Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 125
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 325
  • София
Елица Заредени са, защото за някои деца са балообразуващи.
Когато се стигне до сравнява на оценките при еднакъв минимален бал и еднакви първи два критерии - 1. сбор точки от двете НВО и 2. балообразуващи оценки се стига до критерий 3. оценките от раздел А, без ИИ, музика, ФВС, ТП, ИУЧ (различен за различните класове и училища). Предметите са изброени поименно, така че, който не вярва нека сам си ги прочете.

А, супер, аз явно не съм дочела. Така или иначе безумно звучеше рисуване и физическо да са определящи за класирането.

Е, как точно искате да ви се прецизира "разслояването"? Тази година прословутата 23 зад. не ги ли разслои, нали много деца не са я дорешили?
Щом и от СМГ 42 деца са със 100 точки, значи и за някои от тях е било препятствие.

Или каква прецизност търси бг мама?
Само от СМГ да изкарват над 95 точки и никакви пришълци да не им объркват сметките?
Едва ли е възможно.

# 2 326
  • София
Позволявам си да попитам и в тази тема, не мога да намеря прогнозните статистики за тези училища
“Здравейте, последните седмици четох много седмокласните теми, но за първи път се включвам с въпрос. Младежа е приет в искана от него паралелка с АЕ,  но иска да опита и за предната паралелка която е с немски. Според мен има шанс (делят го пет точки) , но на първите 6-7 места сме посочили езикови в 18, 35, 32 и 31.
За три от тези училища има прогнозни балове в първи пост на темата.

# 2 327
Това разслояване няма да се отрази само на смг, а на всички училища от топа

# 2 328
Аз обърках темата, долното го пльоснах в темата за Испанската, а исках тук, по повод на това, че според мен е нормално особено момчета в 7 клас да не знаят какво искат... ще го кажа тук, а там сигурно ще го махна:

Как да си изберат децата, като не знаят? За момчетата особено. Момичетата са по-зрели, но аз и един приятел в 7 клас искахме да ставаме пирати. Искахме сами да си построим кораб, както капитан Немо, и мислехме от корабите, които плячкосваме, да раздаваме всички пари и богатства на бедните и онеправданите, а за нас да си оставяме само колкото да си поддържаме кораба. Но бяхме наясно, че за да направим това, трябва да завършим Военно-морското училище (бяхме от Варна), защото оттам излизаш хем инженер, за да можеш да си построиш кораба, хем капитан, за да можеш да го управляваш. А там се влизаше с математика и физическа подготовка. Затова трябва да кандидатстваме в МГ, като същевременно се катерехме по водосточните тръби, за тренираме как ще се катерим по мачтите. И аз поне решавах яко задачи. Влязох в МГ на шесто място, като това ми беше мотивацията. Аз не знам да има момиче 7 клас да е толко шантаво, но момчетата така бяхме. Той обаче не можа да влезе в МГ и идеята умря😂😂😂
Защо влязох на шесто място, също показва колко ми е бил акъла (не че и сега е повече 😂). Умишлено не реших едното подусловие на последната задача, за да не ми е всичко вярно, за да не си помислят, че съм преписал или нещо такова...и имах 5,88 на изпита, а можех да имам пълно 6, но ме достраша...седми клас момче, колко му е акъла!!!! А вие искате да знаят какво ще следват и т.н.....
Татко Мецан, това е писано за моето момче и приятелчетата му от класа.
Вече излезнали резултати от изпитите, заведохме класа на почерпка една вечер, приятел на сина ми е с 98.5т по мат., искат да са заедно нищо друго! Питам го къде ще запише 1во желание. Той на секундата ми казва Руската с испански, там бал 370т за миналата година. Детето е с 96т и  по БЕЛ, завършват МГ Пловдив децата. На въпроса не искаш ли да продължиш в МГ, той казва: Нееее ние ще ставаме футболисти и ще играем в Реал Мадрид, затова като отидем в Испания трябва да знаем испански. Супер сериозно, не се шегуваше. Това си гонеше детето и там го приеха. Половината клас това искаха. Моят и той беше с добри точки 94 мат 87 бел той записа ЕГ Пловдив с английски и единствената причина, поради която не написа испанския в руската беше, че ще трябва да учи 3 езика. Руски, испански и английски на курс (понеже му куца). Та сега половината клас са в ЕГтата, за да станат футболисти. Ааа и вече около 10 дена сме купили карта и инструктор в един фитнес, та и на тренировка се ходи всеки ден, обикаля се с колелото гребната на 40 градуса жеги. Топката се оставя само, когато спи и влиза в банята.
Та за математичката в училище незнам, ама учителля по физичеако е горд с тях, спорта е на първо място.
Отделно, че където и да идем на почивка още с куфарите се отива на обиколка на стадиона минимум. Аз съм майката посетила почти всички европейски стадиони. Била съм на мачове на почти всички отбори в Европа, за БГ няма да коментирам, пътуваме за любимия отбор редовно, това му е желание номер едно след всеки успех.
Та, момчета футболисти си имаме ние, не пирати.
Но са щастливи, приети, където искаха, неориентирани, но доволни. Та за 8 деца от класа ни мача продължава с ЕГ Пловдив и ЕГ Иван Вазов, важното е за тях, че училищата са едно до друго и "Мамо, така след училище ще можем да ритаме...", това е не сме гонили балове, гоним си топката още ние.

