Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 104
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 415
  • София, Лагера
Извинете, от толкова постове се загубих! Ще бъда благодарна, ако някой изпрати баловете на първо класиране (за Софийските училища). Благодаря предварително!

# 2 416
Хаха, все математиците са виновни. Simple Smile Става все по-забавно.
Нормално ли е 90 точки по мат. в София да не стигат за ЕГ? До това доведе целенасоченото улесняване от МОН-човците.
Ноеми: СПРАВКА за минималния и максималния бал по паралелки в РУО СОФИЯ-ГРАД към дата 12.07.2024 г.
линк

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 15:25 от faviana

# 2 417
Извинете, от толкова постове се загубих! Ще бъда благодарна, ако някой изпрати баловете на първо класиране (за Софийските училища). Благодаря предварително!
Виж на страницата на Дидева, най-бързо става или на страницата на РУО София

# 2 418
  • София
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2024/07/min_max_pa … _1_etap_2024.xlsx

# 2 419
  • София
Аз много често се чудя тази математика къде я врат навсякъде. Не може оценки от БЕЛ и МАТ да са и за СМГ, ЕГ, профилирани, техникуми и прочие. Не знам защо МГ не си ги отделят, както тези към МК.

# 2 420
  • София
Езиковите гимназии не са хуманитарни гимназии, че да няма изпит по мат за прием в тях. Хуманитарна е НГДЕК и в  нея математиката не играе никаква роля. Винаги е имало мат  за вход в ЕГ (от създаването  им още)и е нормално, предметът се изучава плътно от 8 до 12 клас, а много деца в 11 и 12 клас го избират и за профилиращ. Но и без последната  добавка  освен БЕЛ, мат, физическо и първи чужд език друг такъв предмет (учен във всичките 5 години) в ЕГ няма (освен пак мат и БЕЛ като профили)..Тоест изпитите са по това, което се учи в целия курс на обучение. По физическо ясно защо не може да са, а по езика е тотално безсмислено - нали отиваш там тепърва да го учиш...

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 15:32 от пенсионирана русалка

# 2 421
Хаха, все математиците са виновни. Simple Smile Става все по-забавно.
Нормално ли е 90 точки по мат. в София да не стигат за ЕГ? До това доведе целенасоченото улесняване от МОН-човците.
Ноеми: СПРАВКА за минималния и максималния бал по паралелки в РУО СОФИЯ-ГРАД към дата 12.07.2024 г.
линк

Дори в тази тема има родители, чиито деца са с под 90 на математика и са приети в елитни ЕГ. Така, че това за 90-те точки не е вярно.

# 2 422
За география, биология, химия, физика, ИИ, музика има отделни изпити. Децата се подготвят целенасочено за тях и са уверени в избора си.
Само по мат се разчита на НВО и тук вече има конфликт на интереси. МГ-тата искат деца, на които математиката им е страст, решават задачи с лекота и това им харесва. МОН пък иска да отчете повишаване на резултатите от матурите.
Така се стига до парадокса деца, изкарали добри оценки на НВО да бъдат тикани от амбициозните си родители в МГ без математиката да им е страст, просто разбират учебния материал. И до мъката на тези неразбрани деца следващите 5 години. Ако имаше отделен изпит специално за математика, както е сега за всевъзможни други предмети, този проблем нямаше да стои.
Но някоя умна глава премахна изпитите за МГ.

И предвид това, че матурите ще ги сменят следващите две години вместо да бистрим тук по-добре да следим какво ще сътворят отново за да може да реагираме навреме с широк аргументиран отговор. Иначе след две години може с тъга да си спомняме за този вариант на матурите.

# 2 423
.... По сегашните критерии трябваше да се лишим от лекар като нея, че и без това са кът в държавата?
Абсолютно!

По същият начин,  децата, които искат да учат чужд език в т.нар. елитни ЕГ, но не са силни в математиката, са много ощетени. Те не стига, че имат сериозно препядствие, което няма пряка връзка с това, което искат да учат и им се отдава наистина, ами на всичкото отгоре "се избутват от математиците", които не са успели да влязат в СМГ и съответно ЕГ им е една от предпочитаните алтернативи, освен НПМГ.

