СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 090
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
AlphaCentauri, дискусията отиде в грешна посока ми се чини. Обясниха  как седят нещата  особено Рони.
Моята част от първо лице.
МзВ е МНОГО трудно за децата на тази възраст и за времето за решаване затова и резултатите са такива и се влиза и с половината точки. Защо ? Ами например миналата година - само едно дете има решени всички 2-точкови задачи и десетина са решили по 4 от 5. Втората сложна задача като тип едва ли се учи в някой курс и въобще открих ,че подобна е давана само веднъж на олимпиада за 5 ти или 6 ти клас изисква собствено мислене и затова само 20-ина деца имат по 5+ точки и никой няма макс / предвид това кой е автора и обяснимо Simple Smile искал е да си подбере мислещи деца/. Само от тези 2 части отиваме на под 40 точки.... То са единици децата изкарали над 40 през годините....
Обаче това не е гаранция за нищо. Много деца от десетката в класирането след година са извън стотицата и обратно. Някой който е добър в 4 или 5 клас не означава нищо. Не е гаранция, че и по-нататък ще е добър състезател. Лесно може да се проследи кой как е бил през годините има инфо в нета.
Състезателна математика на топ ниво / примерно топ 100 не по-напред и как иначе само в СМГ има 164 деца + ПЧМГ, НПМГ, Варна, Бургас, Пловдив и страната децата с потенциал и условия са 400-500/ не се учи в училище пък било то и СМГ.
Приема в СМГ зависи според мен най-вече от желанието на детето. При някои има години курсове и подготовка и не успяват / кандидатите са над 1000 първоначално за 210 места заедно с НПМГ/ Ние ''успяхме'' лесно - за няколко месеца вкъщи / не е талант а желание за математика на детето/.
Понеже беше въпрос на желание за математика , а не за определено училище дълго се колебаехме какво да направим - СМГ, НПМГ, ПЧМГ или старото му квартално. ДЕТЕТО избра СМГ. От моя гледна точка старото му квартално , на 5 минути от дома / СМГ не ни е близо и отива много време в път/ и без учителски натиск за зубрене по други предмети, /което лимитира реално до 1 час на ден свободно време макс за готина математика /щеше да е най-добре .
Но това е положението средата в класа и целият випуск / познава се и с доста други деца от 5-тите класове/ е страхотна и неповторима.
Преподавателя по математика е изключителен във всеки аспект / отново състезателната математика идва от него само частично , няма нужното време и часове за целта/
Детето знае, че иска и след 7 ми клас в СМГ вече.... и е готов да зубри / нещо неприсъщо му/ дори по БЕЛ , за да успее да остане....
НПМГ поне до 7ми клас и ако е със сегашният учител е отличен избор, ПЧМГ освен 2-3 деца другите от 5 клас не са засега добри състезатели... , но там състезателите ги лимитират в школата , което води до по-качествена подготовка .
Добрите са избрали масово СМГ основно не знам дали е до таксата или друго.... за нас водещо беше желанието на детето и средата от съучениците.
Пиша генерално нещата , но както и други казаха малко избързвате и подценявате МзВ, а то е с най-голяма тежест Децата на тази възраст често правят необясними грешки / моето например беше преписало грешно отговор на една от двуточковите задачи от черновата, на друга объркало мерните единици / см дм/ и  други срам ме е да ги описвам и т.н 5+ точки отлетели без причина...
Тестовете вкъщи не са еднакви с реалното състезание...

# 391
Не знам защо, но покрай дискусията последните страници се сетих за онази майка на дете от НПМГ дето ги беше побъркала покрай сина си. Накрая даже политчески сканал стана, не помня от коя партия бяха звъняли на директора да го притискат. В основата на скандала имаше родителски амбиции и изхвърляне на килограм. Никое училище не заслужава такъв тип родители...

Но може и да е неуместен паралелът ми... просто само така да звучат постовете, навеждайки ме и мен в тази посока.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 21:24 от teg

# 392
МзВ е така измислено, че да не могат да се решат всички задачи. Иначе как ще се подредят, ако всички имат максимум точки?

# 393
Олимпийци е школата. Училищните си ги има, но сериозната подготовка е във външната школа.
Някак грешка в комуникацията ми се струва, че се получи. Алфа-та сякаш визира акцията СМГ/НПМГ за всяко дете.
Още едно от добрите характеристики на СМГ.  В последните три години в класа на детето ми има периоди, в които се обуават стажанти. Математици и физици.

# 394

Някак грешка в комуникацията ми се струва, че се получи. Алфа-та сякаш визира акцията СМГ/НПМГ за всяко дете.

