Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 448
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 840
Думичката "елит" означава подбор, подбрана група. И е съвсем нормално първите десет по бал училища да са считат за елитни. Не виждам драмата.
                     Подбор по успех , но не и по възпитание и  първи седем години! Yum Дано разбрахте какво искам да кажа!

# 841
Mama Ru, вашите гимназии държат по-висок минимален бал. При нас минималния е доста по-нисък. Отделно с моето дете не се целим в МГ, нито в Езикова, но са му напълно постижимо. Гледах старателно миналогодишните класирания, това е положението.
Моето искаше езикова, Икономическа или паралелка природни науки в едно СУ, но и за трите е далеч от истината. Сама си е виновна, трудно, лесно, трябваше да се постарае повече.

# 842
Ей, голямо "рендосване", за всеки си има място и ще си го попълни, независимо от нашите терзания сега.                                         
Имаме си нов входящ номер. Дано не получаваме още по-нов. По въпроса с изборите. Моята везна, не че се колебае, тя лети от ляво на дясно. Детето е зациклило, то беше толкова стреснато от резултата, който получи, че сега, каквото възрастните кажат. Изборът е силно ограничен, но сложихме 10 паралелки. Все пак, трябва някъде да учи.
Ммм, везна, и нашата е везни. Може да избират трудно, но ако си поставят нещо за цел го постигат.😜

# 843
В провинцията сме като на село, всички се знаем, а и децата си казват баловете, не е тайна.
Не винаги е така. Приятелка на дъщеря ми от голям град, беше си измислила фантастичен резултат и го публикува в Инстаграм. Да, обаче ние отиваме в този град на заведение. Аз чувам на съседната маса, че дете споделя колко точки има и ми прави впечатление, защото съм на тази вълна в момента. Ставайки от масата децата се видяха и познаха. Кофти се получи за това дете.

# 844
  • София
Да се включа и аз по темата с "елитните" училища, като напълно подкрепям казаното от Didia!
Синът ми завърши едно от най - старите и "елитни" училища в София, държавно, за което до ден днешен се борят по 400 деца да влязат в първи клас (сами ще се сетите за кое говоря Simple Smile ).
Не станаха клас, само разделени на групи, дисциплината не беше добра, мотивировката за учене - още по - малко, при все че всички деца влязоха с труден изпит и бяха много добре подготвени. Не ги поеха, не ги развиха, само - или ги противопоставяха едно на друго, или ги бяха оставили на самотек....
Нито децата, нито "елитните" родители не направихме клас, който да се разбира, да си помага и да се уважава.
След като излязоха резултатите сега - никой не се поинтересува кой, къде, какво ще прави... Както се разделиха на 30.06 - така все едно с ножица отрязаха връзката с училището.
Синът ми не иска дума да чуе за там, при положение, че вече го приеха и там да учи за 8 клас....
Така че, аз съм силно предубедена по отношение на трактовката на "елитно" училище в наше време.....
Разбира се, това е мое мнение, не ангажирам никого....

# 845
Думичката "елит" означава подбор, подбрана група. И е съвсем нормално първите десет по бал училища да са считат за елитни. Не виждам драмата.
                    Подбор по успех , но не и по възпитание и  първи седем години! Yum Дано разбрахте какво искам да кажа!

Извинявам се, не бях забелязала, че темата е за възпитание и първи седем години. Мислех, че е за успех на НВО след седми клас и за опциите от него.

Кое е пък това училище, дето от 1 до 12 клас все е елитно? Ако се води елитно заради наплива може да е само онова, "даровитото" училище, но то май е за елитни родители, не за деца. Та никога не съм го слагала в сметките баш него. Пак мое мнение, което не натрапвам никому.

# 846
Моето дете две училища категорично задраска от списъка и ми забрани и за цвят да ги пиша - едното е досегашното й, същата ситуацията като при слонче само дето си е общинско и си влезе по адрес.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 16:38 от Mama Ru

# 847
  • Sofia
Те в нискобаловите училища са се съсипали от възпитание. Не виджам защо деца, получили високи резултати, да не могат да се похвалят, а родителите да споделят своите съмнения и тревоги. Остава и виновни да ги изкараме....

