Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 48 461
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 1 050
Здравейте,

Много благодаря на групата за подкрепата, полезната информация и предварителното класиране. Моят син влезе на първо класиране в НГПИ, а на второ и първо желание. Relieved

Честито и на всички, които чакаха търпеливо и успяха да влязат в желаното училище. На добър час на децата Heart Exl

Доколкото разбрах има родители на деца, които са в по-горни класове в НГПИ, дали може да споделите повече впечатления от обучението и процеса - какво ви харесва и какво не? Молбата ми е за обективно мнение, доколкото в възможно, ясно е, че всяко училище си има светли и тъмни страни. И ако не ви притеснява да влезете в конкретика, ще е супер Simple Smile

# 1 051
Приеха детето в НГПИ. Освобождаваме нашето място в "Николай Райнов". Дано тази информация послужи на някого. Успех! Зелено човече, ако синът ти все още иска там, да знаете, че нашето място е ваше.
Обадете се утре.
Аз малко съжалявам за това, че изпуснахме това училище. Днес даже ми стана неудобно когато оттам ми се обадиха да попитат каква е причината да не запиша там дъщеря ми.Но НГПИ ѝ беше фикс идея и се надявам да сме взели правилното решение.

# 1 052
  • София
Свърши се при нас, тя не иска да сменя и да се трови повече.
За съжаление механизмите на класирането по МОН за 3 и 4 етап са пълен хазарт, който не можем да си позволим.
Системата за кандидатстване към МК блокира места "за всеки случай" и "за резерв", които накрая се погубват.
Съответно сега желаното до вчера място ще отиде у някой, който ще иде там просто защото не са го взели другаде.
Доста грозно и противно, но съм решила да не се ядосвам.

# 1 053
Права си. Защото ако училищата разполагаха с информация кой желае да се класира, но не му е стигнало с малко, както е в тези към МК, щяха да се обаждат персонално, а не да ги пускат да се въртят на хазартен принцип. Но такава е системата. Но ако се отиде на място и се попита в самото училище, може би има шанс. Аз останах с чудесни впечатления от "Райнов" и ми е доста кофти, защото не прочетох нито един лош отзив. Ни заради компютрите,тя не беше склонна. Всеки ден е ходела до "Свети Лука" да го съзерцава и си е пожелавала това да стане нейното училище. Такава фикс идея имаше. Сърце не ми даде да взема решението без нейно знание и да я запиша в "Райнов" още след първото класиране. Казаха ми, че само тя не е записана, а продължава за второ.
Но, както и да е. Всяко дете отива да учи там, където му е отредил късметът.
Относно трето и четвърто класиране към МОН, това е абсолютна идиотия и не почива на никаква логика. Най-нормално е да се продължи както е за първо и второ.

# 1 054
  • София
Нищо не разбрах от последните 2 поста, честно. Какви места се блокират от МК?! Dizzy Face  А 3то и 4то към МОН са си баш като 1во и 2ро, но само за останалите свободни места.

# 1 055
  • София
Понеже класиранията към МОН и към МК са независими едно от друго, много деца играят и за двете, за да имат резервен вариант.

# 1 056
Anele_B, честито за приема! Прекрасно е, когато децата имат цели и мечти и успеят да ги изпълнят.

Зелено човече, това е съвсем нормално. Защо е лошо децата да имат резервен вариант? Има много деца, които изобщо не ги приемат към МК или пък ги приемат в някоя силно компромисна специалност, и съответно те решават да се насочат към МОН. Както и обратното. Това е причината да се освобождават места след първо класиране.

А 3то и 4то класиране е съвсем резонно да протичат с пренареждане на желанията. В противен случай всички деца, които са наредили само силно нереалистични желания, няма да ги приемат никъде, ако ще и до десето класиране.

# 1 057
  • София
Зелено човече, не бих го нарекла блокиране. В крайна сметка тези места се освобождават, когато детето се запише и остават за следващо класиране. Единият ми син завърши НУТИ сега, в годината на кандидатстване датите на класиранията за там и МОН съвпадаха. Нямаше как да не пусна и за МОН без да съм сигурна, че ще е приет в НУТИ. Освободихме мястото за второ класиране. Най - малкия ми син го приеха на първо класиране по първо желание в НГПИ и изобщо не участва в МОН, но ако не беше така, вероятно щях да редя и там. Затова има няколко класирания, така че всеки да отиде на максимално добро за него място.

# 1 058
По-скоро проблемът е с не съвсем прозрачното класиране след първо при някои училища към МК и липсата на синхронизиран график. Това с телефонните обаждания е много неприятно за чакащите в неведение. В крайна сметка могат просто да публикуват на сайта - приемат се до оценка еди коя си, дават 2 дни за записване и после обявават по същия начин следващите.

Иначе и аз намирам за съвсем нормално да се изчаква и да се избира между училища към МОН и МК. Децата са си заслужили правото на избор с усилията, които са положили за подготовка, и часовете, прекарани по изпити.

# 1 059
Това позвъняване под формата на второ класиране и аз не го разбирам. Дава възможност за много странични отворени вратички, за деца с недостигнал за първо класиране бал. Няма как да се провери кой всъщност е поканен да се запише. Извинете подозрителността ми, но не е ли така?

# 1 060
  • София
Трето и четвърто класиране по МОН са хазарт. Също така някои освободени места излизат на трето, но други - на четвърто класиране.

# 1 061
  • София
Зелено човече в списъка за трето класиране "Райнов" имат 7 места !!,, според мен си струва риска, ако е мечтаното училище на детето !!,,

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:42 от atadar

# 1 062
Наистина впечатляващо много места за 3то класиране.
По принцип 3то и 4то наистина са хазарт, но не винаги. Wink

При най-най-високобаловите гимназии балът винаги пада, защото общо взето няма от къде да дойдат кандидати с по-висок бал. В случая на 51во и Райнов, това са училищата с най-висок бал от тези, които взимат проверка на способностите. Съответно при тях балът на трето класиране винаги пада. А при толкова много свободни места в Райнов като нищо може да падне и с 20+ точки.

В 144 също има по 5-7 свободни места в двете паралелки с рекламна графика, така че, Зелено човече, ако детето наистина много е искало в Райнов - това е вашият шанс. Не знаем, разбира се, колко точки не са ви достигнали и с какъв бал е прието детето в 144, но ако е бил среден или близо до максималния за паралелката, то буквално нищо не рискувате - в най-лошия случай пак ще ви приемат в 144.

# 1 063
  • София
Олеле, ужас, сега ме размислихте жестоко:
Профилирана гимназия за изобразителни изкуства "Професор Николай Райнов"   1572   Компютърна графика   7 места за трето класиране
144 Средно училище "Народни будители"   1123   Рекламна графика - АЕ   5 места за трето класиране

Аз съм в шок, признавам си честно.

# 1 064
Всеки ден е ходела до "Свети Лука" да го съзерцава и си е пожелавала това да стане нейното училище. ...
Но, както и да е. Всяко дете отива да учи там, където му е отредил късметът.

Еха, много впечатляващо, чак такова ясно желание!
Иначе да, нещата не случайно се случват по определен начин, колкото и човек да мисли, че друго е доброто за него

Общи условия

Активация на акаунт