Но от тази акция не искат ли още по лесни изпити за прием? По едно време във фейсбук групата, където се споделяхме информация относно приема, се появи един човек, забравих име вече, започна да бълва разни постове май точно в тази посока. Аз в началото пробвах да разбера идеята, но се отказах на втория пост. Дори си изключих новините от тази група, защото в един момент само той постваше и се загуби първоначалната идея на групата. Пълна окупация Simple Smile

# 395
Е, сега нали ще правят и нова математическа гимназия. Наличните не стигат за всички желаещи: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pravyat-nova-matematicheska-gimnaziya-v-sofiya

# 396
Аз понеже чета и някакви разумни идеи на математици, този шум не знам какво ще докара.

# 397
МзВ е така измислено, че да не могат да се решат всички задачи. Иначе как ще се подредят, ако всички имат максимум точки?
Така, де, не се очаква да се реши всичко, но това не прави задачите трудни.
Чувал съм, че дете е успявало да събере максимум, сигурно с годините чат-пат някое ще успява. Не че има значение.

И по въпроса за трудността - намирам около мен търкаляща се разпечатка на МзВ първи модул от 2024, т.е. последните. Задачи 18, 19 и 20 се решават с поглед, може и по-слаба година да е била заради предните ковиди. С оглед на всичките състезания до 5-ти клас включително, които съм гледал или анализирал, написаният от мен по-горе анализ си остава. Трудността на МзВ идва от формата, не задачите в него (с евентуални малки изключения). Всеки да го консумира и интерпретира както иска.

Споменах, че детето иска да ходи в СМГ, за да си развива математиката. Приписани ми бяха фрази и послания, които не са мои, че и заклеймен че съм такъв или онакъв, вкл. и амбициозен, а всъщност на няколко места по форума лично негодувам против родителите бутащи децата на автопилот. Някои пък се обидиха от числата 22-24, хем подтекст не е имало. Форумни особености и възпитание.

Благодарности на Galub за споделеното, и ще цитирам нещо от него/нея, което и аз разправям:
Цитат
Ние ''успяхме'' лесно - за няколко месеца вкъщи / не е талант а желание за математика на детето/

# 398
М да, не си първият, сигурно няма и да си последният амбициран баща. Все си мислех, че майките са по-амбициозни, ама не би.....
Като е лесно МзВ, какъв ви е проблемът? Да го решава отрочето с поглед и да влиза в СМГ. Или се колебаеш, щото не му е на нивото....?!?

# 399
Цял пост персонална злоба и нищо полезно. Хвала.

EDIT: От самото начало на трагикомедията питах за мнения за текущи плюсове/минуси. Добре, че има и споделящи, защото ще е от полза не само на мен, но и на всички четящи.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 23:21 от AlphaCentauri

# 400
Щом така го приемаш...... аз лично нямам за какво да злобея.
Трагикомедията я създаваш ти. Но явно не можеш да се усетиш.

# 401
  • София
Задачите може да се решават с поглед от възрастен, но за децата не е така. Повечето родители  виждат прогреса само на собствените си деца (от раждането то им по кандидатстването в СМГ) и им се струва голям. Но обикновено това не е достатъчно за прием.

Изпитът си е труден. Дори задачите да са типови, трябва и да се мисли, а в четвърти клас децата все още смятат като папагалчета.

# 402

Не знам някое дете да е там насила.

Ами аз ще си призная за едно такова дете - моето. Към днешна дата го отчитам като грешка, защото откак влезе най-слабите и предмети са КМ и математика, наистина вижда много зор с тях, а по разказвателни и БЕЛ е пълен отличник, даже на 2ри кръгове на олимпиади се класира. Ама пусто не се е метнала на мен, колкото и да ми се искаше и се подведох по захаросаните ми спомени колко добре ми бе на мен навремето в математическа. Само дето на мен информатиката и математиката си ми бяха най-силните предмети, а не историята и българския...

Иначе обективни плюсове и минуси - натоварването по математика е много сериозно и не е толкова добре за деца, които се справят бавно с материала (моето при това не влезе с 22-24 точки, а с около средния резултат на приетите деца, но това бе заради многото подготовка, а не заради талант и все повече си личи). Решават се по много еднотипни задачи, домашните са в обем, който дете с математически талант сигурно решава за около час, час и нещо, моето - за 3-4, малка част от тях са върху състезателна математика. В школите ги събират по 2 паралелки, много деца са, шумят и не знам колко са ефективни. Моето не ходи, защото не е състезател. Състезателите от нейния клас повечето са записани и на други школи извън СМГ. Колко има нужда и дали не се презастраховат родителите е друг въпрос.

Дисциплината и средата - въпреки, че имаме учители, които се оплакват от редене на кубчета Рубик в час и че били шумни и се гонели по коридорите, за мен това остава все още основния обективен плюс детето ми да е в тази гимназия - децата са будни и не се занимават с обичайните за връстниците си простотии. В кварталното Фантастико често засичам деца от прогимназия в кварталното училище и съм се наслушала на простотии - в СМГ, поне в прогимназия това го няма. Повечето деца са свикнали да са първи в класа в старото училище и сега конкуренцията между тях е доста голяма, което за мен е плюс.

Друг плюс - множеството допълнителни школи и занимания по интереси. Повечето деца всъщност не се включват в тях, т.к. от математика не им остава време, но пък понеже моето отявлено не е математик, утешителното в случая е, че успява да ходи на школата по БЕЛ и на сбирките на няколко ученически клуба по интереси.

