В 7 г.с пулса на бебето ми е 179 това нормално ли е ?

• 2 199
  • 26
  •   1
Отговори
В 7 г.с пулса на бебето ми е 179 това нормално ли е ?

# 1
  • София
Лекарят ти на какво мнение е? Той е този, който трябва да прецени дали е нормално.

Това са усреднените норми по седмици:
5-та седмица – 90-100 удара;
6-7 седмица – 100-130 удара;
8-9 седмица – 130-150 удара;
10-11 седмица – 130-160 удара;
12-13 седмица – 140-170 удара;
14-15 седмица – 140-180 удара;
16-17 седмица – 140-170 удара;
18-19 седмица – 130-170 удара;
20-21 седмица – 140-170 удара;
22-23 седмица – 130-160 удара;
24-40 седмица – 120-160 удара.

# 2
Нищо не каза, аз и не останах доволна от нея. След 2 седмици ще ходя при друга. Не ми назначи никакви изследвания.

# 3
  • Sofia
А какви изследвания очаквате да Ви назначи в 7гс?

# 4
В най-рисковите седмици е нормално да се очаква най-много! Това е моето мнение.

# 5
  • София
Само дето на този етап не се правят някакви съществени изследвания.
Вече се предполага, че са минали кръвните тестове за кръвна група и резус фактор, когато жената не я знае.
Съществените за бременността изследвания се правят след регистриране на бременността в 12 г.с.
Биохимичният скрининг се извършва по време на първия преглед при специалист по фетална медицина в периода на първи триместър (между 11-та и 13-та гестационна седмица).
Евентуално може да се пусне изследване за Хашимото, но то се прави от ендокринолог, а не от гинеколог.
До 12 г.с. реално се правят кръвни тестове за бременност в началото (2 през 24 часа преди първия преглед - някъде около дните на закъснението), после се прави преглед в края на 5 г.с. дали бременността е вътрематочна. В 7 г.с. се прави преглед за установяване на пулс. Следващият преглед, когато няма проблеми, става направо в 12 г.с., когато бременността се регистрира.
При наличие на проблем вече се предприемат и други мерки, но тук може би лекарят не вижда такъв.
При съмнение аз не бих чакала 2 седмици, а щях да отида за второ мнение.

# 6
  • Варна

Количеството не означава качество.

# 7
  • Sofia
Какво означава "в най-рисковите седмици"?
Знаете ли защо първите седмици всъщност са "най-рискови"?

В повечето случаи (да не казвам основно) в първите 8-9 седмици се стига до загуба на бременността най-вече заради хромозомни или генетични аномалии несъвместими с живота. Изследвания за хромозомни аномалии се правят от 9гс нататък чрез НИПТ, като никой АГ няма да Ви го препоръча в толкова ранен срок просто ей така, защото са си цифра. Евентуално чак ако има отклонения при БХС в 11-13гс. АГ може да Ви насочи за НИПТ или някое инвазивно изследване.

В някои страни в чужбина следенето на бременността започва чак при навършени 12гс. Преди това жената дори не я зачитат за бременна и оставят всичко на естествения подбор, именно защото повечето загуби в този период се дължат на хромозомни грешки.

И какво е това "най-много", което се очаква в 7гс. ? Не се заяждам, питам, защото ми е интересно.
На мен в 7гс са ми казвали само дали е пораснало и дали се е появил пулс. Прегледът в тази седмица е за установяване на пулс.
Кръвни изследвания (БХС, ПКК) и урина се пускат чак в 12гс.
Ако жената има проблеми с ЩЖ е редно да си я следи : да си пуска изследвания и да се консултира с ендокринолог. Това не е работа на АГ. Същата работа ако жената има други здравословни проблеми.

Но аз досега не съм чувала да се пускат някакви изследвания в 7гс, само заради наличие на бременност без други придружаващи проблеми.

# 8
Ами моят лекар в САЩ си ми пусна всякакви изследвания още в 6гс, включително и на щитовидните хормони. И застраховката даже ги одобри, а те винаги търсят какво да откажат. И как така никой АГ няма да препоръча НИПТ ей така? Да бе да. Даже в моя щат на всички бременни жени се покрива НИПТ, даже и да нямат застраховка. Така че изобщо не съм съгласна

# 9
  • Sofia
Ами моят лекар в САЩ си ми пусна всякакви изследвания още в 6гс, включително и на щитовидните хормони. И застраховката даже ги одобри, а те винаги търсят какво да откажат. И как така никой АГ няма да препоръча НИПТ ей така? Да бе да. Даже в моя щат на всички бременни жени се покрива НИПТ, даже и да нямат застраховка. Така че изобщо не съм съгласна
Аз ли нещо съм объркала темата???
Asu88, Вие в САЩ ли си следите бременността?