Значи ето, че сама казваш, че сегашната система прецаква всички Simple Smile Ако математиката беше достатъчно трудна като за МГ-тата въпросните математици щяха да си влязат там (добро за тях) и нямаше да изместват децата без математика от ЕГ (добре и за тях). Просто вторите щяха да си влязат където искат с по-нисък бал. Къде е проблемът?

П.П. Езиковите гимназии не са хуманитарни гимназии. Това са обикновени гимназии, развиващи всички дисциплини с добавено засилено изучаване на език. Хуманитарна гимназия е НГДЕК. За друга не се сещам.

Аз много често се чудя тази математика къде я врат навсякъде. Не може оценки от БЕЛ и МАТ да са и за СМГ, ЕГ, профилирани, техникуми и прочие. Не знам защо МГ не си ги отделят, както тези към МК.

Някога СМГ си имаше отделен изпит. Но после промениха нещата пак заради егото на някои родители, които надигнаха глас, че не било честно така.

# 2 424
Каквото и да се измисли, колкото и широки интереси да обхваща няма да удовлетворява всички, все някой ще се чувства ощетен.
Днес говорих с едно дете от Чехия за тяхната образователна система.
Предавам това, което ми разказа, признавам, че накрая има някои неясни за мен моменти, просто на детето на моменти му е трудно да се изрази добре на български.
1. имат някакви тестове за училищна готовност преди постъпването в първи клас. Към постъпването в първи клас НЕ се очаквало дори да познават буквите.
2. След пети клас, който иска да отиде в гимназия се явява на изпити/ матури. Тези, които не искат гимназия си остават в училището, в което са до 9 клас.
3. В девети клас се явяват на изпити, избират си 2-3 училища, за които кандидатстват. Ако не бъдат приети там, не са първите 30 по бал, имат още 10-15 дена да си изберат училище, в което има свободни места и да кандидатстват пак.
Тук идва моментът, в който не разбрах добре, но децата имали право да се явят пак на същите тестове след една година, после след още една, ако не се справят. Ако има в темата някой, който е наясно с този момент, може да разясни. Ще ми е интересно.
Девойката сега е завършила 9 клас ш си е избрала да продължи "логистика", приета е.

# 2 425
Дори в тази тема има родители, чиито деца са с под 90 на математика и са приети в елитни ЕГ. Така, че това за 90-те точки не е вярно.
Има ли някой с математика под 90, да е влязъл в Испанската? Питането ми е сериозно, не се заяждам.

...Значи ето, че сама казваш, че сегашната система прецаква всички Simple Smile
Аз това не го отричам. Но казвам, че едните пищят мнооооого повече, все едно техните проблеми са най-сериозни, а то далеч не е така, а е частен случай засягащ определен брой деца Simple Smile

# 2 426
  • София
Здравейте!
Моля за вашия съвет!
Дъщеря ми е приета в 1АЕГ , АЕ/НЕ по трето желание.
На първо място беше наредила АЕ/ НЕ във 2АЕ, на второ АЕ/ ИЕ пак във Втора английска. Желанието беше за 2АЕГ на всяка цена.
Колебанията са дали да участва на второ класиране, защото желанието за втори език испански някак си се изпари.
Вероятността да я приемат с испански е нищожна според мен, но ако все пак някак си се случи, няма да е ок за нея.
Бал 459

# 2 427
....
Но интелигентни деца, учещи в СМГ, следва да се справят и с българския.
Защо искате да им го опростявате?
ТЕ СЕ справят повече от добре и по БЕЛ, но не е достатъчно поради вече дискутираните причини.
В първите 15 по резултат на НВО БЕЛ са основно математическите гимназии?

Преди доста страници ви казах, че няма как да разберете къде е проблема, който касае всички деца - от тези с нисък резултат по каквато и да е причина до тези с топ резултатите.

# 2 428
Le vert, забравих да уточня - за девойка. 90 т. по мат. и 86 т. по бел. за коя софийска ЕГ стигат на 1 класиране?

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 15:50 от faviana

# 2 429
Аз се чудя тук....
В понеделник в 8 .ч започват да записват, нали?

Общи условия

Активация на акаунт