Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 50 214
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Моята щерка вчера я приеха в Княгиня Евдокия в новата специалност Театрален,кино и телевизионен декор. Самата паралелка е смесена със същата специалност с включено Осветление. Ние сме много щастливи, за съжаление или не, не успяхме да се преборим за нито едно от училищата към МК..с Тея 200 деца с оценка 4.08 в полиграфията...как са ги Оценявали не знам... съжалявам само за похабените пари за уроци по рисуване. От тук нататък гледаме само напред - много се вълнувам, защото има изгледи и за развитие след 12 клас...в НАТФИЗ има катедра по визуални изкуства. 😊 Весело лято

Честито, днес аз пък записах сина ми в същото училище но специалност Промишлен дизайн.
Той не успя да се пребори за Графичен дизайн и то само за училищата без изпит, защото реши ,че иска творческа паралелка 4 месеца преди края на годината. Но пък следващата година каза, че с кеф ще ходи на уроци по рисуване. Аз ли съм била сляпа, той ли не е знаел какво иска .... някъде посредата е.

Нищо не знам за това училище, но съм положинтелно настроена, че той е доволен от приема му.

Привет на всички участници в темата, ще я следя и аз вече, нали се сдобих с изгряващ творец Relaxed

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 12:19 от tsvety77

# 91
Няма официална информация за това как става запълването на свободните места след 2ро класиране. Или по-точно - информацията е, че звънят по телефона на следващите в списъка.

От това, което е споделяно тук в темата, можем да заключим, че при надпланов прием предлагат на някои от децата да се запишат по по-предни свои желания, за да разпределят надплановите по-равномерно в различните специалности. Миналата година имаше 6 надпланови в играчките и майката на едно от тези деца сподели, че са им предложили да се запише по първото си желание (защото играчките им беше по-задно желание в списъка), но детето беше размислило и в крайна сметка си остана в играчките. Един вид не е ясно точно колко свободни места ще останат след тези намествания при второ класиране. А че не всички, класирани на второ, ще се запишат е съвсем сигурно.

Отделно се загледах, че в НУИИ много витиевато са написали, че ще записват всички с бал 4,55 и надолу до еди кога си, като са обявили 8 свободни места. Реално на второ класиране трябва да поканят 10 деца, защото има четири с оценка 4,55 и шест с оценка 4,5. Тоест там се чака да се види дали тези 10 деца ще попълнят 8-те места или ще останат някакви свободни.

Любопитно ми е и какво се случва във фотографското. Там на първо класиране записват до днес включително.

Благодаря, и аз така четох от миналата тема. За съжаление не е ясно до колко е паднала оценката миналата година. Но като гледам и таблиците направени от Вас (които са изключително полезни) за миналите години, ми прави впечатление как всяка година имат различен брой места за вид специалност, освен може би най-желаните три. Там като че ли е константа. Дъщеря ми искаше Дърворезба, но после промени първото си желание за Силикати. а тази година доста деца са приети и записани с първо желание Силикати. В общи линии минимален шанс ни остава за дърворезбата...но ще видим.
И аз се чудих за НУИИ дали ще приемат всички децза с 4.50, и ако не по какъв критерий ще ги отсеят тези 2.
Относно Фотографското - силно се надявам доста деца приети в Приложното да се пренасочат натам и да освободят още места. а и вероятно все ще има някое дете, което вероятно е прието в по-предпочитано то него училище към МОН. Абе, мечти и надежди много от моя страна пък да видим.

# 92
  • София
От НПГПФ със сигурност звънят вече. Явно и тази година няма да публикуват второ класиране. Наложи ми се да звъня по административен въпрос и за момент настана объркване, защото звънели на "много родители", но нямаше как да попитам до коя оценка са Simple Smile
От НУИИ записването на допълнително поканените е било до петък, 12.07. Би следвало днес да се появи информация някаква на сайта дали са запълнили всички места, но няма. Може да им звъните да ги питате. Мин година даже се редувахме тук и си споделяхме кой къде звъни.
Стискам палци на всички в очакване тези дни! Zenata, честито на твоето момиче - да е много щастлива с класа и гимназията си!

