Шестокласници 2024/2025 г.

• 24 691
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Как да споделят като нямат идея. А и не е работа на служебен министър да определя формати за след 2 години. Ще почакаме.
Само се надявам, ако изпитът наистина ще е по всичко да няма въпроси от рода "кой е изобразен на тая статуя" или видове инструменти от пиринска фолклорна област hahaha

# 46
  • София
Именно де- както е тръгнало с вероятността за редовно правителство- тамън докато дойде време на нашия набор и сме там Joy

# 47
Не се спряха от МОН да измислят нови и нови глупости...

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 18:41 от Татко Мецан

# 48
И моят син посещава едно чудесно място до миналото лято. Много занимания в група, градски разходки, 2 пъти седмично айкидо, 2 пъти пиано, един ден от седмица екскурзия на Витоша или с влак до някой град...
Не че много е чел, но много общуваше.
Сега, мисля, че прочете всичко задължително, но само главите от романите. Настоявам поне един да прочете от край до край и това се очертава да е Принцът и просякът.
Говоря му, че произведенията от български автори са тъжни, какъвто е бил и животът ни - робство, емиграция, бедност, болест, безработица, тук там любов....
Както каза навремето дъщеря ми за 7 клас, Алеко спаси положението по литература.
Мисля, че все още няма категорично решение за нов формат изпит.
Тръпнем дали ще има сюита и рондо или снимки от Магурата -)

# 49
Моята прочете Автобиографията и каза, че след няколко години ще я прочете отново, т.е. хареса ѝ. От вчера е на спортен лагер, сутрин отива, вечер се връща. Вчера беше изтощена и доволна. За щастие все още е навита на такива активности, а и тя ходи на това място от малка, първо с нас и след това на лагер. Записала съм я и на една занималня да правят филми в края на месеца....
Иначе и тя е почти постоянно на електрони устройства, но с това не мога да се боря. Колкото успея да ѝ отвлека вниманието толкова.

# 50
"Единици са децата, които ходят на изобразително изкуство. Наистина в момента изпитите по български език и математика се превръщат в сериозен източник на сивата икономика. Ако успеем да го направим, ще се засили интересът към всички предмети в училище, които сега остават на заден план." - каза Калапиш.

Мда, страхотно предложение. Ще рисуваме ли за НВО? 😯

# 51
Не мога да разбера защо и директорът на 107 му приглася.
107 се справя доста добре като цяло на сегашния формат. За разлика от 119
Значи не можело само сивата икономика да се крепи на уроците по математика и бел, трябвали било и по всичкология да се готвим....
А и едното да било вход за едното, другото изход за друго....
Не знам, само си говорят май засега.

# 52
Моят ходи на изобразително изкуство 😄

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 18:40 от Татко Мецан

# 53
  • София
Мецане, че тогава какво НВО ви притеснява- играйте някъде с рисуване. Очевидно детето има талант. Вземете му графичен таблет, може да стимулирате още повече заниманието у дома.
У нас има ограничения във времето за игра, телефонът му е с копчета и няма как, сори Simple Smile Рано му е да става зеленчук. Пусках му наскоро 100 Кила да слуша какво казва един рапър за постоянните игри. Като че ли има някакво усещне, че не е ок, но малко да си затворя очите и директно се е качил да цъка Simple Smile

# 54
.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 18:47 от Татко Мецан

# 55
  • София
Записвам се и аз в темата с бъдещ шестокласник.

Отскоро съм във форума, три теми почнах да следя и в трите - татко Мецан Grinning Нашето дете и на Плейстейшън играе и книги много обича да чете, но задължителна литература от 1ви клас досега не е прочело, даже не сме я поглеждали. Чете само каквото му е интересно. И тази година мисля така да я караме. "Малкият принц" сигурно ще прочете, но когато то реши.

За игрите - не му давам вече да играе на телефон, само на големи екрани и отдалече. След края на миналата учебна година от много игри на телефона, очна лекарка искаше да му сложи очила за късогледство - беше направило спазъм от взиране в малкия екран, но ние не се съгласихме и за един месец през лятото с много игра навън и без ползване на телефон се оправи напълно. Та за телефона много внимавам вече и също да чете само на ярка светлина вечер.

# 56
Първо да похваля детето на Мецан. Браво за медалите и грамотите! 👏

Моята дъщеря обича да рисува. В училище ходи на кръжок или не знам как са го кръстили. Учителката изпраща рисунки на децата на конкурси, но само в България, имат медали някои от тях.

За новия формат на НВО не знам дали ще рисуваме, пеем или тичаме, но явно и преподавателите по другите предмети искат да влязат в сивата икономика. Не знам какво да кажа. То хубаво да се знаят художници, композитори и спортисти, но като знам каква ни е работата, дали няма вместо да изпишем вежди, да извадим очи?!

# 57
Записвам се и аз в темата с бъдещ шестокласник.

Отскоро съм във форума, три теми почнах да следя и в трите - татко Мецан Grinning

В отпуска съм, а още не сме тръгнали на море, затова Grinning Вземам си бележка.

# 58
Ние сме на 2 от обратното броене до морето,а вкъщи кипи ремонт! Ей така от нищото,не че нямаше нужда, кой дявол ме караше да почнем точно сега?
Fortuna, сложно ми се види всички предмети да посивеят. Или поне на етап 7 клас, за нагоре уроците си вървят с пълна сила. Не че не си го помислих и аз, но абсурд, кое дете ще оцелее? И банкомати да сме,аз поне не съм де, то не виждам как ще смогне голям човек, камо ли дете. Нещо от типа "обща култура" плюс логически задачи, математиката може би ще се сдобие с физика и химия, а БЕЛ с въпроси от география и история, междупредметни връзки дали правят. Само да не се налага да преравяме учебниците на всички издателства, за да видим дали образът на  многострадалната Геновева не е фиксиран с този на Амалтея и какво общо имат двете с раждането на Римската империя. 😄

# 59
Detelina S, права си, едва ли още преди 7клас ще посивеят и другите предмети (достатъчно е, че след 10-11 клас посивяват някои).
И аз предполагам, че ще е нещо тип "обща култура".
Към математиката може би ще добавят химия и физика, към БЕЛ история и география и евентуално т. нар. "второстепенни предмети".

Преди началото на тази учебна година трябва ли да има яснота какъв ще е формата на НВО за нашия набор или не е задължително? То към нови избори вървим, но е добре да се знае по-отрано.

Общи условия

Активация на акаунт