Това с футбола не е прецедент. Синът ми тренира вече 10 години футбол и това е основната му страст. Слава Богу съчетава го отлично с ученето. Изкара си НВО-то и си избра Испанската гимназия, защото мечтата му е да играе в La Liga. Надявам се да се справя и с двете предизвикателства през тази година, макар че хич няма да е лесно с ежедневните тренировки и пътуванията за мачове из цялата страна в елитната дивизия до 15 г.

# 2 329
Според мен, децата, които искат да учат в МГ трябва да минават изпит или тест, който да проверява математическото мислене доколко развито е. Проблемът с училищата извън София е, че има повече места за значително по-малко ученици, което неминуемо сваля минималния бал. Ако обаче се сложи някаква бариера - долна граница, модул за МГ, допълнителен тест, то ще намалеят кандидатите и от там ще се наложи маломерни паралелки или дори падането на такива.
За мен трябва да се увеличат местата в МГ и децата да са два потока - в единия да се класират децата, които до 7 клас са учили там и втори поток за деца, които до 7 клас не са били в математически паралелки или СМГ. Но някак си не е редно да се състезават за едно място деца, които са учили материал, който в останалите училища не се учи в редовните часове.

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 12:15 от Mama Ru

# 2 330
Аз не искам да се опростява изпита нито МАТ, нито БЕЛ.

Искам да може с добро преподаване в училище да се подготвят децата, които слушат и разбират в час. С малко усилие вкъщи от помагала и сборници да имат добри резултати. Това е нормалното.

Ако се премахнат всички ученици от МГ с не знам колко часа повече математика, всички частни понеже те имат повече часове по предметите и се готвят в учебно време за НВО и изключват при ниски оценки и се забрани ходенето на школи и частни уроци. Графиките ще са съвсем други.

НВО е на задължителния  учебния материал. В предишни дискусии се каза, че Модул 2 не е заложен е училище. Доста родители споделиха това дали е пропуск в преподаването или не не знам.

Учебната програми мисля са въведени от 2016г.

Аз пък познавам деца в СМГ, които се справят с математиката без да са били там преди. Може да се единици, не знам. След като са ги приели имат право да се запишат, ако решат. Такива са правилата. В провинцията влизат деца с доста по-нисък бал в МГ и без същата подготовка като на СМГ. Сигурно се справят и имат добри резултати на матури в класациите.

Тук се защитават само правата на децата от СМГ и как са ощетени ако от стрес сбъркали на 1ви модул. Имаше предостатъчно време за проверка и всички са под същия стрес. Да се сложи Трети и Четвърти модул за СМГ, лобирайте в МОН.

# 2 331
А не мислите ли, че по-добрите резултати по мат са от по-добрата и прецизирана работа в школите и по частни уроци?

Тази година има четири фактора накуп
1. Самите задачи са най-лесни в рамките на последните 10 г.
2. Тази година са Дадени са 15 мин повече.
3. С годините се намалява общия брой задачи
4. Тази година в  рамките на този брой задачи се махат няколко с  отворен и се заместват с такива затворен отговор.
Когато беше нво мат и пуснаха задачите познат подготвящ деца по мат каза - реших ги за половин час, много по-лесни са от очакваното, тази година ще бъде кошмар, балът като общо ще се вдигне, ще има скупчване във всеки раздел, борбата ще за стотни, прогнозите ще се затруднят и заради неадкетваните реакции моделът на разпределение няма да може да се пренесе успоредно  към по-високи балове.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 09:17 от _re_ge

# 2 332
42 пълни 100 за приемен изпит от едно училище нормало ли ви се вижда? Колко са пълните 100 по БЕЛ от НГДЕк, да не мислите, че там обучението по БЕЛ е на по-ниско ниво?

# 2 333
Sesil, моето дете се бори за тройката по математика. На пробните на СМБ резултатите й бяха между 5 и 25 точки, на НВО изкара очаквано 23 точки. Казвам очаквано, защото точно такъв резултат очаквах 20-25 точки. Децата, които в училище имат Добър (4) имат на НВО 35-45 точки. Децата, които в училище са с петица имат на НВО 45-60 точки. Останалото са отличниците в училище. Разбира се има и изключения и поради някакви обстоятелства дете, което се справя за около 50-60 точки може да изкара и 30-35, а друго - 70-75.
Ето това е проблем 45 точки не са 5тица. Водят го 58 точки 4.50. Синът ми се спука от учене да изкара 6 по БЕЛ в училище. Имаше няколко контролни включително и класното на 2 точки от 6цата, но учителката каза за 5 си. Има 82.5 по БЕЛ това е 5тица. 86 точки са за 5.50. Та права е била на косъм си е бил от 6цата. Тук проблема е, че лесно се пишат 6ци на едни места и много трудно на други.

# 2 334
toplomliako e резюмирала неща, които и аз си мисля.
И в допълнение за мен все още е странно, че в нво-то по бел се отнемат например точки за грознопис (какъвто е нашият случай). Smile

# 2 335
Едно от момичетата, които вчера станаха европейски шампионки учи в ... Точно така. В СМГ.
Аз не знам какво е това анти едно училище. Нама би било без значение, ако в спортно, музикално, танцово или училище по ИИ се ползваха само оценките от училище, защото всички знаем, че учителите са строги, но справедливи? Защо в НГДЕК и НПМГ да не се влиза без допълнителните състезания и после да се разчита на качественият подбор на база НВО и оценките от училище? После в профилите ще кот-такоа. Ще се разгърнат школите и в гимназиален етап.  Тази година сигурно сте видели какви резултати извадиха профил География в Св. Врач (или какъвто там беше свети), община Велинград?  Още едно училище в плевенско е шампион и то с масово явяване на матурата.  Кел файда за подбора в седми клас.   

# 2 336
рони, няма анти СМГ настроения. Моето впечатление е, че на твърде много страници се обсъжда как и защо са ощетени децата, които искат да учат там. В крайна сметка това е тема за седмокласници с всякакви възможности и желания, акцентът е тазгодишната кампания. Аз също се изморих да чета за проблематиката около СМГ.

# 2 337
Sesil, моето дете се бори за тройката по математика. На пробните на СМБ резултатите й бяха между 5 и 25 точки, на НВО изкара очаквано 23 точки. Казвам очаквано, защото точно такъв резултат очаквах 20-25 точки. Децата, които в училище имат Добър (4) имат на НВО 35-45 точки. Децата, които в училище са с петица имат на НВО 45-60 точки. Останалото са отличниците в училище. Разбира се има и изключения и поради някакви обстоятелства дете, което се справя за около 50-60 точки може да изкара и 30-35, а друго - 70-75.
Ето това е проблем 45 точки не са 5тица. Водят го 58 точки 4.50. Синът ми се спука от учене да изкара 6 по БЕЛ в училище. Имаше няколко контролни включително и класното на 2 точки от 6цата, но учителката каза за 5 си. Има 82.5 по БЕЛ това е 5тица. 86 точки са за 5.50. Та права е била на косъм си е бил от 6цата. Тук проблема е, че лесно се пишат 6ци на едни места и много трудно на други.

Коментирах математиката, по български са малко в по-различен диапазон резултатите спрямо оценките в училище. Моето по български едва се пребори за четворката в училище, на НВО има 54 точки, изцяло нейни - била е сама в стая, консултантът й е обяснил значението на 2 думи и толкова, от преразказа има 17,5 точки. Определено можеше малко повече да изкара и на двете части, но таванът й е 65 - 70 точки максимум.

# 2 338
рони, няма анти СМГ настроения. Моето впечатление е, че на твърде много страници се обсъжда как и защо са ощетени децата, които искат да учат там. В крайна сметка това е тема за седмокласници с всякакви възможности и желания, акцентът е тазгодишната кампания. Аз също се изморих да чета за проблематиката около СМГ.
Това, което не разбирате е, че проблемът е за всички. В МГ в София е най-осезаем.

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 11:58 от Spensa

# 2 339

Сесил, написала си това, което ми се върти и на мен в главата. Това също е част от проблема - пишат се 6-ци на килограм, без покритие, защото нали ще се кандидатства и учителят все едно е длъжен да удари едно рамо. Сакън да не остави 3 или 4. Нищо, че някои толкова си заслужават. Интересно колко деца остават на поправка. Едно време имаше, сега сякаш гледат да избутат всички. Писането на нереални оценки също не води до нищо добро.

Общи условия

Активация на акаунт