Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 399
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 255
Светле, в нашето училище се кандидатства с едно заявление за двата вида стипендии. Но втори срок подава само единствено за успех, социалната си върви.
При нас,както писах вече не можах да се преборя за половин втора,но съм сигурна,че и за социалната за сираци се подава и двата срока,защото се попълва бележка че няма промяна в семейното положение/тоест не съм се омъжила/.
И детето не е осиновено. Може да се омъжиш, но ако съпругът/ съпругата осинови детето, колкото и невероятно да е с дете над 14 години да се случи, стипендията се спира.
И аз знам от колегите класни, че децата полусираци по тази причина подават всеки срок при нас.
Деца с един родител ( неприпознати от бащата ) при нас не получават стипендия за дете с един родител.

# 256
Математическата паралелка в 125то не я препоръчвам. Добрите математици отдавна ги няма в училище. Новите, които дойдоха са тотал щета. Тук доста често се коментираше единия от тях... Колко деца намразиха математиката заради него, колко деца осакати с преподаването си, колко деца останаха с по-ниски оценки и то в тази важна година... Романи мога да изпиша... Sob Като цяло 125то е едно голямо квартално училище, което лежи на стари лаври.
И аз съм на това мнение, макар и без преки наблюдения.
На кумата ми детето учеше там и от нея знам, че нивото на мат.паралека е като на обикновено квартално школо.

# 257
  • София, Лагера
Моят хубавец е при баба си на вилата... хич и не знае, че днес е Денят на реденето. Избра си подредба двете желания Laughing, делегира ми и... приключи с темата. Аз добавих още от себе си, макар че за второто ще му стигне.
Ама аз съм ОК така, достатъчно сама си скъсах нервите, добре че поне той е спокоен...

# 258
Математическата паралелка в 125то не я препоръчвам. Добрите математици отдавна ги няма в училище. Новите, които дойдоха са тотал щета. Тук доста често се коментираше единия от тях... Колко деца намразиха математиката заради него, колко деца осакати с преподаването си, колко деца останаха с по-ниски оценки и то в тази важна година... Романи мога да изпиша... Sob Като цяло 125то е едно голямо квартално училище, което лежи на стари лаври.
Е, какво излиза за матем. паралелки в София?

31-во - за нищо не става;
125-то - същата работа;
127-мо - не прочетох никакви суперлативи;
138-мо - също без положителни отзиви.

Тези 4 паралелки са пълна пародия и заблуда, че се изучава качествено математика в тях!
Както и резултати от ДЗИ по математика и за 4-те училища - под всякаква критика!!!!

Какво се случва с всичките онези стотици седмокласници в София, измежду които
има чудесни математици и оставата под чертата, неприети в СМГ и НПМГ,
чийто математически прием е едва общо 208 деца /или САМО 8 паралелки/???
За София това са нищожно малко паралелки, на фона на желаещите и !
Редно е да има поне 10 математически паралелки в различни столични СОУ-та,
които да поддържа конкуренти нива с двете топ гимназии /СМГ и НПМГ/!

Не е ли така?

# 259
  • София, Лагера
Доста деца отиват в ПЧМГ, въпреки че изкарват балове за СМГ.

# 260
Записват ЕГ с идеята за 3 или 4 профил с математика.

Ноеми, за съжаление пчмг не е алтернатива за всеки.

# 261
  • у дома
Това означава ли, че дете има право на две стипендии едновременно?
Примерно за паралелка с очакван недостиг и за ТЕЛК? Или друга комбинация?
Нямам идея-явно трябва да попиташ ,когато започнат да подават заявления за стипендии-от сърце ти пожелавам да са по-адекватни от при нас

Дописвам-при нас се попълва декларация,която се подава със заявлението за стипендия,в която декларираш,че няма промяна в семейното ти положение.Дали детето е осиновено,ако има промяна-такъв въпрос няма.Фаже май в декларацията пишеше и не се съжителства с друг,но затова не съм съвсем сигурна.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 16:56 от svetlaem

# 262
В ЕГ паралелките  спрофил математика (3ти или 4ти) си обучават математици, които по някаква причина са избрали интензивно изучаване на език.
ЕГ не са хуманитарни гимназии. Много деца в тях избират природни науки (биология, химия) или математически (с физика или ИТ), или предприемачески (география)... а някои История+БЕЛ, или История+философия...

