Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 549
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 175
Уроци си имаше и много преди да добият такива колосални измерения. В зората на “промяната” тук там някой ходеше на уроци, най вече с цел надграждане.
Сега наистина е възмутително положението.
Чудя се ако само една година настане масов бойкот на уроците, тва министерство ще следва да се саморазпусне

# 2 176
като се спрат школите тогава ще влезнат само от частни училища на тях това им е част от програмата или учениците на тези, които правят изпитните варианти...
МГ-и ще отдъхнат за разслояването.

# 2 177
Миналата година балът за момчетата за 91 НЕГ спадна на 4-то класиране с 13,5 т.спрямо бала на 1-во класиране,
за 2 АЕГ и Испанската с АЕ не е имало свободни места.

# 2 178
  • София
От опростяване и неработещо НВО печели само статистиката на МОН.
За пример през 2017 дъщеря ми имаше 456.5 бал. Беше в последните 25 процента на НЕГ на първо класиране. Тогава с бал 424.5 момчета са влизали без проблем в НЕГ и 164 на второ класиране.
Брат и през 2021 изкара 424.5 и беше на 20 точки от последното момче на второ класиране в 164 ГПИЕ. (В неговия диапазон имаше около 300 момчета повече, отколкото в нейната година). Тогава той каза - беше тъпо НВО. Първата част на БЕЛ беше толкова куха и плоска, че даже двойкарите я решиха цялата, а после всички ни прецакаха с черешите...

# 2 179
Мисля, че ви писах, че от 12 деца в стаята на сина ми на матурата по Математика, 9 са излезли в първите 10 минути (добавям - на втория модул). При тази толкова лесна матура. Какво ще стане при по-трудна с децата, които са в среден или нисък диапазон балове? Четейки тук, сякаш само над 400 бал се зачита за нещо. Ако беше фасулска матурата нямаше да има деца с 50 и надолу точки по БЕЛ или МАТ, а някои от тях може и на уроци да са ходили даже.
В София напрежението е огромно, защото има много отлично подготвени деца.
Но ще има и деца с драстично ниски балове и там, и в цялата страна, ако матурите / изпитите придобиват занапред по-труден извънземен вид.
В този смисъл не вярвам да се появи изпит, от който всички родители и деца да бъдат супер доволни, да са разпределени справедливо и т.н. Абсурд.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 17:57 от B2022

# 2 180
Ако гледаме така - с приравнени оценки (че тогава нямаше точки и изнамерих стари таблици) през 2014 за 2 класиране момче в испанската е можело да се влезе с бал 429.
Изпита определено беше по-труден и от това никой не пострада.
Такива нерви за стотни не е имало и беше много по-спокойно. Затова аз клоня към този вариант. Отделно същата година си имаше нвота по разказвателните също, вярно не са били от значение за класирането, но са подготвяни и други уроци.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 17:54 от second

# 2 181
Забранено беше излизането до 60 мин след началото. Не знам как са излезли след 10мин.
Излизали са деца на втори модул, това е разрешено.

# 2 182
  • у дома
И на този фон след две години ще сменят формата с такъв, който изисква учене по всички предмети /не задачите, а неизвестността/.
И като си видят резултата, децата ще са неграмотни, а не т.квите в мон.
И преди имаше /2год просъществува само/ такъв изпит след 7кл с въпроси от всички предмети+мат+бел-ами рядко децата изкарваха високи оценки /което показваше колко нищо не де прави в повечето учклища/и го махнаха-аз съм го пускала даже тук този тест.Как са били тогава баловете в София нямам идея,не съм следила процеса.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 17:52 от svetlaem

# 2 183
  • Бургас
Бургас още ли нямат статистика за минимални и максимални балове от първо класиране или аз не я намирам?
Моят син сега е в дилема - да запише ли където е приет или да изчака второ класиране. До вчера беше убеден, че ще изчака, но днес не е сигурен. А най-тъпото е, че там, където е приет по второ му желание, до преди 2 седмици беше първо желание.  Няма такова сменяне на желания, честно. А училището в което искаше в началото на учебната, дори не е писано в желанията 🤭

# 2 184
toplomliako, да, права си - питах го. Излезли са в първите 10 минути на втората част. Значи им се е видяла безнадеждно трудна, а навсякъде се казва, че е супер лесна била Simple Smile

# 2 185
  • София, Лагера
Мисля че от миналата година , 4-то класиране минава през системата. Обявяват се свободните места и се редят желанията. След това остана директорското класиране.
Искам да попитам за "директорското класиране". Как се организира то? Питам за не-високо балово училище, в София, където твърде вероятно ще има свободни места до последно.

# 2 186
Мисля че от миналата година , 4-то класиране минава през системата. Обявяват се свободните места и се редят желанията. След това остана директорското класиране.
Извинявайте, какво е това директорско класиране? Няколко пъти чета за него в темата, но не съм наясно.

# 2 187
като се спрат школите тогава ще влезнат само от частни училища на тях това им е част от програмата или учениците на тези, които правят изпитните варианти...
МГ-и ще отдъхнат за разслояването.
Школите нищо не дават. Всеки сам си сяда на гъза и учи.

# 2 188
Учители споделят желание на МОН да са по-практически задачите подобно на PISA.
Това си пролича и от съдържанието на пресконференцията

Няма да сменят учебното съдържание, учителите си преподават, както си знаят с абсолютен минимум ала ковид време, но да променим изпитите, чудесно за следващите випуски

Ще има школи по всичко. Може някой да приоритизира да стане частен ученик, за да има повече време за школи, то и без това сега повече от половината не слушат, понеже са записани на частна школа да им обяснят индивидуално. И частните и МГ ходя на школи, макар и по малко. Даже някои ходят и на школа и на частни уроци по един предмет.

# 2 189
  • Пловдив
Чукча - писател, а не - читател.
С предишният формат на НВО се "запознах" едва след като мина тазгодишният изпит... Ами 100 пъти по-добре е било.
Ме, гроздето не ми е кисело - Дреб е приет по първо желание и в двете области, в които кандидатства, но при положение, че си е решил без грешка 2 модул (дори прословутата 23 в), а се е разсеял на елементарните задачи в 1 модул, това го приравнява по точки с деца, които едва ли не са играли тото...
Единствено МОН има файда (такава хубава "българска" дума), да улеснява все повече и повече НВО-то Rolling Eyes

п.с. има ли случайно съоткачалка на дете, което се казва Валентин и в момента е на морски лагер, което е прието също в Правец? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт