Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 48 503
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 1 020
  • София
Странна птица, честито и на вас!

# 1 021
Честито на новите студенти! Да им е леко и успешно следването!

Kaira, на сайта на училището има качени учебните програми за всички класове. Там може да видите всяка специалност по колко часа рисуване има през годините.

# 1 022
  • София
Благодаря на всички! Странна птица - честито и на вас!
Изпитът е по-труден от колкото след 7ми , защото всъщност са два изпита, като втория е от две части. Да не разводнявам темата - всеки може да прочете в сайта на НХА когато му дойде времето. Кандидатите бяха около 60, а приемат 12 деца. Горе-долу по 5 за място - както в НУИИ навремето.

# 1 023
Моля за мнения, децата, които вече учат в НГФП/фотографското/-  рисуването как е застъпено там, рисуват ли, защото специалностите предразполагат повече работа на компютър и ако да, какви  специални предмети се изучават след 9 клас?Благодаря ви!/никъде не мога да намеря информация,,за това, което се изучава/
Ето оттук можете да изтеглите учебните планове за всички класове и специалности: https://npgpf.com/%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0% … 0%B8%D1%86%D0%B8/

А тук има интересни видеа с деца от училището на някакво събитие, както и техни анимации: https://www.youtube.com/results?search_query=npgpf

Със сигурност не се рисува толкова много колкото в НУИИ и Приложното (на платно и хартия), но дигиталната рисунка също е рисуване - ползват се графични таблети за целта, поне за специалностите анимация и компютърна графика.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:05 от Venelina - Umi 782740

# 1 024
  • София
Моля за мнения, децата, които вече учат в НГФП/фотографското/-  рисуването как е застъпено там, рисуват ли, защото специалностите предразполагат повече работа на компютър и ако да, какви  специални предмети се изучават след 9 клас?Благодаря ви!/никъде не мога да намеря информация,,за това, което се изучава/

Учебните планове са публикувани на сайта на училището: https://npgpf.com/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0 … 0%BE%D0%B2%D0%B5/

Имат часове по рисуване всяка година, но не се набляга на този предмет. Изучават разнообразни инструменти в рамките на визуалните изкуства.
Съветвам всички, които искат да участват в разнообразни конкурси за рисунка, визуален проект и пр., да са проактивни и да го правят самостоятелно, защото училищната организация е много тромава и в това отношение. Най-обгрижвани са фотографите.
Едната госпожа по рисуване води и часовете по религия, поради което всякакви конкурси на християнска тематика се толерират в училището.
За да не останете с погрешни впечатления от горната информация - атмосферата в училището е много толерантна, приятелска, спокойна и не сме попадали на прояви на тормоз и други подобни в самото учебно заведение.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:20 от Inanna

# 1 025
Хваля се! Дъщеря ми е приета Илюстрация в НХА. Тази година се дипломира Живопис в НУИИ.
Честито! Много успехи 🍀

# 1 026
Честито на студентите!
Много успехи и творческо вдъхновение.

# 1 027
Дали има шанс второто класиране на МОН да раздвижи класирането в НУИИ?
За НУИИ не знам, но миналата година точно третото класиране освободи мястото на дъщеря ми в НГПИ. Дете, записано в настоящата й специалност, беше играло на 3 класиране за ФЕГ и я беше предпочело.

# 1 028
Дали има шанс второто класиране на МОН да раздвижи класирането в НУИИ?
За НУИИ не знам, но миналата година точно третото класиране освободи мястото на дъщеря ми в НГПИ. Дете, записано в настоящата й специалност, беше играло на 3 класиране за ФЕГ и я беше предпочело.

Точно това щях да напиша че шанс има до последно. Докато има, деца с крак на педала до последно, до последно решаващи МОН или МК освобождаване на място  винаги има  възможност да изскокне. А точно в трето класиране по МОН могат да се случат неочаквани изненади.

# 1 029
  • софия
Аз знам за деца, които в понеделник ще се отпишат от полиграфията и ще отидат в приложната.
Разместванията още не са приключили. Вероятно средата на август ще е финалния щрих.

# 1 030
.
Абсолютно е така. Годината на моят син, последното място в гимназията по МК се запълни първата седмица на август.

# 1 031
Аз знам за деца, които в понеделник ще се отпишат от полиграфията и ще отидат в приложната.
Разместванията още не са приключили. Вероятно средата на август ще е финалния щрих.
Може ли да споделите с какви оценки са? Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 15:04 от nadia_lg

# 1 032
Честити студенти на Ивка и на Странна птица! Да си учат с интерес и удоволствие избраните специалности и да творят с вдъхновение!

А на кандидат-гимназистите, които все още са в очакване, пожелавам хубави новини през следващата седмица!
И тъй като периодично се споменава "средата" като важен фактор, на всеки пожелавам да попадне в благоприятна за развитието си среда. Защото тя, до голяма степен, е въпрос на късмет, и от мой личен и от на децата ми опит мога да кажа, че както в добро и даже елитно училище може да попаднеш на недобра среда, така и някъде, където нивото е уж ниско и науките не са на ниво, да се получи чудесен колектив, в който средата не само, че не дърпа надолу най-добрите, а ги стимулира да са още по-добри и всички да вървят нагоре. Затова съм и на мнение, че водещо трябва да е личното желание за развитие в определена област, а не драпане за "среда" при голямо отклонение от това, което иска човекът. Всички професии са нужни и всички могат да бъдат достойни за уважение. Също така, ако в някакъв момент човек реши да смени посоката в професионално отношение, има условия да го направи на различни етапи от обучението и развитието си, и в това няма нищо грешно.
За нас измина още една учебна година. И ще разкажа за нещо от тази година, за което до момента май не съм (или ако съм - извинете ме за повторението) . Дъщеря ми по принцип е дете, което не се изявява по собствено желание, не се включва в нищо извънредно като екипи и проекти, а си прави само необходимите неща тихо и кротко, според времето, ентусиазма и идеите. Понякога ми се иска да е по-активна, но не настоявам, защото го считам за лична намеса, на която не съм привърженик. Въпреки това, преди няколко месеца имахме и ние нашия момент на радост и гордост. Тогава директорът случайно видял нейна рисунка, рисувана по друг предмет (при тях директорът, наред с административно-ръководните си функции, и активно преподава по един от специалните предмети). Харесал я и казал рисунката да отиде на изложбата за празника на училището.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 18:42 от BlyaSSSachka

# 1 033

Дали знаете в каква специалност ще се запишат в Приложното? Simple Smile
Че ние тръпнем за дърворезбата Simple Smile

# 1 034
  • София
Странна птица, честито и на вас! Relaxed

Аз пък стискам палци за едно познато детенце да го приемат Фотография в НПГПФ. Дано да има още шанс!

Общи условия

Активация на акаунт