Като гледате 31 с профил математика, то не е ли с Чуждоезиков профил + математика? Т.е. пак същото като в ЕГ... само дето в НЕГ, 73, 2АЕГ, 1АЕГ, ФЕГ... са с по-висок бал и съответно и по математика са изкарали повече и евентуално са по-заинтересовани и от математика?

# 263
  • София
Е, какво излиза за матем. паралелки в София?

31-во - за нищо не става;
125-то - същата работа;
127-мо - не прочетох никакви суперлативи;
138-мо - също без положителни отзиви.

Тези 4 паралелки са пълна пародия и заблуда, че се изучава качествено математика в тях!
Както и резултати от ДЗИ по математика и за 4-те училища - под всякаква критика!!!!

Какво се случва с всичките онези стотици седмокласници в София, измежду които
има чудесни математици и оставата под чертата, неприети в СМГ и НПМГ,
чийто математически прием е едва общо 208 деца /или САМО 8 паралелки/???
За София това са нищожно малко паралелки, на фона на желаещите и !
Редно е да има поне 10 математически паралелки в различни столични СОУ-та,
които да поддържа конкуренти нива с двете топ гимназии /СМГ и НПМГ/!

Не е ли така?
И да, и не... Като по-скоро НЕ е по-правилният отговор на последния въпрос. Много лесно се лепи етикетът "чудесен математик" на база само справяне  с НВО (това обаче не е  показател) ,ама твърдо за още  10 паралелки извън СМГ и НПМГ математици няма.

Отделно нали трябват добри учители за целта? Откъде да се намерят при тази липса на кадри.. Ето,  има паралелки, носещи името математически, някои даже по-отдавна съществуват, ама  ей на, не могат да изплуват нагоре.

# 264
Не е, в 31-во приемат 2 паралелки с профил математика и интензивно изучаване на АЕ + НЕ като втори.

# 265
Нямам идея-явно трябва да попиташ ,когато започнат да подават заявления за стипендии-от сърце ти пожелавам да са по-адекватни от при нас
Просто ми стана любопитно. Не мисля, че има право на две, по-скоро ако има право по две основания да може да си избере по кое да подаде. В едното училище, за което кандидатстваме, стипендията за отличници е 60 лева, а за едно май видях и 120 лева обявени, ама и в двете отличниците не са много, а и моята е доста далеч от отличник.
За моето са 40-45 за ТЕЛК, стигат й, да не се лакомим излишно.

# 266
Много от добрите математици отиват в ТУЕС, като трети вариант след СМГ и НПМГ. Алтренативите им са ТУЕС или ЕГ. После идва Джон Атанасов и училищата от втори ешелон. Наистина математическите паралелки са малко, но явно повето училища не могат да организират.

# 267
  • у дома...
Според правилникът на училището.

Светле, явно вашето училище набляга на, хм, осведомеността кой как и с кого живее. Ако новият партньор осинови детето, тогава да, то има нов родител.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 17:01 от Просто_майка

# 268
  • у дома

За моето са 40-45 за ТЕЛК, стигат й, да не се лакомим излишно.
Ако имате право на една цяла/напр ТЕЛК/ и половин социална /и евентуално в училището ви знаят за това,че имате право,защото в нашето се оказа,че не знаят и не искат и да знаят-става въпрос за 12 лв на месец допълнително,да не решите,че са хиляди,но на мен ми горчи,че не му ги дават/,то защо пък да не де възползвате...

# 269
Моето лично мнение е, че висок резултат на НВО, не те прави математик. Това особено се видя тази година. Малко са истински надарените деца, дето математиката им идва "свише". Реално затова СМГ правиха броженията, че трябва да се усложнят малко матурите, за да може да се отсеят истински даровитите деца. Това, че едно дете има над 90 т. не го прави велик математик, с полагане на достатъчно труд е постижимо като цел. Другата страна на медала, дори и да се направят повече такива паралелки, идва проблемът с недостиг на читави учители по математика (физика, информатика - също са в кюпа). Идва един като господина в 125то  и дори и топ дете загива. Ние, в нашия випуск се шегувахме с горчивина, че добре че е паралелното образование, иначе децата ни ще ходят неуки. Та в тоя ред на мисли, да хубаво е да има алтерантива на СМГ и НПМГ, но там да са правилните кадри, както и обаче цедката да е "по-ситна", за да гарантираме едно добро ниво на всички деца. Защото сега с цел да не се "похаби" високия бал, в СМГ може да се окажат деца, които грам не са за там.

Общи условия

Активация на акаунт