# 848
За питането за "как св визуализира...?" в предишната тема бях сложила визуално онагледяване...
Един ред само се вижда в таба "първо класиране" т.е. това е вашето първо класиране, няма кка да се обърка. А при Желания се виждат всички паралелки с бала за тях и с минималния бал М/Ж за всяка

# 849
Те в нискобаловите училища са се съсипали от възпитание. Не виджам защо деца, получили високи резултати, да не могат да се похвалят, а родителите да споделят своите съмнения и тревоги. Остава и виновни да ги изкараме....

Точно затова много родители са се научили да си траят и да пишат само по принцип. Иначе хем ги нападат, хем някаква негативна енергия се изсипва и към децата, които съвсем нямат нищо общо с писанията на майките им.

# 850
  • София
Това изказване как и на тези с високите балове не им е лесно е много арогантно!
И да и не! Била съм в подобна ситуация. Преди 6 г. в София имаше 9 (девет) момичета с бал по-висок или равен на този на щерката. Детето ходи като призрак 10 дни, докато вземе решение. Беше станала прозрачна (буквално) и й се виждаха всички вени. Както някой преди малко написа - трудно е да носиш отговорност сам и да не можеш да обвиниш системата, класирането, МОН, тоя отзад, дето те ритал на НВО-то, квестора, родителите, учителите и т.н.

p.s. не съм се Фалила във ФБ (не, че не ми се е искало поне пред близките ми приятели, но уважавам мнението й). Пазя си скрийн шот с бала и оценките й. Онзи ден я питаме с едната й сестра: Ти кога ще си актуализираш инфото в профила. Вече една година учиш виШо и то не къде да е. Тя: Чакай да излязат и последните резултати, да запиша втората година и тогава, че ...да не бера срам. В този момент бях по-горда от момента, в който й видяхме НВО-то преди 6 г.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 17:08 от bibi

# 851
Пенева, т.е балът на децата ни ще се визуализира чак като излезе класирането ли?
Мисля, че щеше да е добре системата да пресмята бала на детето преди крайния срок за подаване на заявления за първо класиране. Не всеки родител успява да се ориентира как се пресмята балът и какъв е балът на неговото дете за дадената паралелка.

# 852
Свързах се с местното РУО по въпроса за кандидатстването в два различни областни града. Обясниха ми, че ако детето е прието на първо класиране по първо желание в единия град, а иска да продължи за второ класиране в другия град, трябва да се запише в града, където е прието по първо желание и да подаде заявление във втория град, че желае да участва във второ класиране
След излизане на второто класиране, ако реши, че иска да се запише във втория град си изтегля документите от училището, където първоначално е било записано и се записва в новото. Имам мейл и до МОН, изпратиха ми входящ номер, предполагам че скоро ще получа писмен отговор и ще го споделя.
А иначе и аз от понеделник съм подала заявленията и не съм спирала да мисля правилно ли наредихме желанията. Няколко пъти питах дъщеря ми, последно преди около час, но тя твърдо стои на мнението си. Като че ли основно аз се колебая, защото е избрала немски, без да има понятие от езика, и се опасявам дали ще й хареса, а и е доста труден. Явно в оставащото време ще продължавам да мисля все още за смяна с английски или испански и накрая и при нас вероятно съдбата и късмета ще са решаващи и ще определят в коя гимназия и паралелка ще попаднем. Късмет на всички 🍀

# 853
Аз отдавна съм на мнение, че елитни няма. Повечето е стара слава. И романтичната представя на някои като мен от преди години не може да се повтори. Сега нормалното се води елитно и някои минават на частно само заради това.

Разбира се има млади и отдадени учители последните години и има доста добри примери, но гаранции няма в този преход. Някой не издържат в системата и я напускат, някои дори заради "модерните" родители, които се бъркат във всяко нещо в училище, било то в прогимназия. Аз познавам доста  бивши учители, с успешна нова кариера.

Има съществени разлики и в отношението и отдадеността на един и същи учител с различни випуски.

Сега има сортиране по бал и чакане на късмет за съученици и учители. Това е.

# 854
  • София
Като цяло у нас сме доста истерични като общество и общности. Манталитет ли е, народопсихология ли, нещо трето ли - не знам.
Но ако родителите гледахме по-спокойно на НВО - сигурна съм, че и децата нямаше да влизат в прекалени драми и филми.
Но такива сме си.

Общи условия

Активация на акаунт