Като писах "чужбина" имах предвид по-скоро UK... вижте дали там ще Ви пуснат пълни изследвания в 6гс и то по каса 😆

Zimk02, реалността в БГ е друга. Протоколите за следене на бременност са други. Щитовидни хормони не се пускат на всяка бременна (а би трябвало). Тук здравната каса покрива 2-3 прегледа (след 12гс) за цялата бременност. Всичко останало е изцяло платено - тоест, каквото може да си позволи бременната. И да, никой АГ тук няма да препоръча НИПТ в 7гс. В БГ НИПТ не се покрива - бременната си го плаща като поп! Именно затова АГ не напират да се правят НИПТ, защото не всяка бременна може да си го позволи.
Евентуално могат да препоръчат НИПТ при някакво отклонение на БХС, което е около 12гс, но не и в 7гс. Тук НИПТ може да се направи най-най-рано в 9гс., но не и в 7гс. (и пак казвам, няма да е по препоръка на АГ).

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 09:49 от Brin de muguet

# 10
Е, те в ОК са големи скръндзи в здравеопазването, пази боже на някоя да и се наложи там да се следи. Вие повдигнахте въпроса за чужбина, аз ви казах в моята чужбина как е.

Никъде не може да се направи НИПТ в 7гс, няма такава технология. 9гс е най-рано и то само при Natera доколкото знам, другите са от 10 гс. Ясно ми е, че други неща се покриват в България, но гледам много съфорумки си пускат НИПТ още в 10 гс

# 11
  • Sofia
Е, то и аз си пуснах НИПТ в 11гс, но това си беше мое решение. Не по препоръка на АГ.

А тук авторката писа, че е останала разочарована, че в 7гс АГ не й е пуснала никакви изследвания. И ми стана интересно какви изследвания има предвид, защото и на мен не са ми пускали никакви в 7гс. И това си е стандартно в БГ.
Ако ще се пуска ЧХГ и прогестерон, то е още с теста за бременност. Щитовидни хормони си пускат само тези, които имат проблеми с ЩЖ. Останалите изследвания са чак в 12гс.

# 12
  • София
Пренатест се прави след БХС при съмнение, защото в България не го покрива касата и струва около 1500-2000 лв.
Не може "обикновено" АГ да ти го "назначи".

Дали са скръндзи в здравеопазването у нас, понеже не го покрива касата, би трябвало да се говори при сравними здравни вноски. Те не са сравними. Здравните вноски в БГ са малка част от тези в САЩ, но пък много пакети допълнително здравно осигуряване покриват безплатно всякакви знайни и незнайни изследвания. И това няма общо с факта, че в 7 г.с. просто не се правят изследвания. Брин обясни защо - защото в случая е редно евентуалните хромозомни и генетични аномалии да се изчистят сами. Откриването им на такъв ранен етап ставащ с инвазивни тестове или с изследване при загуба. Отново ако може човек да си ги позволи финансово.
На този етап единствено се следи дали плодът расте.
Други изследвания до 12 г.с. се назначават от съответните други специалист (ендокринолог, хематолог и т.н.), не от АГ и по инициатива на жената, защото тя се предполага, че сама знае най-добре здравното си състояние и най-добре усеща как се чувства.

Цялата работа е, че авторката безкрайно се вълнува от пола на бебето по неясни причини, дано не са с негативен оттенък и затова са темите ѝ, вкл.няколко изтрити (сред хората има погрешна заблуда, че по сърдечният ритъм на плода може да се определи пола, но лекарите твърдят, че поне на толкова ранен етап не може).

# 13
Между другото, в САЩ няма здравни вноски в смисъла като се България, има частни застраховки и доста сложна система, но това е много дълга тема. НИПТ се поемат от щатския бюджет и нямат нищо общо с никакви вноски, но е прекалено сложно за обяснение в тази тема

# 14
  • София
То е и ненужно за тази тема, защото авторката надали се следи в САЩ и предполагам я вълнува системата в България.
Повтарям, че тя пита за 7 г.с. конкретно, а тогава не се прави нищо, освен ехографски преглед.
Основните - чхг и кръвна група на майката се предполага да са вече направени, а останалото предстои след около месец.
Иначе мога да напиша как е в Дания и Италия, но надали ще е от значение. И там обаче в 7 г.с. няма изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт