Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 578
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 160
И на този фон след две години ще сменят формата с такъв, който изисква учене по всички предмети /не задачите, а неизвестността/.
И като си видят резултата, децата ще са неграмотни, а не т.квите в мон.

# 2 161
Да, но при Анди има само 13 момчета, защото доколкото разбирам, желаната паралелка е само една, и както тя самата е казала, трябва едно от тези 13 да се откаже, за да падне балът точно на тази паралелка. Та дори и някое от тези 13 да участва на второ класиране, трябва пък да падне балът за негово по-предно желание...но мисля, че шанс има.
Не мога да си представя какво ще й бъде на Анди цяла седмица... такъв ужас аз никога не съм преживявал. Искрени съчувствия. Дано в крайна сметка имат късмет, ще го помнят това кандидатстване...
Да, паралелката е с квоти - 13/13.
И да,  със сигурност ще го помним това кандидатстване, както и ще помня и агонията преди 2 години
през която преминах и с големият - стигнахме до 4-класиране и Слава Богу с успешен край.
Само аз си знам тогава с колко бели коси и бръчки се "обзаведох"Disappointed
Следващата седмица пак - през деветте кръга на Ада!
Моля, споделете какви са стъпките при четвърто класииране - знам, че е ужасно рисковано, но как точно се действа? Може и на лично Simple Smile

# 2 162
  • Стара Загора
Това е топ въпрос и топ отговор на авторката. Жалко за детето, ако е разчитали на този начин на класиране
Скрит текст:

Ха, ха, ха .. Вчера и аз изчетох цялата сага на въпросната Ани и всички отговори, коментари и защити. И  това само потвърди убеждението ми, че на този етап от развитието на децата се стремим да им осигурим среда и мотивация, а не само условия да научат нещо конкретно.
  А средата не са само мотивирани учители, свестни ученици, но и отговорни и грамотни родители.
  Като чета коментарите във ФБ предполагам, че много родители, които не харесват първото класиране, ще чакат второто без да предприемат нищо.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 16:57 от wanconboy

# 2 163
Ние бяхме наслагали в желанията както се препоръчваше: по желание и според статистиката от миналата година- първо такива с доста висок бал, после такива, където беше на кантар и такива с бал доста под неговия, но за сигурност.
Бях изумена от бала за две паралелки в СГСАГ, които представляваха някакъв интерес, но не бяха на първите места по желанията ни. Водно строителство+Ае миналата година мин.бал за момчета е бил 356, а тази е 405.25. Другата е Парково строителство: миналата е 357, а тази 417. Можете да сметнете колко е увеличението...

Aбсолютно!
И аз това споделих няколко страници по-рано.
И ние следим там, предимно паралелките Архитектурата и тази на Геодезията, които са мръднали с 30 + точки.

Но за Водното строителство и Парковото наистина ме озадачихте, това са +60 точки...

Може би причината е по-високите резултати по МАТ, там нали се утроява. Но според мен не е само това.
Наблюдавам определено по-голям интерес към професионалните гимназии.

Може би и в по-дългосрочен план някои родители се замислят за изкуствения интелект и търсят по практически неща, знам ли...

Дъщеря ми е приета геодезия на косъм буквално (първо желание), а преди това се шегувахме че няма шанс да не й стигне, защото не е търсена специалност. А то какво стана...

# 2 164
На четвърто, ако не се е променило нещо за последните години, всяко училище обявява свободни бройки и дата за кандидатстване. Следи се информацията от родителя, взема се удостоверението на детето и се носи на място в оригинал на посочената дата. Приемът пак е според бала, ако кандидатства повече от едно дете. Често датите в няколко училища се засичат, може само в едно да се подадат документите. Голям риск е и не е за всеки.

# 2 165
  • София
Мисля че от миналата година , 4-то класиране минава през системата. Обявяват се свободните места и се редят желанията. След това остана директорското класиране.

# 2 166
Една от най- практичните гимназии по отношение на намиране на работа след средно образование в момента е точно СГСАГ. Беше позападнала по едно време, но гледам, че има свеж интерес, което е хубаво

# 2 167
  • Стара Загора
Има ли по таблиците някъде информация за броя деца, приети на второ класиране? Или изобщо подобна справка?
   В таблицата за Мин. бал за Второ класиране има колона за свободните места. Обаче това не върши работа, защото на вас ви трябва за тази година.
 Съжалявам, включих се излишно.

# 2 168

+ Следваща стъпка очаквам интеграция на определени нискобалови ученици, с например отпуснати бройки 1-2-3 в яките паралелки (по пример на хроничните). Щото нали да няма дискриминация...

Това ейся ще предизвика още 40 страници чесане на клавиатури от засегнати.

# 2 169
Ем то кво да правиш до 2ро класиране...
Аз пък имам 2 години да завторя тоя цикъл и си следя от близо какви варианти да очаквам с неизвестното за новите 6токласници Flushed

# 2 170
Ние сме от доволните.
Сега на второ класиране ще чакаме да видим дали ще влезе по първо желание. Не му стигат 13.25 точки.
Но така или иначе паралелката е смесена, точно двата му желани профила- рекламна графика и екскурзовод.

# 2 171
И на този фон след две години ще сменят формата с такъв, който изисква учене по всички предмети /не задачите, а неизвестността/.
И като си видят резултата, децата ще са неграмотни, а не т.квите в мон.
Е, тогава вече, като почне да се ходи на частни уроци по всичко, ще бъде вече предоволно училищното съсловие. А не както е сега, останалите учители само гледат тези по Мат и Бел и преглъщат на сухо. Макар че, учителите по физическо ще бъдат ощетени. Трябва към матурата да има модул с нормативи и да няма освободени. За дечицата със заболявания, също нормативи, но облекчени. Всички трябва да бъдат изпитвани по всичко, без изключение
Ако може и всяка година най-добре. Ако в 8 клас не покриеш норматива, изхвърчаш от СМГ, влиза друг и така

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 17:27 от Априлски душ

# 2 172
  • Стара Загора
Ем то кво да правиш до 2ро класиране...
Аз пък имам 2 години да завторя тоя цикъл и си следя от близо какви варианти да очаквам с неизвестното за новите 6токласници Flushed

Е как какво ? Трябва да отиде човек до училището, където е прието детето на първо класиране . Не допускам вариант да не е прието никъде.

# 2 173
Идва ми отвътре хич да не се занимавам занапред с частни уроци, като ви чета.

# 2 174
https://infopriem.mon.bg/clas тук има инструкции на повечето въпроси
много добре написани

Важно:
В меню „Желания“ срещу всяка избрана от Вас паралелка освен Вашия бал се визуализира и минималният достигнат бал на паралелката.
Записване на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране се извършва от 15.07.2024 г. до 17.07.2024 г. включително.
За I класиране е важно да знаете:
1. Ако сте приети по първо желание, следва да се запишете в училището, в което сте приети. В противен случай губите мястото си.
2. Ако сте приети по второ или следващо желание, следва да отидете в училището, в което сте приети, и:
- да се запишете;
или
- да подадете заявление за участие във второ класиране.

Ако не направите нито една от изброените по-горе стъпки, Вие губите мястото си и не участвате във второ класиране.

При подаване на заявление за участие във второ класиране Вие може да бъдете класирани в по-горно желание (паралелка) при второто класиране. Ако това не се случи, Вие запазвате мястото си в паралелката, в която сте приети от първото класиране.

Желанията за участие във второто класиране не се пренареждат.
3. Ако не сте класирани по нито едно желание, автоматично участвате във второ класиране.
4. Ако сте класирани в професионална паралелка, е необходимо да се представи медицинско свидетелство при записването. Ако не го представите при записването, то губите мястото си в класирането.

Общи условия

Активация на акаунт