещата изглеждат в застой там. Поне по отношение на учителите не се вижда промяна откакто се смени управлението - ( онаследените калинки са се окопали и не мърдат и всичко си е “sans changement”), което е най- малкото тъжно, защото се влагаха много надежди. В такава среда трудно си представям блестящи нови попълнения в екипа, но надеждата умира последна..Sunglasses

# 359
  • София
От любопотство да попитам,
...........
Е тук имам предвид:
https://izzi.academy/the-team/
Има го на страницата и на едно друго училище Wink, което е държавно и което не вярвам да го изпусне скоро.

Напоследък  СМГ се превърна в "ковачница" за учителски кадри, които впоследствие се разпръскват на други места
Скрит текст:
- ПЧМГ, НПМГ, 1.АЕГ и т.н.
Жалко, но факт! Много учители се и пенсионираха около ковида. Но все още има и такива, които носят "СМГ духа" в училището, където влизат уникални деца, заслужаващи най-доброто.

А профилите се избират много често и заради самия учител, както и поради факта, че много техн. университети (чужди) искат матура или поне хорариум по физика. Децата, дори и да не са ориентирани при избора на профил, не искат да си затварят врати впоследствие, като липсата на изучаван предмет (в случая Физика) може да е пречка при кандидатстване или прием в даден университет.

Скрит текст:
P.S. Дъщеря ми допълни хуманитарно насочен 4-ти профил, който й е полезен за обща култура, водене на дебати, презентации и писане на текстове, в частност есета. Профилът е Философия, който не се неглижира в гимназията.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 10:53 от Frau B.

Общи условия

Активация на акаунт