# 93
Машонка, искрено ви пожелавам да получите заветното обаждане.

# 94
Машонка, искрено ви пожелавам да получите заветното обаждане.
Много благодаря,  Dame! Дано!

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 08:50 от Машонка

# 95
Момичета и чакащи деца, току-що говорих с НПГПФ и бързам да споделя наученото. Започнали са действително да звънят на родители по ред. Второ и т.н. класирания НЯМА да публикуват, защто ситуацията е "много динамична". По телефона ми казаха, че са стигнали до оценка 4,50. Все още не е ясно до къде ще стигнат. Т.е. за нас има шанс. Чакаме и стискаме палци. Стискайте ни и вие Simple Smile

# 96
  • Варна
Момичета и чакащи деца, току-що говорих с НПГПФ и бързам да споделя наученото. Започнали са действително да звънят на родители по ред. Второ и т.н. класирания НЯМА да публикуват, защто ситуацията е "много динамична". По телефона ми казаха, че са стигнали до оценка 4,50. Все още не е ясно до къде ще стигнат. Т.е. за нас има шанс. Чакаме и стискаме палци. Стискайте ни и вие Simple Smile
Силно стиснати палци от мен, Мартеа също я мисля, надявам се скоро се включи с радостна вест.
Децата вече се намериха в Инстаграм, за сега няма нито едно момче.

# 97
Силно стиснати палци от мен, Мартеа също я мисля, надявам се скоро се включи с радостна вест.
Децата вече се намериха в Инстаграм, за сега няма нито едно момче.

Ох, и аз се надявам... Моята там искаше най-много, но пък не се представи най-добре на изпита. Чак сега не знам дали не съжалявам, че се обадих. Дадоха ни надежда, пък може да не стане.

# 98
Малко по-назад Kaira12344 беше споделила, че миналата година са стигнали до около 4,7.
Значи са стигнали до към 200-ото дете в списъка. Или нещо такова.
При аналогичен развой на събитията, това означава, че може да паднат до 4,25 че дори и до 4,16.

Апропо, не разбирам наистина как така им е по-лесно да звъннат по телефона на 100 деца, вместо просто да обявят класиране. А може би драмата им е, че имат страшно много деца с еднакви оценки и трябва да обявяват безумен надпланов прием със всяко класиране (което означава, че трябва да си коригират методите за оценяване и да фрагментират по-прецизно кандидатите). От друга страна, какво правят с децата с еднакви оценки? Дали звънят на всички или по входящ номер и докъдето стигнат? Това би било доста нередно.

Tisisat, а какво стана с конвертирането на оценката от МК в точки за ползване в МОН?
Успяхте ли да се преборите по това направление?

# 99
  • Sofia
Току що звъннах и аз в НПГПФ и ми казаха, че в момета са до 4.75-4.60. Към края на седмицата сигурно ще стигнат до 4.25 (оценката на дъщеря ни). Да сме звънели да питаме периодично, защото няма да изнесат нищо на сайта.

# 100
Малко по-назад Kaira12344 беше споделила, че миналата година са стигнали до около 4,7.
Значи са стигнали до към 200-ото дете в списъка. Или нещо такова.
При аналогичен развой на събитията, това означава, че може да паднат до 4,25 че дори и до 4,16.

Апропо, не разбирам наистина как така им е по-лесно да звъннат по телефона на 100 деца, вместо просто да обявят класиране. А може би драмата им е, че имат страшно много деца с еднакви оценки и трябва да обявяват безумен надпланов прием със всяко класиране (което означава, че трябва да си коригират методите за оценяване и да фрагментират по-прецизно кандидатите). От друга страна, какво правят с децата с еднакви оценки? Дали звънят на всички или по входящ номер и докъдето стигнат? Това би било доста нередно.

Tisisat, а какво стана с конвертирането на оценката от МК в точки за ползване в МОН?
Успяхте ли да се преборите по това направление?

Даме, обясниха ми, че много от децата вече са се записали към МОН или към други училища към МК. Пък и не ми казаха колко места имат, а само, че все още имат...

