В момента чета ... 90

• 47 743
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
За Агата ако има отделна тема ще се включа Grinning
Луд фен съм на Поаро и Мис Марпъл. Дори скоро разбрах, че има екранизация на " Десет малки негърчета" и се каня да я потърся и изгледам, за да видя дали се доближава до книгата. Изгледала съм "Убийство в Ориент Експрес" и беше добре направен филм, поне се пръдържаха максимално към книгата.

# 106
Има да - и не е много стара версия. С Чарс Денс и Ейдън Търнър.
Скрит текст:
Харесва ми, че следва оригинала и краят е общо взето същият.
Понеже има версии, в които двама от персонажите се измъкват накрая и се оказват невинни. И интересното е, че версия с такъв финал - под формата на пиеса, е била одобрена от самата Агата Кристи, за да изненада публиката (нейни съвременници). Според мен е глупаво.

И говорейки за глупави неща - днес разбрах за една от книгите й - "Трагедия в три действия", че има американска и английска версия.
На български се превежда английската версия (или оригиналната, но всъщност другата също е оригинална) в която главният герой - застаряващ, но чаровен и известен актьор
Скрит текст:
убива, за да прикрие това, че вече е женен (и жена му е в лудница - според тогавашните закони това означава, че не може да се разведе) и за да може да се ожени за младата си приятелка.

В американската версия има допълнителни улики (понеже американците имат нужда от такива неща) и
Скрит текст:
накрая се оказва, че същият актьор е убивал не за да прикрие двуженството (той няма луда жена в този вариант), а защото страда от психическо заболяване и е искал да премахне всеки, който знае за това, за да не кажат на годеницата му.

# 107
“Трагедия в три действия“ съм чела в ранна младежка възраст и напълно съм я забравила. Това беше много интересна подробност за книгата, нямах идея, че е публикувана в две версии.

# 108
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Приключих с две книги, които хем ми харесаха, хем оставиха противоречиви чувства в мен.
"Новата къща" на Тес Симънс. Смразяващ трилър, след края му дълго време мислех за прочетеното.
Винаги ми е влечало да чета за човешката природа и ум и все си мисля, че съм подготвена,
че няма нещо, което да ме изненада, но ето, тази книга ме опроверга. Препоръчвам я.
Другата е "Когато тя си отиде" на Алекс Дал. Тук само ще напиша добре известната максима
"внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш". Струва ли си цената, на какво си готов,
за да защитиш любимите си хора, колко измамен и заблуждаващ е блясъка. Също много ме впечатли,
препоръчвам.

# 109
  • София
Футбол, една книга на хартия, още една - паралелно уж - на екран. И, всъщност, от чисто любопитство довърших датската кримка. Запознанство с авторката ми е.
Катрин Енгберг е датска актриса, бивша танцьорка и хореограф и писателка. Има издадени у нас тези:
Скрит текст:
Оказа се, че съм почнал със средната, а сега ще се връщам към дебюта й. И веднага ще отбележа, че никъде в (реално 2-та) "Стъклени крила" не хванах някакви явни следи от нещо случило се преди. Може да е за хубаво.
Приятно четиво, без определено да е Уау. Все пак, от показаните в началото кандидати за затвора - определено повече от един (че даже май трима, ако четеш по-лекичко), интригата не е постна. Типично за сканди-то (причислявам в случая Дания с него) разхождане по действителни места, улици, паркове и сгради. Тук: за една седмица време и само под дъжда. Не е твърде лицеприятна за датските държавно-институционални грижи към психично болните (книга, ама знаем, че няма дим без огън). Хареса ми и това, че "финалният екшън" е 15-на стр. преди последната и после има още подходящо поднесени разяснения кой-кога-как-защо.
Наистина ще прочета и практически първата книга от поредицата за Анете Вернер (вече родила момиченце) и Йепе Кьорнер (а-ха осъзнал, че има връзка с мароканската му колежка).
Ако си имате друго четиво - не я мислете Енгберг. Ако сте чели доста "сканди ноар" - някои похвати/герои/стъпки в повествованието - може да ви дойдат като "повторение" от другаде. Но изобщо не е за "изхвърляне".

# 110
  • гр. София
И аз много харесвам Агата Кристи и нейните книги. Скоро гледах точно серията от сериала С Дейвид Суше именно на Трагедия в три действия. Любопитен факт, че има две версии. Благодаря за информацията.

# 111
Приключих с две книги, които хем ми харесаха, хем оставиха противоречиви чувства в мен.
"Новата къща" на Тес Симънс. Смразяващ трилър, след края му дълго време мислех за прочетеното.
Винаги ми е влечало да чета за човешката природа и ум и все си мисля, че съм подготвена,
че няма нещо, което да ме изненада, но ето, тази книга ме опроверга. Препоръчвам я.

Да споделя, че точно така се почувствах, след прочита й. После дни наред се сещах за нея. Но пък аз не мога да я препоръчам с чисто сърце, защото ми остави много тягостно чувство. Иначе и на мен ми хареса.Blush

# 112
Някой с мнение за тази книга:

Аз съм писала по-назад в темата. За мен книгата е изключително разочарование, първата 1 звезда от близо 30 прочетени книги тази година до тук. Гърдите и яйцата наистина са ми странни за заглавие; пияни жени и сперма изскачат от всяка страница по няколко пъти, не разбрах каква е идеята на книгата, наистина.
За мен, уточнявам за мен, пълна загуба на време.

# 113
  • Галифрей
Почнах да чета “   Върхове и хора “книга за Людмил Янков.  Разчуствах се много.Прекрасен човек е бил и поет.
Всичко за животът му е събрано в него. Има негови публикации, фотографи, рисунки. Той е алпинист,писател и поет. Катери Еверест за да се опита да спаси Христо Проданов. Губи четирите си пръста от замръзване. Човешка саможертва и героизъм ❤

Умира в Рила на връх Камилата след инцидент той и колегата му Стоян Наков падат от 200 метра скала и ги затрупва лавина. А те са могли да бъдат спасени 😔
“Снегът свойски пропукваше под стъпките ми. Планината беше в мен. Със сърцето си търпеливо се вслушвах в нейните тръпни въздишки. Тогава повярвах, че нищо не може да ме отклони от пътя към езерото...”

# 114
  • София
"Гърди и яйца" определено смятам и аз да я пропусна.
А наскоро се затвърди моето убеждение, че книгите с награди (Букър и тн) нв са за мен. Явно не я разбирам "високата" литература. Опитах се да чета "Бърнамският лес". Ами, не ми се получи. Дадох и шанс 200 стр. но пълна скука, непълнокръвни герои, някакви антикапиталичстически лекции.....
След нея си продухах идеално мозъка с "Не тук и не сега". Да, фантасмагория е, но има и криминална нишка, чете се лесно, за два дни я "лапнах". И понеже обичам да редувам жанровете се чудя какво да подхвана.
Междувременно, малко по малко си чета интервютата на Ориана Фалачи в "Ако се родиш жена".
"Трето царство" и аз си я резервирах в библиотеката, само хубави отзиви чувам за нея.

# 115
Мога да препоръчам "с две ръце" (и два крака;))) една, спечелила "Пулицър" 2014 г.: "Щиглецът", Дона Тарт.

# 116
    • София
    Мога да препоръчам "с две ръце" (и два крака;))) една, спечелила "Пулицър" 2014 г.: "Щиглецът", Дона Тарт.
      Да, "Щиглецът" много ми хареса. Явно проблемът ми е с "Букър"-наградата. Имам няколко зарязани книги там. Чак се чудя да почва ли "Времеубежище". Но ще и дам шанс, все пак е българска.

# 117
      "Трето царство" я подминавах съвсем тенденциозно, признавам, че даже с предубеждение, но прочетох, че авторката е завършила Европеистика, което предполага задълбочен интерес в историята, така че може би наистина е добра и заслужава да се прочете. За "Бърнамския лес" ми беше полезно мнението, почти си я купих миналата седмица, добре че си избрах друго в крайна сметка.
      ПП: "Времеубежище" се чете за часове, и да не ти хареса, поне бързо ще приключиш с нея.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 10:12 от Rayna13

# 118
      • София
      Жалко за "Бърнамския лес".. Четох едно ревю, което много ми хареса и си отбелязах книгата.

Аз колкото повече чета "Сатанинско лято", толкова повече се влюбвам в поредицата! Heart
      Страхотни герои като не само инспекторите, водещи разследването са изградени, но и семействата им , и миналото , което ги е изградило. Много психологична и социална. Изобщо чудна поредица! Жалко, че само "Удушвач" ми остава от нея за момента...

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 10:01 от Happy Mijjj

# 119
      • София
      И на мен много ми хареса поредицата. Не съм чела още "Удушвач" (даже съм проспала, че е от нея).
      За "Бърнамският лес"............, не знам, може и да не ме уцели в точния момент. Има потенциал, но както казах, аз нямах търпение.

Общи условия

Активация на акаунт