Чела съм за учители-къси клечки, но в нашия випуск за момента няма такива, така че в това отношение не съм компетентна. Не отричам че ги има, просто в 5ти клас сме извадили късмет, за напред - ще видим.

# 403

Не знам някое дете да е там насила.

Ами аз ще си призная за едно такова дете - моето.

Винаги можете да го преместите в обикновено училище.

# 404
Решават се по много еднотипни задачи, домашните са в обем, който дете с математически талант сигурно решава за около час, час и нещо, моето - за 3-4, малка част от тях са върху състезателна математика. В школите ги събират по 2 паралелки, много деца са, шумят и не знам колко са ефективни. Моето не ходи, защото не е състезател. Състезателите от нейния клас повечето са записани и на други школи извън СМГ. Колко има нужда и дали не се презастраховат родителите е друг въпрос.

Това с доманшите май зависи и от учителя. Дъщеря ми беше, споменала от приятелки от друга паралекла, че го има този момент при тях и децат ане виждат смисъл. Но твърди, че при тях пък домашното винаги е смислено - взимат нов материал, трябва да се отработи, дават куп задачи за това съответно. След това обаче си решават интересни задачи. Дъщеря ми казва, че учителката изнамира много интересни задачи от различни източници. Вчера се загледах, снимани листове на задачи написани на ръка от учителката - подбрала им ги е, написала и размножила. Децата виждат смисъл наистина кое домашно защо, а не просто изсипани едни задачи на килограм и давай за спорта. И това ми го обясни детето след като в началото аз самата бях в шок от обема и й пилех ето, нали искаше в СМГ, в НМПГ нямаше да висиш до посред нощ. Да не говорим, че нашата класна ги учи и на ефективност, защото децата на тази възраст са склонни да се мотаят - цял ден във вайбър и вечер изведнъж ау оу много домашно. Отделно мотивацията на децата в този период е променлива. Един ден хоп ще ходя на съзтезание, мотивирана, с мерак, подготвя се. Друг път, хич не им е до съзтезание, има много по важни социални теми на дневен ред. Това убягва на Алфата, малко говори за децата като за стока, или като за компютри... но те са си нормални живи същества от рода тинейджър Simple Smile Сигурно има и изключения, има топ съзтезатели, супер за тях, но СМГ има място и за съзтезатели и за деца с интереси и умения по математиката и не съзтезатели. Никой не е казал, че само съзтезатели трябва да са там (първите 20 ли по назад ги нареди Алфа, че не помня:)

За школите май пак зависи при кого. При нас няма такова нещо. Истината е, че с уроците извън учлище по принцип малко зависи и от родителите. Аз сега бях в дилема за уроци за 7ми клас, хич не ми се иска понеже си знам детето, че не е никак по натоварването. Пуснах я на пробен по БЕЛ да си сверим часовника, с минимални усилия и най-вече от час и благодарение на качествено преподаване, супер резултат докара според мен, хич не виждам смисъл да ходи на уроци и за сега няма да я записвам. Сега се запали и дори седна да учи по БЕЛ след този пробен, мотивира се като видя резултата (да видим до кога ще се задържи този момент).

Природните науки поне при нас обаче са много зле, нямат късмет с учител, супер формално и неефективно върви там. За разказвателните не давам мнение, понеже на нея не са й силна страна и имам чувството, че който и учител да дойде и в което и училище да е, както тя самата казва стоя, слушам и много искам да ми стане интересно и да схвана идеята, но губя фокус на 10тата минута Simple Smile Та там не е от учители при нас поне, но може и да се промени това. По менние на детето учителите се стараят да е интересно уж. Мисля, че голяма част от класа са си ок там.

Има много различни учители и класове в СМГ, мненията са субективни, но все пак реших да споделя и нашия добър опит за сега. Макар, че съм много суеверна да не дърпам дявола за опашката:) но пък се дразня като се казва само лошото. Като се тегли чертата и без да имам никакъв опит с други училища, от нашия опит досега поне СМГ е страхотно училище - всички плюсове са споделени по-горе преди мен. Минуси не е като да няма, но различни за всеки както някой каза и като навсякъде. Ето сега нова математическа щом ще има, може пък да е топ и дори да задоволи високите критерии на Алфата, да не се налага са сформира индивидуален топ учителски екип за детето, че скъпо много....Simple Smile  

Алфа, на фона на всичките ти коментари, въпросът ти как е в СМГ, някак стои като зададен от куртоазия, малко като да имаш повод да влезеш в темата и ти да обясниш за СМГ, за приема и за децата там Simple Smile Никак не звучиш като да те интересува мнения на родители. Дано намерите добро училище за детето, по вашите критерии и изисквания. Децата са различни, търсим което най пасва и подкрепяме детето в избора. Аз самата имах големи съмнения, но досега не се оправдават в по голямата си част. Дано и занапред така продължи.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:48 от teg

Общи условия

Активация на акаунт