За конвертирането оценката от МК в точки ми казаха да се обадя в дирекцията (телефонът, завършващ на 80) и да питам там. Но там никой не вдига, та ще пробвам по-късно пак.

arksi_, гледам, че са ни дали различна информация... Дано стигнат и до нас, и до вас. Стискам палци и ще звъним.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 11:33 от Tisisat

# 101
Здравейте, мили родители! Първо моля да ме извините, ако питането ми не е за тук, но не намерих тема.
Майка съм на бъдеща седмокласничка, която ще кандидатства с рисуване, най-вече искаме НПГПФ. Можете ли да ми дадете съвети, насоки относно уроци по рисуване. Познаваме човек, който е в сферата на приложните изкуства и чакаме да ни даде координати на негов колега от Художествената академия, но отношението му ми се струва леко несериозно до момента и търся друг вариант.
Също така се интересувам относно подготовката за НВО след 7ми клас на децата, които са решили да кандидатстват с рисуване т.к доколкото виждам за училищата по МК се взима само изпита по рисуване в съответното училище. Ходихте ли на допълнителни уроци? Как се съчетават с уроците по рисуване и въобще с времето за самоподготовка? Знам, че е строго индивидуално, но все пак исках да чуя мнение на хора минали през това.
Благодаря предварително и успех на всички талантливи дечица Hug

# 102
Здравей huny_buny, добре дошла в темата!

Сама си казала, че подготовката е доста индивидуална и зависи от нивото и уменията на конкретното дете, но има и доста общовалидни неща.
Децата, които са тръгнали по пътя на кандидатстването в училищата към МК се подготвят по-усилено основно за тях. За повечето деца училищата с рисуване към МОН са по-скоро резервен вариант и подготовката за техния изпит често е помежду другото.
Например децата, които ходеха на уроци заедно с дъщеря ми, правиха по 1 рисунка месечно за изпита към МОН, а всички останали пъти си рисуваха за изпитите към МК, като те ходеха по два пъти в седмицата. Специално моята девойка решихме, че ще пропуска часовете с рисунки за МОН и вместо това ще си се подготвя само за МК (тъй като при нея заради БЕЛ и МАТ шансовете за 51-во бяха общо взето никакви, Райнов ни е далече, а всички останали училища са силно компромисни за нас). Въпреки всичко решихме, че ще се яви на изпита към МОН като упражнение и за да си осигурим все пак някакъв резервен вариант в МОН и съответно малко преди изпита тя се подготви с 3-4 рисунки. За нея това се оказа достатъчно, защото изкара 95 точки. 
А колкото до НВО, тук трябва другите майки да се изкажат, тъй като ние бяхме заложили изцяло на училищата към МК и тя по БЕЛ и МАТ не се е подготвяла на частни уроци, а вместо това аз се занимавах с нея и й помагах вкъщи с тези предмети.

# 103
  • Варна
Моята също не е ходила на школи по БЕЛ и МАТ, тя искаше само да рисува. Понеже и в училище не ги подготвяха много добре, аз се заех и цяла година се занимавах с подготовката по БЕЛ и МАТ, все пак резервен вариант, защото в нашия град има само една паралелка към МК и влизането е доста трудно. Слава на Бога успя да влезе, но бяхме длъжни да подсигурим и друг вариант. За изпита по рисуване се е готвила от лятото преди седми клас, като ходеше веднъж седмично и то за по 2 часа.

# 104
Моята ходи както на рисуване, така и на БЕЛ и МАТ. Сама поиска, защото искаше само едно от училищата към МК, та реши, че някаква подготовка и за стандартните МОН-ски училища й трябва. Отделно съм я подготвяла и в нас. До дете е, но по принцип не ви съветвам да се натоварвате толкова. Мисля, че и на двете ни дойде много - цяла година, 7 дни в седницата все беше на нещо. Постоянно имаше домашни - я от училище, я от школата, я по рисуване. Резултатът беше, че по всичко се подготви като за средно ниво (изключвам БЕЛ, където е с висок резултат, но тя там си е добре). Равносметката ми е, че школата по БЕЛ и МАТ беше напълно излишна, тъй като специално на моето дете не помогна. Трябваше само аз да се занимавам с нея и да си ходи на рисуване и каквото стане. Лошото е, че сме в СФ и конкуренцията е ужасна, а тази година си е направо страшно Confounded
Единствено на изпита към МОН по рисуване не отиде, но аз си мисля, че трябваше - поне опции да има, като така и така с рисуване се беше хванала. Ноооо, както казах - искаше само 1 от училищата.

Общи условия

Активация на акаунт